26 december 2009

Muslimsk kvinna utmanar Allah


En saudisk kvinnlig journalist, Nadin Al-Badir, har höjt sin röst och förenat sig med andra välkända, modig kvinnor som Taslima Nasrin, Ayan Hirsi Ali, Wafa Sultan och Nonie Darwish när det gäller orättvisorna i islam.

Och al-Badir utmaning är ganska unik, för att komma från en muslimsk kvinna. Hon har tagit sig an påståendet att det bara är islam som ger grundläggande rättigheter och jämlikhet för kvinnor. I en egyptisk tidning kräver hon att eftersom muslimska män har rätt till flera hustrur (4) bör det vara tillåtet för kvinnor att ha flera män. Det skulle återspegla verklig jämställdhet mellan män och kvinnor inom islam.

Och varför inte! Muslimer hävdar att månggifte är tillåtet bara för män, eftersom de har förmågan att ekonomiskt försörja flera partners. Men i dag finns det välutbildade, framgångsrika, muslimska kvinnor som skulle ha möjlighet att stödja flera sex-partners genom lagliga inkomster, till skillnad från Muhammed och hans barbariska följeslagare, som förtjänade sitt uppehälle genom bakhåll, räder och krig.

Välutbildade muslimer, som stöder månggifte i islam, påstår att endast män, inte kvinnor, kan sexuellt tillfredsställa flera sex-partners. Även om detta är sant för vissa män, kan det mycket väl vara sant för vissa kvinnor också. Det finns prostituerade, främst kvinnor över hela världen som hanterar flera män dagligen. Vi får ideligen nyheter om gruppvåldtäkter, ofta från muslimska länder och samhällen, där flera män får sexuell tillfredsställelse från en enda kvinna under en kort tid. Vi hör aldrig talas om gruppvåldtäkter utfört av kvinnor mot en man och man undrar hur många män som skulle kunna klara sådana angrepp från flera kvinnor samtidigt.

Nadin Al-Badir är säker inte allvarlig när hon föreslår polyandri för muslimska kvinnor parallellt med månggifte för muslimska män. I stället är det uppenbart att hon gör ett försök att markera "orättvisan" vad gäller islamiska institutioner.

Vad som är slående är att denna provokation kommer från en saudisk kvinna. Saudiarabien verkar vara det ställe i världen där muslimska kvinnor är värst drabbade av orättvisor.
En plats där en kvinna bestraffas med stening till döds om hon har förhållande med flera män.

Om Nadin Al-Badir bor i Saudiarabien, kan denna artikel mycket väl leda till döden bara för att hon ifrågasätter en gudomlig muslimsk institution. Det bevisar också att vissa muslimska kvinnor, även från Saudiarabien, är beredda att dö för att få ett slut på islams grova kränkning av mänskliga rättigheter och orättvisor.
Naturligtvis har artikeln framkallat ilska hos muslimer, framför allt imamer.
En egyptisk riksdagsledamot har redan lämnat in en stämningsansökan mot tidningen för att man publicera den provokativa artikeln.

Förvånansvärt nog har en imam försvarat artikeln och säger att syftet är att belysa kvinnors lidande under islam, inte att försöka främja polyandri bland dem.

Kan man skönja början till en förändring för muslimska kvinnor ? Kanske om röster som al-Badir fortsätter att ansluta sig till en växande skara av modiga muslimska kvinnor, villiga att utmana status quo om islams orättvisa institutioner och doktriner. En del av dem försöker sätta stopp helt och hållet för Islam, mänsklighetens gissel.

(bilden föreställer inte Nadin Al-Badir)

9 Kommentarer:

Demokratbloggen sa...

Mycket bra artikel. Hoppas bar att det går väl för kvinnan. Hon får mitt fulla stöd.

Ann-Marie sa...

Det lär inte dröja länge förrän det utlysts en fatwa på den stackars kvinnan! Hoppas att hon inte bor i Saudi Arabien. Saudierna är dom mest rigida när det gäller islam. Wahhabiterna är inte att leka med. Den mest kända eller snarare ökända är bin Ladin...

Jacobssons tankar sa...

Bara att bocka och tacka för en bra blogg-post som visar på de orättvisor som förekommer i religionen islam

MS sa...

Kristendomen utvecklades och förändrades inifrån och det måste Islam också göra. Dom lyssnar inte på oss icke-muslimer så det måste vara muslimer som moderniserar sig religion och sätter ned foten mot religiösa stollar som förstör för så många. Ju fler vanliga muslimer som denna modiga kvinna som sätter sig upp mot prästerskapet, ju svårare blir det för mullorna att fortsätta sitt förtryck.

Ta nigerianen som försökte spränga ett plan häromdagen. Han kommer från en välbärgad familj. Gick på en prestigefull skola i London. Hans "lilla" lya gick på 10-15 miljoner. Trots detta, välstånd och utbildning så var han främsta mål i livet att döda sig själv och ca 300 andra oskyldiga medmänniskor. Allt i Islams namn. Islam är ett samhällsgift som måste bort från den civiliserade världen. Ju fortare desto bättre.

Muslimsk kvinna sa...

Skilj mellan muslimer och Islam. Män och kvinnor har båda tilldelats sina rättigheter och skyldigheter av Gud, och om du läser ren historia kan du se många bevis på hur profeten istället har återinfört och stärkt kvinnans rättigheter och roll i samhället. Detta genom Islam. Problemet ligger i att man, så fort profeten dött, har i hundratals år varit snar med att handla för sitt eget bästa och spritt falska rykten som sen anammats av likadana familjer. Och eftersom det länge, om inte alltid, har varit en mansdominerad värld har kvinnorna varit de som fått ta stryk. Igen.

Att säga att Nadin motsätter sig Allah och sen kalla henne muslim är kontroversiellt och ologiskt. Att säga att hon är en muslimsk kvinna som utmanar ett orättvist system - ja. Profeten själv har fått kämpa mot ett sånt system och hans ättlingar har i hundratals år valt att stå med rättvisan istället för ett system som förändrat synen på islam till vad den är idag. Och vad hände? Nästan alla av profetens ättlingar som vart utsedda till vägledare har mördats genom avrättning, förgiftning, i krig osv. Man vill inte ha rättvisa eller sanning, då skulle man outtröttligt sökt upp den. Man vill ha personlig tillfredställelse. Så tänker man tyvärr i dagens samhälle.

Det finns andra orsaker till varför män får gifta sig med flera kvinnor och inte tvärtom. En är att kvinnan inte skulle veta 100-procentigt vem barnets fader är. Nej kära du, inte ens med dagens teknologi. Sen kan man svar i vetenskapliga böcker i biologi, psykologi och sociologi - jajamän, vetenskapen anses förklara religionen, inte motsätta sig den, som det mystiskt nog har spridit sig här i västvärlden!

Sen får man INTE bara gifta sig hursomhelst! Sånt är kulturellt. Frun måste t.ex. ge mannen tillstånd att gifta om sig, dvs. gå med på det etc. och ett bevis är att hon själv måste skriva under mannens och den nya fruns äktenskapskontrakt. Men lika mkt som en icke-muslimsk man skulle bry sig när han fifflar, bryr sig en muslimsk.
Gud har gett oss sina budskap - många gånger om, räknat med alla profeter före Muhammed! - för Han är helt medveten om hur ignorant och småsint Hans egen skapelse kan vara. Men Han vet även att det finns de som verkligen lyssnar, som inte bryr sig om falska rykten som flyger förbi lika lätt och ofta som vinden en kall vinternatt, utan har ett starkt förnuft och outtröttligt söker sanningen.

Jag är verkligen ledsen att du och många andra har fått en sån ful och förvrängd bild av islam och jag vet att det är muslimers fel. Men Islam är inte sån och profeten Muhammed förespråkade inte om en sån lära, inte heller hans dotter Fatima, eller profetens efterträdare (som imam, ej profet!) (och Fatimas man) Ali, och inte heller deras efterträdare och söner Hassan och Hussein. Och ingen sann muslim gör det. Vi muslimer väntar själva på en viss person som suddar bort den bilden av Islam för gott. Tills dess försöker vi kämpa mot förtryck så gott vi kan, medan det regnar över oss. Hopp är en vacker sak, tycker du inte? :)

Berit sa...

Jag är ganska säker på att Nadin Al-Badir egentligen inte begär att kvinnor ska kunna gifta sig med flera män. Det är bara något att ta fram som exempel på att kvinnor inom islam inte har samma rättigheter som män. Det finns många andra regler hon kunde ha visat på , men allt som har med sex att göra drar alltid till sig mer uppmärksamhet.

Kvinnors rättigheter är enormt eftersatta i muslimska länder pga pragmatisk religion och religiösa fanatiker och det är inget vi vill se i västerländska nationer.
Religionen islam är det som mest negativt påverkar utveckling i ett land. Titta på politiska, ekonomiska och sociala förhållanden i länder som Bangladesh, Indonesien, Pakistan...
Vad jag lärt mig om islam är att de ortodoxa liksom de icke-läskunniga muslimerna anser att hela jordens befolkning ska en dag konvertera.

Du nämner rättvisa och sanning.
Dogmatiska religioner och religiös fanatism kan inte göra människan ren och ärlig trots att religionens mening är att åstadkomma det. Ju mer dogmatisk och fanatisk en religion är desto mer korrupt är nationen. Se återigen på länder som Pakistan, Bangladesh, Sudan och många arab-länder. De är strängt muslimska och enormt korrupta och omänskliga, Å andra sidan är västerländska sekulariserade och demokratiska nationer mindre korrupta och mänskligare.
Jag har ingenting emot islam så länge det är en fullständigt privat och frivillig aktivitet. Men politik på basis av en religion måste förhindras och inga allmänna pengar ska användas för att tillfredsställa nycker och idéer som styrs av en religion.
Religion ska vara fullständigt privat och det är ni muslimer som måste se till att den blir det och inte besvärar oss andra. Hoppas på att någon ska falla från himlen och sudda bort någonting är bekvämt och oansvarigt.

Knute sa...

Minst hälften av Koran-verserna måste suddas bort för att islam ska bli människovänlig.

Anonym sa...

Är själv muslim från så kallade civiliserade västvärden.
Och kan båda delar väldigt väl. Kan bara säga att jag sågar nästan alla era kommentarer.
Varför? Jo för att ni har inget konkret att komma med förutom hat, förakt och okunskap. Ni nämner ord som demokrati när en majoritet av kvinnor löner i Europa ligger 7-15% under mänens för samma arbete. Ord som civiliserade när ni (vita kristna väst européer) försökte utrota judar för sisådär 65 år sedan och muslimer för bara 16år sedan från Europa.

Sen det där om gruppvåldtäkter osv det ser jag inte av värde att kommentera!

Faktum är att orättvisor finns överallt i värden. Sedan att vi i Europa tycker att mulor och talbaner är helt dumma i huvudet är inte så konstigt dom tycker samma sak om oss.
Gå inte och tro att det är mycket bättre att en präst eller idrotts tränare som förgriper sig på små pojkar är mycket bättre från att stena en tjej på torget bara för att hon velat prova ligga med ny kille.

Kom inte heller med skit som att muslimer är terrorister, terrorismen kom från den civiliserade Europa från grupper i Spanien och Irland till ex.

Man skulle kunna påpeka så mycket skit bara för att få en del av er att inse att gräset inte är grönare på andra sidan eller vice versa.

Avslutningsvis vill jag tillägga att jag inte på nått sätt menar att folk ska hålla tyst utan att man ska tänka först innan man vräker ut sig saker.
Och om alla vi som påstår vara goda och fina tänkte lite till skulle vi komma fram till att bästa sätt att påverka är att börja leva som man lär.

Tack för mig

gäster sa...

Anonym, du använder många ord men nämner inte med ett ord kvinnoförtrycket i Saudiarabien som inlägget handlar om.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.