05 november 2009

Svenskt par vägras hjälp av sjukvården

Saxat från Jönköpings Tidning 2009-11-05:


"Av Moa Echeström Hansdotter
Jönköpings Tidning Publ. 5 nov 2009 18.55


Carl och Angelica Garve i det lilla samhället Aneby ca två mil norr om Nässjö, kämpar för att få operera sin nyfödda son Victor på ett svenskt sjukhus. Både Carl och Agnelica är anhängare av Quadrumreligionens svenska gren sedan födseln. En viktig del av identiteten som quadrumtroende är avlägsnandet av lilltårnas yttersta led, en sk avskärelse. Ingreppet utförs i tidig ålder, helst innan barnet är sex månader, men för konvertiter kan det göras närhelst man väljer att gå in i tron fullt ut.

Carl slår ut med armarna när han berättar om deras kamp för att få avskära sin son:

'Vi har varit i kontakt med sjukhuset i Jönköping, men där vill ingen hjälpa oss. En läkare vi talade med polisanmälde oss till och med. Detta ledde till att vi fick hembesök av socialtjänstemän som skulle utreda vår familjesituation. Det är inte klokt! Vi är skötsamma människor och älskar vår son. Vi känner oss diskriminerade och förföljda, har vi inte religionsfrihet i Sverige?'

Paret berättar att många vänder sig till äldremän inom religonen och låter de utföra ingreppet på traditionellt vis. Detta medför dock vissa risker eftersom man då inte har tillgång till steril miljö och utrustning.

Carl fortsätter:

'I ett modernt och mångkulturellt samhälle som Sverige, där religionsfriheten till och med är fastställd i grundlagen, borde man kunna erbjuda säkra metoder för att genomföra detta. Risken finns annars att barn skadas och eftersom vi Qaudrumtroende stadigt blir flera i Sverige, kommer problemet att bli alltmer utbrett. Ansvaret för eventuella komplikationer faller då på myndigheterna, vi vill bara barnens bästa!'

Quadrum är en relativt ny religon i Sverige. Carl och Agnelica, som är kusiner, kom till Sverige som barn när deras föräldrar emigrerade från Brasilien i början på 70-talet. De var förmodligen bland de första Quadrumanhängarna i Sverige. Deras mor och farföräldrar kom i sin tur till Brasilien som tyska flyktingar mot slutet av andra världskriget. I Brasilien finns uppskattningsvis 100-150.000 utövare. Över hela världen uppskattar man att det finns ca 1-1,5 miljoner anhängare.

Var traditionen att avskära lilltårnas yttersta led kommer från är inte helt klargjort, olika uppfattningar finns. Den mest vedertagna är att religionens förste och ende profet, Augustious, faktiskt var född med endast fyra tår på varje fot och att hans första lärjungar och anhängare som tecken på absolut lojalitet och övertygelse, började avskära sina lilltår. Detta skall av olika skäl senare ha utvecklats till att man endast skär bort den yttersta leden. Det står ingenting Quadranen, religionens heliga dokument, om avskärelsen, men traditionen är mycket stark och i de muntligt traderade berättelser som särskilt auktoriserade lärda för vidare från generation till generation, berättas det både om grundarens åtta tår och de första anhängarnas avskärningar.

Jönköpings Tidning har utan framgång sökt läkaren som polisanmälde paret."

-------------------------------------

UPPDATERING!

"Enligt en WHO-studie gjord i Sydamerika och Centralafrika 1991, minskar risken för aggressiva fotsvampsinfektioner hos de som avskurits enligt Quadrums tradition.

Studien leddes av den Nigeriansk-Amerikanske läkaren Charles Nnamdi Azikiwe. Den väckte ingen större uppmärksamhet då, men på senare år har ökningen av Quadrumtroende även i västvärlden, gjort att man upptäckt de positiva effekterna av den religiösa traditionen av praktisera avskärelse av lilltåns yttersta led."

Ovanstående är hämtat från den franska siten "DiagnosisPro" och översatt av bloggförf.JT DN Dagens Medicin Existens Organet

18 Kommentarer:

Anonym sa...

Kul! Och själv är jag asatroende - och blir jävligt kränkt av att jag måste arbeta på onsdag, torsdag och fredag!

Anonym sa...

Är dett ett skämt ett första november skämt

Anonym sa...

Haha, mycket bra!

Anonym sa...

Mycket bra skämt. Undrar vad vi svenskar kan hitta på mer för att driva med religiösa avarter.

Elisabeth

Anonym sa...

Att stympa försvarslösa barn är inget nytt, men vidrigt. Jag vill inte vara med att via skattsedeln finansiera barbari, det om något är kränkande.
Knegarna.

Nils sa...

Dom får ta seden dit dom är kommit, och här i Suedi-Arabien gör vi inte så barbariska saker. Däremot har vi en fin gammal tradition, där man - på sjukhuset förstås - kapar det yttersta led på småbarns snoppar. Om dom önskar att vara en del av vårt samhälle bör dom väjla denna behandling i stället för.

Anonym sa...

Min tro kräver att man skär k-en av alla manliga religösa knäppisar..
Kan jag få hjälp med det??
-MS-

Anonym sa...

Quaudrum/Quadrum (i religionssammanhang): 0 träffar på Google, 0 träffar på engelskspråkiga Wikipedia.

MS sa...

Ha ha. Det visar tydligt hela hyckleriet med eftergifter av religiösa skäl eller vissa traditioner/barnmisshandel som utförs av vissa religioner m a o. Läs Islam.

Anonym sa...

Kollade lite:
Efternamnet "Garve" finns inte (iaf inte på Ratsit)
Journalisten "Av Moa Echeström Hansdotter" existerar inte heller, finns inte på Ratsit heller. Ingen hit på "Echeström"
Detta är av nån helt klart en grov bluff, Anledningen kan man bara gissa.
Tror iaf att jag vet..
Nån sitter nog och "garvar" iaf.
//WR

Anonym sa...

Mera ang "Jönköpings Tidning" som f ö slutade utkomma 1854..
http://sv.wikipedia.org/wiki/J%C3%B6nk%C3%B6pings_Tidning
Något lurt är det!
//WR

Anonym sa...

hehe WR kamma dig nu :) LP gjorde en liten illustrativ jämförelse med en annan form av religös stympning här.

robban

LP sa...

Se uppdatering längst ned i artikeln.

Anonym sa...

Jag får väl intaga en rödbeta, eller, kanske en bit vitkål, (enl nyligen timad händelse), de lär båda vara bra mot diverse allvarliga sjukdomar.
Notera att jag faktiskt skrev att nån "sitter och garvar" så helt ute på cykelbanan var varken jag eller inlägget!
Å andra sidan, i dessa dagar alltmer fyllda av vansinne kan det vara svårt att skilja på dikt och verklighet. Det som vanligen kallas Verkligheten börjar bli allt mer absurd!
//WR
PS. Går det bra med en orange kam??

Anonym sa...

Jävligt bra helt enkelt! Satt och smålog åt hur absurt det egentligen är att det finns dom som tar den "verkliga" versionen av detta på allvar...

Anonym sa...

Hej LP!
Jag är persona ingrata här på bloggen därför att jag vid två ynka tillfällen varit kritisk mot dina medarbetare och jag är tillräckligt finkänslig för att inte uppehålla mig vid den reaktion som detta föranledde - men jag måste få ge uttryck för min absoluta förtjusning och mitt totala gillande av detta inslag. Det är
lysande! Det anknyter till men övertrumfar t.ex.Baron Bodisseys aprilskämt för några år sedan, i vilket han bekantgjorde att Bill Gates hade konverterat till pedofilreligionen. Skulle du inte kunna vidga din läsekrets? Kanske skulle du kunna få in inlägget under rubriken SATIR på Newsmill? Det förtjänar bli läst också av alla koryféerna! Skrid till handling!
LN

Knute sa...

LP, ditt inlägg är en blivande klassiker!

Josef Boberg sa...

Att fysiskt stympa små försvarslösa barn - är ju ett tämligen vanligt "fenomen" inom religioner, tyvärr tyvärr... :cry:

Ifall föräldrar och barnen hamnar i Helvetet - ifall det enligt religionen ifråga ej görs - så måhända är det då bättre att stympningen görs på ett operationsbord inom reglerad sjukvård, kanske... - än att det görs på annat sätt - tror Josef B.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.