15 december 2009

Patienten kanske överlever

En man går till doktorn därför att han har ont i hela kroppen och mår förfärligt dåligt. Han får medicin men mannen blir bara sämre och sämre för var dag. Doktorn har nu tre alternativ. Han kan fortsätta samma behandling och hoppas att medicinen verkar efter en tid. Han kan öka dosen och hoppas att det hjälper, eller också kan han överväga en helt annan behandling.

Ni har sett definitionen på vansinne, eller hur? Att göra samma sak gång på gång och tro att man får olika resultat.
Det är svårt att hitta ett bättre exempel på hur Keynesian stumulans INTE fungerar än den senaste tidens "stimulering" av arbetsmarknaden:
President Bushs ansträngning med 160 miljarder dollar i februari förra året och Obamas mega-version ett år senare.

Obamas säljargument var att det skulle hålla arbetslösheten under 8%. "Ge oss pengarna och vi kommer att skapa miljontals jobb"

Christina Romer som är en av Obamas ekonomiska rådgivare påstod att utan stimuleringspengar skulle arbetslösheten nå 9% i slutet på detta år. Nu är den över tio procent!
Man ändrade ordvalet och hävdade att man i stället "räddade" arbetstillfällen.
Att mäta hur man räddar jobb genom ett politiskt beslut är som att säga att man kan mäta hur många brott som förhindras genom polispatrullering.

Innan Christina Romer blev Obamas rådgivare undervisade hon och maken David vid Berkley, där de skrev en avhandling om effekten av att sänka skatten. De påstår då att för varje dollar som skatten sänks ökar BNP med tre dollar.
Robert Barro vid Harvard har studerat effekten av regerings-stimulans i 100 länder och kommit fram till att regeringsåtgärder har en försämrande effekt på ekonomin eftersom det kväver privat ekonomi och att en dollar som regeringen spenderar ger MINDRE än en dollar tillbaka.
Privata företagare är livrädda just nu. Hur kan någon tro att de ens vågar tänka på att öka sin produktion, investera och anställa mer folk .
Hängande över sig har de hotet om Sjukvårdsförsämringen med en skatteökning av minst 5,4% extra för företag som tjänar 500,000 per år. Joint Tax Committee beräknar att en tredjedal av hela denna 460,5 miljarder stora skatteökningen kommer att betalas av småföretagare som i vanliga fall skapar mest med jobb.

Dessutom tror man inte att Demokraterna förlänger Bush skattelättnad efter 2010 vilket innebär ytterligare minst 5% extra för småföretagarna.
Att höja skatten när man har den högsta arbetslöshet man haft på 26 år är höjden av vansinne.
Ju snabbare Demokraterna slutar med det de håller på med, desto snabbare kommer arbetsmarknaden att hämta sig och patienten överlever.


1 Kommentarer:

Anonym sa...

Berit!
Lägg upp denna, hehe! Lord Monckton i sitt esse!

http://www.youtube.com/watch?v=KvufOvneJMk

Holger

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.