02 december 2009

Kasta sten....

Historien visar att det största hotet mot ekonomisk framgång är inte att staten lägger sig i för lite, utan det är i stället alltför mycket inblandning från regeringen.

Förre presidenten, George W. Bush höll nyligen ett tal vid en välgörenhetstillställning för att tigga ihop pengar till sitt presidentbibliotek. Han varnade för att alltför mycket inblandning från regeringens sida är en fara och kan vara ett hinder för ekonomisk återhämtning. Han var också orolig över att Obamas administration verkar styra landet bort från fri handel.

Det är ju trösterikt att Bush gör sig till talesman för begränsat regeringsinflytande och en fri marknadsekonomi, men det skulle ha varit ännu bättre om han gjort det under de 8 år han bodde i Vita Huset.
Under den tiden han satt vid makten slog man rekord vad gäller statliga utgifter, man löste ut konkursmässiga företag, införde skyddstullar för stål, bidrog till husbubblan som sprack och införde en lag som tvingar skattebetalarna att betala för medicin för pensionärer; det mest omfattande och kostsamma regeringsåtagandet sedan man instiftade Medicare (=socialiserad sjukvård för pensionärer).

Nu när Bush inte längre sitter vid makten har han tydligen återupptäckt värdet av den fria marknaden....samma fria marknad som han övergav på sin tid "för att rädda den fria marknaden."
Det lustiga med Republikaner är, att när de inte sitter vid makten pratar de som om de vore Libertarians och när de har makten regerar de som Demokrater.

Bush har naturligtvis rätt när han påpekar att Obamas massiva inblandning i ekonomin kommer att ha förödande effekt under lång tid. Men det krävs allt ett verkligt självförtroende att leverera den kritiken mot Obama, när det var Bush själv som lade grunden för många av de destruktiva planer som han nu klagar på.
Visst...den nuvarande administrationen är värre på alla vis men det är svårt att se någon egentlig skillnad i grundtankarna.

Vi kan argumentera över antalet miljarders miljoner men vad som borde diskuteras är fundamentala principer om vad som är regeringens uppgift och inte. Varken Republikaner eller Demokrater vill ta den diskussionen.


Mycket mer finns att läsa i A Beginner's Guide to Freedom2 Kommentarer:

Anonym sa...

”… Det socialdemokratiska partiets kamp för att bilda ett parti som skulle leda Sverige ut ur fattigdom och elände har för länge sedan dödats av dagens landsförrädiska patrask. Det borde vara dödsstraff på landsförrädare!

Det skitiga patrasket har INGENTING med folkets kamp att göra. Det socialdemokratiska parti som bildades och efter mycket möda och kamp, och slutligen genomdrev välfärden i vårt land, har dessa förrädare så gruvligt svikit så att idag återstår det Absolut Ingenting av folkets demokratiska parti … I n g e n t i n g ! …

… Idag talar sossarna om att ta hit obegränsat med utlänningar, sådana som under socialdemokratins ungdom benämndes svartfötter, sådana som tar våra jobb och förstör landet ...

Vi ska slänga ut ockupanterna från vårt vackra land, samtidigt som kujonerna i Sveriges riksdag kan vänta sig hårda straff för sitt svek …”

http://demokratbloggen.wordpress.com/

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Kan inte annat än hålla med föregående talare!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.