28 december 2009

Israelisk humor i FN


Ett alldeles utomordentligt exempel på politik och humor ägde nyligen rum i United Nations Assembly och fick så gott som alla församlade att le.
En representant från Israel började så här: "Innan jag börjar mitt tal vill jag berätta en historia om Moses. När han slog på klippan och vatten vällde fram tänkte han, vilket bra tillfälle att ta ett bad. Han tog av sig alla kläder, lade dem åt sidan och gick ner i vattnet. När han kom upp igen för att klä på sig hade alla kläder försvunnit. En palestinier hade stulit dem."

Den palestinske representanten hoppade ilsket upp och ropade: "Vad talar du om! Palestinierna var inte där då"

Israels representant fortsatte: "Och nu när vi fastslagit det, kan jag börja mitt tal."


9 Kommentarer:

En som undrar sa...

Och? Vilken rätt ger det Israel att fördriva palestinierna?

Ann-Marie sa...

Haha... den var rolig!

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

All rätt kanske? Dom är invällare precis som mussarna här i Sverige.

Knute sa...

Wikipedia:

FN:s Generalförsamling föreslog den 29 november 1947 att det brittiska mandatet Palestina skulle delas upp i en judisk och en arabisk stat.

Vid denna tidpunkt utgjorde judarna 33% och araberna 67% av Palestinas befolkning. Planen innebar att 56,5 procent av Palestinas yta skulle bli judiskt område och den arabiska delen skulle innehålla 43,5 procent av ytan.

När NF-mandatet upphörde utropade judar i Palestina den 14 maj 1948 staten Israel på en stor del av Palestina. Den arabiska majoriteten accepterade inte detta.

Kriget började formellt efter brittiska tillbakadragandet och självständighetsdeklarationen den 14 maj 1948. Samma dag deklarerade Azzam Pasha, ledare för Arabförbundet, "This will be a war of extermination and a momentous massacre which will be spoken of like the Mongolian massacres and the Crusades".

Kriget innebar att Israel utvidgade sitt territorium med ca 40 % utöver FN:s delningsplan 1947. Israels yta ökade från tidigare 55% av Palestinas yta till 77%, medan den arabiska delen minskade från 45% till 23%.

Ett stort antal araber flydde eller fördrevs från den del av Palestina som Israel intog... Enligt historiken Benny Morris är 700.000 en rimlig uppskattning.

Samtidigt som araber flydde från det israeliska området flydde judar från de områden som erövrades av Egypten och Jordanien (Gaza, Östra och Gamla Jerusalem och Västbanken). Gamla Jerusalem hade haft en judisk majoritet sedan början på 1800-talet. Den framväxande antisemitismen i arabländerna under 30-talet eskalerade med staten Israels bildande 1948 och judar i arabländerna blev attackerade och deras butiker utsattes för attacker vilket skapade stora judiska flyktingströmmar till Israel.

http://sv.wikipedia.org/wiki/1948_%C3%A5rs_arab-israeliska_krig

Ännu fler judar än palestinska araber, drygt 850.000, tvingades överge sina hem och egendomar i omkringliggande arabstater, framför allt under åren 1948-50.

http://www.dn.se/opinion/signerat/att-lara-av-israel-1.653089

Johan Y sa...

Kul historia. Om det här har hänt skulle jag så hemskt gärna vilja ha en länk eller källa. Snälla?

Berit sa...

Ledsen att göra dig besviken, Johan. Det är en historia jag fick via e-mail. som jag misstänkte var påhittad men som ändå är bra.
När jag googlar den finns den på snopes.
http://www.snopes.com/politics/humor/landdispute.asp

Demokratbloggen sa...

Om palestinierna hade fått behålla marken hade de svultit ihjäl eftersom de aldrig utvecklat någon egen kultur.

Nu kan de i alla fall leva på vad Israel producerar, så de har ingen som helst anledning att klaga.

Dessutom är det fredligare där inte muslimer har något bestämmande. Det är bara att titta på vad som händer i Irak och Iran, där muslimer är i luven på varandra som hund och katt, för det har de ärvt efter Muhammed!

Markus sa...

Utmärkt!

Till "En som undrar": palestinierna blev inte fördrivna. 9 av 10 av de araber som flydde gjorde det på eget bevåg, enligt de nya historikerna. Och det var arabländerna samt palestinierna som 1948 öppet deklarerade att de tänkte fördriva och folkmörda judarna. Men det bryr du dig förstås inte om...

Anonym sa...

Israel plockar poäng efter poäng i Väst men driver bakom en apartied politik som in hör till 2000 talet. Låt oss hoppas att EU kan ta näbbet i en framtida lösning av Palestina frågan, vi var med och skapade den. En 2 parti-stat med ett delat Jerusalem tycka vara löningen nu.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.