18 november 2009

Duh!

Maersk Alabama, fartyget som kapades av somaliska pirater tidigare i år blev attackerade av pirater på nytt igen.
Efter den förra händelsen i april, när kapten Richard Phillips togs som gisslan, har reglerna om beväpning och självförsvar setts över och denna gång hade man en grupp beväpnade vakter ombord.
Piraterna attackerade med automatvapen, elden besvarades och piraterna försvann.
Ett utmärkt exempel på att "ont skall med ont förgöras"!

Frun till den nuvarande kaptenen på Alabama yttrade i en intervju att hon var väldigt glad över att de hade vapen ombord.

svd sds

24 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Det hade jag självklart också varit. Ska man bara vända andra kinden till? Tror inte det...

Knute sa...

Kapten på kapad tanker ihjälskjuten. Tankfartyget m/v Theresa VIII är registrerat i Jungfruöarna.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3815411.svd

Berit sa...

I ett försök att hitta information om hur många skepp som tagits av pirater i år kom jag fram till att det är över 80 runt Gulf of Aden.
Gemensamt för alla reportage är att man i varje enskilt fall verkar så förvånad över att det hänt och att man varit så hjälplös.
Det verkar som 8 länder, däribland Kina, Storbritannien och USA har krigsfartyg i området men när kapningarna genomförs är dessa fartyg långt borta.
Piraterna är ute efter pengar i första hand men självklart är människors liv i fara.
När piraterna väl tagit över ett handelsfartyg är risken naturligtvis mycket större att oskyldiga får sätta livet till om militären iscensätter fritagningsförsök.
Jag kan inte förstå att man inte ser det som självklart att i stället utrusta varje fartyg med en vaktstyrka vilket blir mycket billigare och dessutom avskräcker pirater.
Piraterna har nu utökat sin aktivitet, (lönsamma företag växer!) och ger sig på fartyg mycket längre ut till havs.

Birger sa...

Piraterna var fiskare förr. Men när EU bestämde sig för att fiska upp all fisk så fick de börja leva som pirater. Den enes bröd är den andres död.

Berit sa...

Birger, du är för lustig. EU-länder fångar all fisk utanför Somalias kuster?

Ann-Marie sa...

Vilken planet kommer Birger från?

Birger sa...

Jopp, massor av den också. De köpte alla fiskerättigheter av någon krigsherre som stoppade alla pengar i fickan och sen dammsög de upp all fisk. En moderna fiskebåt kan tömma en del av havet nästan själv. Sen sägs det att vissa nationer dumpar ditt miljöfarliga avfall där också. Bästa investeringen är att skicka FN dit för att medla fred och se till att en stabil regering får makten.

När man inte kan fiska längre så smugglar man folk till Europa eller så blir man pirat. Allt hänger ihop.

Berit sa...

Det låter allt som en ynklig ursäkt att i vanlig ordning ursäkta gangsters.
Hur tillförlitliga är dina påståenden och ursäktar det kriminalitet?

"Jag kan inte försörja mig som byggnadsarbetare längre så jag rånar banker"

Birger sa...

Ja, undrar varför inte svenskar eller amerikaner eller vem som helst var pirat om det bara handlar om gansterism.

Sök på sydsvenskan. Där finns en bra artikel. Sen är det väl allmänt välkänt att folk som inte har någon regering eller mat slutar med att bli kriminella.

Du vill verkligen se världen i svart/vitt Berit?

Berit sa...

Ja det är tydligt att det är ett allvarligt fel på mig som inte accepterar kriminella som mördar folk och rånar dem

Birger sa...

Inte jag heller, men jag kan se saker och ting i ett större perspektiv. Det är mycket mer konstnadseffektivt att hjälpa människor istället för att skjuta ihjäl dem, faktiskt.

Och det är väldigt intressant att se hur något så enkelt som rovfiske skapar pirater och människosmugglare.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Sydsvenskan är en slasktidning som man inte kan ta på allvar längre. Muslimska Friskolan kallar den för islamiseringstidning vilket är rätt talande tycker jag.

Knute sa...

Du verkar mallig Birger, "kan se saker och ting i ett större perspektiv". Rovfisket och avfallsdumpningen beror på att Somalia inte har något fungerande styre. Och det i sin tur beror på islam och klankultur. Alltihop är mycket tragiskt men pirateriet måste naturligtvis bekämpas vilken orsak det än har.

Piraterna håller kanske liv i ett antal människor men pengarna de får går till båtar och vapen och bidrar till att anarkin i Somalia fortsätter. Om det skulle gå att få stopp på dem borde det också gå att få stopp på rovfiske och avfallsdumpning, som för övrigt inte är sanktionerat av några stater i väst utan försigår i lönndom.

Det är oerhört viktigt att USA kan fortsätta att garantera säkerheten på haven, liksom den brittiska flottan gjorde en gång i tiden. Utan säkra handelsvägar skulle världen stanna.

Anonym sa...

Birger har en poäng, det bedrivs storfiske utanför Somalias kust av EU-båtar och det är utan tvekan medverkande till dagens elände.

Oavsett är det ingen ursäkt att hålla på med denna piratverksamhet och det är antagligen bara en tidsfråga innan man från väst neutraliserar de hamnar var verksamheten bedrivs.

Det är bra att Møllerbåten försvarade sig, mer av sånt...

Anonym sa...

Robin Shadowes, Sydsvenskan kallas också för:
Asylsvenskan ;-)

Anonym sa...

Birgers huvud är vänsterdumt. Regel nr 1 Det är alltid kapitalisternas fel. Regel nr 2 Är det orimligtvis inte kapitalisternas fel så gäller ändå regel nr 1.
Fisket vid Västafrikaskust har varit "industrialiserat" i femtio år nu men det kustnära småskaliga fisket lever och frodas trots detta.
Suezkanalen drar trafik och det utnyttjar man. Det är så djävla enkelt som att den som har värsta bössan (och kan hantera den) vinner varje gång (med det är ju en sanning och vänstern hatar ju sanningen).

Birger sa...

Anonym: Vem är det som är dum egentligen? Om man nu lär hela världen att den enda regeln är den starkes rätt, vad kommer hända om någon annan blir stark ?

Advent sa...

Styrkan behövs för att försvara friheten, makten är inte målet.

Birger sa...

När försvaret av frihet blir tyranni så är det inte frihet värt namnet.

Berit sa...

Birger, du tänker fullständigt ologiskt. Försvar av frihet kan definitionsmässigt inte bli tyranni.
Dessutom har du totalt fel när det gäller kostnadseffektiviteten. Det är mycket mer effektivt att göra sig av med busarna än att betala dem för att bli "snälla". En kula kostar bara några kronor.

Birger sa...

Det var ju intelligent Berit. Skjut alla som är dumma. Det gjorde Stalin också. Grejen är att kulan skjuter sig inte själv. Det ska finnas en soldat som ska hålla i bössan, en båt som ska ta honom dit, flygplan som ska hitta busen, en världsoppinion som inte tycker att det är en bra idé att härja runt i världen och "skapa" fred med bössan i hand.

Berit sa...

Du komplicerar det hela Birger. Varje fartyg har en tränad vaktstyrka ombord som skjuter de pirater som anfaller fartyget. Det kommer inte att dröja länge förrän piraterna hittar på annat att göra.
Jag har inte påstått att det ska skapas fred, däremot ska man kunna freda sig.

Knute sa...

Inte var det de dumma som Stalin sköt. Diktatorer brukar göra sig av med dem man i Sovjet benämnde intelligentian.

Birger sa...

Knute: Dumma enligt dem själv. Klart de sköt de intelligenta. Amerikanerna skjuter de som inte gör som dem vill. Se Saddam.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.