30 december 2009

Det är något sjukt i konungariket Sverige

Efter att ha klivit upp klockan fem imorse och kommit igång med en ny slitsam arbetsdag (årets sista), fick jag i mina Mp3-lurar höra om en socialbidragsberoende alkoholist som vunnit i Regeringsrätten över sin hemkommun Östersund i ett bidragsärende. Alkoholisten heter Patrik Stafrén och han låter mäkta stolt över sin bedrift när Radio Jämtland intervjuar honom.

Tvisten handlade om att alkoholisten Patrik Stafrén uteblivit vid två rehabiliteringsmöten, och som påtryckning vägrade då socialen att betala två månaders hyra åt Stafrén. Stafrén och hans dumsnälla advokat Andreas Victor överklagade beslutet och fick rätt i länsrätten. Andreas Victor ställde för övrigt upp gratis eftersom man inte har rätt till juridiskt stöd i fall som detta. Ärendet gick vidare till kammarrätten där fick kommunen rätt. Stafrén och Andreas Victor gav sig inte, utan tog saken till regeringsrätten och där vann de över kommunen. Beslutet väntas nu bli vägledande för sveriges kommuner. Man får alltså inte använda socialtjänstlagen på ett tvingande sätt och bidrag får inte villkoras.

En längre intervju än den som sändes i morgonekot, finns i P3 Jämtlands onsdagsupplaga av programmet "Lyssna!" kl 15.03 - 17.45. Jag återger nedan delar av intervjun:

Journalisten: "Östersunds kommun gjorde fel som nekade dig hyresbidrag för två månader med motivet att du inte dök upp på två rehabiliteringsmöten. Har du fått någon reaktion från sociala?"
Patrik Stafrén: "Inte hört någonting. Och jag skall prova att få ut någon retroaktivt pengar eller ja..."

---

Patrik Stafrén: "Eftersom jag inte dök upp på deras möte, eller vad det var, så fick jag skylla mig själv, de ville typ vräka mig.
Journalisten: "Eller förmå dig, tvinga dig, till att komma på den här rehabiliteringen?"
Patrik Stafrén: "Ja det var ju som ett typ ekonomiskt tvång, och det ställer jag inte upp på!"

---

Journalisten: "Berätta om vilka argument du har haft när du har drivit det här framåt, varför har just bostaden varit så viktig?"
Patrik Stafrén: "Jamen jag vägrar ju bo på gatan, det är bara så, de... Vad hade jag kostat då? Gått och snattat på affärer och allting. Det var ju helt fel de... Och då överklagade jag till regeringsrätten!"
Journalisten: "Vilken var din drivkraft då?"
Patrik Stafrén: "Förbannad!"
Journalisten: "Men att få upp ett ärende i regeringsrätten, det är något som advokater ofta kämpar hårt med, hur lyckades du?"
Patrik Stafrén: "Tjurig!"

Vad kan man säga om detta?
Tja, man kan ju dra slutsatsen att påtryckningar fungerar, tom när det gäller alkoholister. Patrik Stafrén visade ju med kniven på strupen, ett stort engagemang för att rädda "sitt" bidrag. Journalisten låter rent av imponerad när hon påpekar hur svårt det är att driva frågor ända till regeringsrätten, och Stafrén svarar mycket bestämt, stolt och kaxigt hur "förbannad" och "tjurig" han varit för att driva sin sak.
Hade hälften av detta engagemang använts för spritavvänjning och egenförsörjning, kanske de hårt arbetande Östersundsborna slapp betala för att han skall kunna sitta hemma i sin älskade lägenhet och "dricka" (han påstår att han "dricker", han super inte) hela dagarna.

Se även här.


I en annan del av konungariket Sverige nekas en mamma, vars 1,5 åriga barn nyss dött i cancer, sjukpenning. Mamman är arbetslös men erhöll föräldrapenning från Försäkringskassan då barnet dog. Enligt Försäkringskassans regler skulle hon samma dag som barnet dog, eller senast dagen efter (som för övrigt var mammans födelsedag), anmäla sig som arbetssökande till Arbetsförmedlingen för att få rätt att erhålla sjukpenning pga sorg de närmsta dagarna efter att barnet dött.

Länsrätten gav dock Försäkringskassan bakläxa och menade att den exeptionella situation som mamman befann sig i måste medge undantag. Försäkringskassan överklagade till kammarrätten.

Exp UNT Svt SR SR SR Sds

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.