22 december 2009

Rättigheter och skyldigheter

Vissa kommentarer är så bra att de förtjänar en alldeles egen plats. Denna från vår läsare MS.

Jag är inte förvånad över att så många människor i Sverige är så dåligt insatta i sjukförsäkringsreformen i USA. Media i allmänhet och vänstermedia i synnerhet går inte på djupet utan gör förenklade analyser och publicerar direkt felaktiga siffror. Allt för att det ska passa deras egna politiska agenda. Det slår aldrig fel när jag diskuterar detta men vänner och bekanta som står till vänster. Klyschor om ytliga och egoistiska amerikaner duggar tätt.

Dom allra flesta amerikaner jag träffat är trevliga människor som trots att dom arbetar heltid tar sig tid att hjälpa andra via olika föreningar. Ofta helt oavlönat, för det är det man gör om man är en god medborgare. I Sverige så slänger vi oss i soffan och kollar på dokusåpor och även om trenden men volontärarbete ökar så är det ändå få som engagerade sig i sina medmänniskor. Dom tycker att i o m att dom betalar så mycket i skatt så får myndigheterna fixa det.
Alla säger sig stödja hemlösa men ingen vill ha dom i sitt närområde. Det är det jag menar med att samhällen, där man bara anser sig ha rättigheter men inga skyldigheter, i slutändan går under eller splittras då alla bevakar sitt och skiter i andra. Vi är både individer och samhällsmedborgare och det måste finnas en sund balans mellan dessa och det gör det inte i Europa anser jag. Vilket är synd eftersom Europa har så mycket att erbjuda.

När larmen om svininfluensan duggade som mest så hörde jag av mig till en organisation som ger stöd till svaga i samhället och erbjöd mig att t ex åka och handla åt gamla på kvällarna efter jobbet då jag har bil, om hemtjänstpersonalen skulle slås ut. Det blev helt tyst i luren och tillslut sa kvinnan att hon måste höra med sin chef om det var ok.
I USA så skulle folk samla ihop sig och skrida till verket. Nu kommer det inte att behövas men det är bara ett exempel på den brist på flexibilitet som vi har i detta land där vi är vana att Farbror Staten ska ta hand om oss från vaggan till graven. Jag säger inte att USA är ett perfekt samhälle men ofta så uppväger enskilda människor och frivilligorganisationers engagemang dom fel som Amerikas samhällsystem, precis som dom flesta länder har.

Mark Steyn, en kanadensisk konservativ författare som bl a har skrivit boken "America Alone: The End of the World as We Know It ”, sa att de flesta människor om de fick välja skulle vilja bo i Väst i ett land med ett högt utvecklat välfärdssystem. Det är därför migrationsströmmarna går från U-länderna hit och inte tvärtom. Han sa att det inte är många skandinaver som flyttar till Yemen. Glöm inte att det inte bara är fattiga som säker sig till Europa utan även välutbildade och välbärgade icke-européer som vill leva i länder som präglas av demokrati och mänskliga rättigheter. Han menar att i o m våra politikers eftergifter åt islamister så är vi i Europa redan moderata muslimer. Dvs vi reagerar precis som vanliga muslimer gör när dom kommer i kontakt med islamister, dom ger efter i rädsla för våld. Dom låtsats som ingenting för att inte dra på sig dessa religiösas fanatikers vrede. Lite som den skolpersonal i Malmö gör när dom inte ingriper när 12 åringar gifts bort på sina sommarlov och är gravida i klass 6. Man offrar dessa flickor för att inte bli kallade islamofober. Eller den rektor i Berlin som gav efter för kravet från aggressiva muslimer och tillät att de muslimska barnen numera har en egen ingång så att dom slipper beblanda sig med oss ”otrogna”.
Vad är då skillnaden mellan oss och dom moderat muslimer som flytt undan Sharia m m? Det är därför det är så tragiskt att Europa sakta men säkert håller på att begå självmord med Islams benägna hjälp. Om ca 50 år, om inget görs, så kommer Moder Europa vara muslimskt med allt vad det innebär med konflikter, krig och Sharia. Dom som tror att muslimerna i Eurabia kommer hålla sams inbördes tror fel. Se bara på Malmö. Där riskerar vi hamna.
Kan ni tänka er en Värld utan att kunna sitta på ett Café i Paris eller strosa fritt i Hyde Park utan att som kvinna behöva gå i tält eller tvingas höra bönutrop 5 ggr om dagen?


7 Kommentarer:

pw sa...

Hej!
Du skulle inte kunna göra en sammanställning av hur det amerikanska försäkringssystemet fungerar? För oss insnöade och hjärntvättade socialistslavar.

Berit sa...

ska göra ett försök, återkommer om det.

Berit sa...

Det jag skriver här är i stora drag, eftersom det är en stor fråga som jag inte till fullo kan alla detaljer omkring.
Det finns två sorters försäkringar. De som organiseras genom staten. Medicare, federal för folk över 65, Medicaid baserat på inkomst för de som är fattiga och Tricare för aktiva militärer och veteraner.
Den andra delen är privata försäkringsbolag. Enskilda individer har ett kontrakt med ett försäkringsbolag som i sin tur betalar sjukvårdspersonal. Premierna blir lägre om man väljer att betala en extra summa för varje läkarbesök.
Vissa av våra vänner har ingen försäkring utan betalar läkare kontant vid behov.
De flesta arbetsplatser har kontrakt med bolag och betalar en del av försäkringen som en förmån för sina anställda. En anställd kan inkludera i sin försäkring "beroende" familjemedlemmar (man, barn, föräldrar).
-------
Regeringen har lagt sig i försäkringsindustrin och reglerat så att det blir onödigt dyrt. Man har bestämt att alla människor måste täckas av samma sorts försäkring även om de inte vill/behöver viss försäkring. Män är alltså försäkrade för havandeskap, bröstcancer, livmoderscancer osv...
Som jag nämnde tidigare är jag försäkrad för allt som har med graviditet att göra fast jag inte kan få fler barn. Jag är också försäkrad för missbruk trots att jag inte riskerar det.
Om detta egentligen handlade om att förbilliga försäkringar kunde man ändra på det. Man kunde också tillåta att folk ansöker om försäkring hos bolag i en annan stat vilket man inte kan nu. Det skulle öka konkurrensen och förbilliga.
Man skulle också kunna tillåta att folk med samma inställning/behov kunde bilda grupper och ansöka tillsammans, det kan man inte nu.
Att låta den som är anställd äga sin försäkring i stället för att som nu, den ägs av företaget man jobbar för. Det innebär att man inte kan ta den med sig om man byter jobb eller blir arbetslös. Man kan inte heller göra avdrag på skatten för premien man betalar, så som företaget kan göra.
En annan stor sak är felbehandlingsåtal. Läkare betalar enorma summor i egna försäkringar för att täcka eventuella åtal. De känner sig också tvingade att beordra tester, röntgen och behandlingar som de anser onödiga bara för att gardera sig ifall något händer, vilket gör behandlingen dyrbarare.
Vissa enormt duktiga specialister törs inte utföra svåra, unika operationer där oddsen är emot dem eftersom det kan leda till åtal.
-----
De siffror man strör omkring sig angående "oförsäkrade"omfattar tex. 12 miljoner illegala som även om de är här utan tillåtelse får vård som det är nu och föder sina barn på amerikanska sjukhus vilket gör barnet till medborgare.
Det finns många som inte bryr sig om hur de lever och inte heller bryr sig om att ansöka om Midicaid, som de är berättigade till.
Många unga anser sig odödliga och väljer att lägga pengarna på festande, mobiltelefoner och avbetalning på nya bilar i stället för försäkring och så går de till Akuten om det kniper.
Fråga om det kanske är något mer jag kan svara på.

Ann-Marie sa...

Och det är inte bara ungdomar som hellre lägger sina pengar på annat än försäkringar. Dom så kallade fattiga har inga problem med att lägga pengar på sprit, cigaretter, tatueringar, alla sorters kosmetiska förbättringar, stora plasma TV etc. Men när det blir dags för läkarbesök då finns det inga pengar. Som sagt, systemet är långtifrån perfekt och behöver förbättras men pappa staten ska hålla tassarna från det och så mycket annat också.
Som svensk har man blivit "hjärntvättad" från första stund och det är inte lätt att komma ifrån den och börja tänka lite självständigt.

pw sa...

Tack för svaret!
Det jag undrar över är kostnaden per månad? Jag har läst att det är en bra spännvidd på kostnaden. Allt från 100 dollar till 2000 dollar / månad. Det jag undrar över vad det kostar mellen tummen och pekfingret med och utan företagsförmån?
Jag hoppas att USA inte genomför Obamacare för det blir slutet på medicinsk utveckling.

Berit sa...

pw,
allt jag kan ge dig siffror på är vad vi själva betalar. Kom ihåg att det finns de som betalar mer och de som betalar mindre.

För oss, två personer betalar vi tillsammans 480 dollar per månad. För vanliga läkarbesök är 80% av alla mina kostnader täckta, för min man är 100% täckt. Min delbetalning är runt 20 dollar för ett läkarbesök. Tandläkare och ögonläkare går under samma villkor.
Om vi blir inlagda på sjukhus för vad det vara må ersätts alla kostnader.

Hur många av er kan ange summan av er skatt som går just till sjukvården?

MS sa...

Det är en del pengar, ca 3500 i månaden, men som sagt så vet jag inte exakt hur mycket av mina skattepengar som går till sjukvården så det är svårt att avgöra. Dessutom så betalar ni bara ca hälften i skatt så det kanske inte blir så mycket rent procentuellt. Summan ni betalar för ett vanlig läkarbesök är ungefär vad vi betalar här om man beräknar en dollarkurs runt 7 kr. Ni har väl mest en försäkring för att ni inte ska få en hög räkning vid en allvarlig sjukdom med en långvarig sjukhusvsistelse som följd?

Om jag ser till mig själv så är jag sällan sjuk och jag har inte legat på sjukhus sedan jag föddes, peppar peppar, så jag har bidragit betydligt mer än vad jag har brukat men det är ok om mina pengar går till en bra sjukvård men som det är nu så känns det inte så. Nu har vi en offantlig sektor och ett mer individanpassat system lär vi inte se i Sverige om inte landet går i konkurs förstås. Jag skulle föredra ert system för det leder till lägre skatter generellt och en större frihet för oss medborgare. Men då kommer Lotta Gröning köra en snyftserie om ensamma mammor med 5 barn som är halvtidsjuksrivna p g a stress och då kommer drevet gå mot dom mer borgeliga igen.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.