03 november 2009

Herta Müller: Partiet har ersatts med Allah och Politbyrån med mullorna

Efter påtryckningar från Rumänien fick Nobelpristagaren Herta Müller inte delta i ett kyrkomöte i Tyskland. Det kan hon förstås inte förlåta den tyska evangeliska kyrkan. Men det är inte bara den som hon kritiserar. Även islam har fått sig en ordentlig släng av sleven. Ur en intervju i Weekendavisen, som tyvärr inte finns online:

- Har Salman Rushdie rätt? Är islamismen den nya totalitarismen?

- Visst han har rätt.

- Kan vi inte lugna oss med att det åtminstone inte finns ett Kreml nu, inte något högkvarter? Är inte det en fördel?

- Stalin är död, ja. Gud är inte död. Partiet har ersatts med Gud och Politbyrån med mullorna.

Hon säger vidare:

"Jag skulle önska att vi använde minst lika mycket energi på att ta totalitarismen på allvar och exempelvis vara bekymrade för Israel i förhållande till den kommande iranska atommakten, som på att dyrka den heliga, vanliga anti-amerikanismen, som sätter all kritisk analys och balanserade bedömningar på stand by."

"Man måste konstatera, att vi dessvärre inte vet vilket ben vi ska stå på i förhållande till den islamska totalitarismen. Vi är orienteringslösa i vårt möte med den och agerar förvirrat och i alla möjliga riktningar".
Om man vet vad förtryck är går det naturligtvis inte att hålla tyst om den hållningslösa relativism som finns hos många protestantiska kyrkor, och än mindre om en totalitär ideologi som islam. I väst kostar det inget att vara anhängare av läror som kommunism, nazism och islam. En människa som vet vad det innebär att leva med åsiktskontroll och tankepolis upplever säkert västerlänningarna som naiva.

Läs mer: Ett champagneglas i handen är alltid någon tröst

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.