20 december 2009

Förutsägelser för 2010

Tidigare denna månad gav Foreign Policy ut sin lista över årets 100 globala tänkare.

De flesta har jag aldrig hört talas om men Ben Bernanke är deras man nr 1 och han är ju också Time's Man of the Year.

Gruppen gav Barack Obama "7 utav 10" för hans prestationer, men när man blev tillfrågad vad han exakt åstadkommit, när det gällde utrikespolitik hade "Tänkarna" svårt att nämna något specifikt. Det blev applåder för "öppenhet" och "mångkulturell syn på världen". På hans prestationslista fanns också det faktum att han "inte är George Bush".

En majoritet (59%) tror att den globala lågkonjunkturen är över, att kriget i Afghanistan/Pakistan är den största faran i världen (79%), att Kina är den nästa stora globala makten (71%).

Detta är vad man kallar "Game-changer" vilket med andra ord är det man ser som de största säkerhetsriskerna för framtiden.

Tendensen nu är att frångå Bush strategi om att slå ner på terroristerna i deras hemland. Därför kommer vi nog att se mer attentat i västvärlden. Ett nytt "september 11" är osannolikt men samordnade attacker likt tågbombningen i Madrid 2004 i länder som USA och Europa är troliga, speciellt om de 21%-förutsägelserna om AF-PAK blir verklighet.
Alla tecken tyder på att de globala Jihadisterna ligger i startgroparna lika mycket nu som under Bush-tiden. Skillnaden är att nu ber vi om ursäkt för att vi försökt stoppa dem. Den sortens svaghet, som också Clinton visade i Somalia, inbjuder till upptrappning av attacker.

Att hindra tex. tågbombningar är i det närmaste omöjligt och alldeles för dyrbart. Att anslå mer och mer resurser till att förutse och hindra eventuella attentat kommer att lamslå våra liv och bara det är en seger för jihadisterna.

PS. Scotland Yard har skickat ut en varning till affärer i London att de kan vänta sig en Mumbai-style attack tidigt nästa år.
Polisens varningar har intensifierats och man väntar sig skottlossning och att folk kommer att tas som gisslan.


2 Kommentarer:

MS sa...

Jag blir så less på att dessa islamister begränsar vårt livsutrymme. Varför kan ingen bara ge dom en stor spark i röven så dom flyger tillbaka till MÖ där dom kan roas sig bäst dom vill? Det är inte acceptabelt att vi ska behöva dalta och ta hänsyn med människor som vill störta vår civilisation och döda oss och våra nära och kära. Islam är ett gift som Världen måste bli från. Avgiftningskuren kommer att bli lång och blodig men den är nödvändig.

Paris ligger nog lite pyrt till men jag tror ändå att det är London som ligger i den främsta farozonen. Dela p g a deras allians med USA i Irak och Afghanistan men också på den stora grupp pakistanier som bor i landet. Jag har dock sett ett ökande missnöje bland vanliga britter när det gäller den allt mer högljudda muslimska minoriteten i landet och smäller det i London med stora dödssiffror som följd så kommer det inte bli den enda smällen. Jag tror att i så fall att regeringen kommer att vara tvungna att sätta in militären för att stävja britternas uppdämnda vrede.

Morgon Soffan sa...

Jag tycker att vägvalek och vad som kommer ut av det är myckeet intressant, mer attentat eller inte. Jag hoppas att Obamas väg att flytta hem är rätt väge men framtiden får utvisa

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.