31 december 2009

Året som gått

Så här på årets sista dag känns det riktigt att skriva något som summerar händelserna under det år som gått och denna historia från Mississippi får duga.

En liten stad i Mississippi valde sin förste svarta borgmästare, en ung utmanare som inspirerats av Barack Obamas bedrift att vinna Vita Huset.

Valet av borgmästare i den lilla staden Alligator (befolkning 220), kom som något av en chock när Tommie "Tomaso" Brown, 38, besegrade Robert Fava, som varit borgmästare sedan 1979, ägare till lanthandeln och en gång också Tommie Browns chef. Brown är stadens första svarte borgmästare och vann med 37 röster mot 27.

"De ville ha en svart borgmästare," sade en filosofisk Fava, 71. "En Obama - Jag tror det är vad det beror på. Vad jag kunde visa på var 30 år av hängiven tjänst och vad han hade att komma med var "Förändring". Han lovade en swimmingpool och en fritidsgård, vilket han inte kan genomföra."

Alligator, som ligger cirka 90 miles söder om Memphis, var en gång en blomstrande stad med mer än 1000 invånare. Dess ekonomiska ryggrad bestod av europeiska invandrare, i synnerhet italienare, som arbetade på plantager i det bördiga Mississippi-deltat i början av 1900-talet

Tommie Brown var den första svarta mannen som någonsin valts till borgmästare i Alligator och det berodde på att Obama sporrade honom . "Obama har ett stort inflytande på alla," sade han, "Han inspirerade mig. Jag vill bara att folk ska trivas. Småstäder som denna är beroende av statliga medel och det är vad vi söker."

Vissa ungdomar sprang in Favas butik för att håna honom. "De drog ner byxorna och skrek:" Kyss mitt svarta arsle, eftersom vi har en svart borgmästare ", svängde omkring sina saker och kasta grejor, säger Jennifer Green, 31, en svart kvinna med 10 barn.

Miss Green är tveksam till huruvida Tommie Brown, kan utföra de uppgifter som ingår i jobbet, när det gäller att organisera kontraktsanställd arbetskraft, övervaka vatten-och avloppssystem och distribuera alla beviljade medel.
"Han säger att mycket ska förändras vad gäller alla ungdomar som springer omkring här. Men han gör samma sak som de gör, dricker öl och sånt. Du måste stanna hemma och vakta dina grejor i den här stan. Alligator är den sortens ställe där man inte kan lämnar dörren öppen, för då finns det inte ingenting kvar i huset när man kommer tillbaka.'

"Dom har vapen. Ungdomar knackar på din dörr ber om en öl klockan tre och fyra på morgonen. 14-åringar frågar mig om jag vill ha marijuana eller något annat. De borde ha lämnat Robert Fava på den plats han hade."

"Svänga omkring sina saker"? Är det vad hopp och förändring innebär för vissa människor?


0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.