28 december 2009

Snålblåst i Köpenhamn

Något som skrivs ytterst lite om i pressen är att Obama blev så gott som utfrusen under klimatmötet i Köpenhamn. Kineserna demonstrerade att de inte hade mycket till övers för honom genom att skicka delegater av låg rang till möten med Obama och de visade ingen intresse att prata med honom på tu man hand på någon högre nivå..

Obama-folket försökte också få till stånd ett samlat möte med Indien, Brasilien och Sydafrika men fick till svar att Indiens premiärminister redan åkt till flygplatsen.
Brasiliens President Lula da Silva tyckte inte det var någon mening att träffas utan Indien. Kina sköt upp mötet till kl. 7.
Döm om Obamas förvåning när han klampade in i rummet där alla redan satt runt förhandlingsbordet och det fanns inte ens stolar för honom och Hillary.
För att ha något att visa upp, enades man om ett tresidigt förslag och rekommendationer som på inget vis är bindande och Obama skyndade sig att förklara att han återigen hade räddat världen.
"För första gången i historien har alla länder med stort ekonomiskt inflytande gått samman för att konfrontera hotet från klimatförändringar."

Kinas ledande förhandlare var noga med att klargöra att det inte fanns något formellt bindande dokument.
Mötet i Köpenhamn var historiskt på så sätt att det säger en hel del om Amerikas prestige och makt i världen när internationella ledare anstränger sig så för att undvika möten med USAs president.
Att Kinas ledare Wen Jiabao offentligt förödmjukade Obama har sin förklaring i att i kinesernas ögon har Obama tappat ansiktet och därmed också makt och inflytande.

Amerika är skyldig Kina en enorm massa pengar vilket placerar landet på en tiggarnivå värdigt en misslyckad afrikansk republik.

Ras har säkert också betydelse. Kineser anser sig ha en medfödd överlägsenhet vad gäller ras och kultur. De refererar till kaukasier som "spökskuggor" och vad de anser om amerikanska svarta är det bäst att inte fördjupa sig i.

Obama framträder som en person som inte menar allvar och det kommer säkert att ha ännu fler konsekvenser i framtiden.
Men det värsta av allt är, att Obama några veckor före konferensen bugade djupt för Japans kejsare. Under nära ett decennium var Kina ockuperat av Japan och de grymheter som kineserna utsattes för är inte glömda.
Och så kom naive Obama och visar sig så underdånig att den japanske kejsaren liksom resten av världen, som har begrepp om uppförande och regler, också tappade hakan.
Det finns en anledning till att det skrivs etikett-böcker för diplomater, så att man kan utesluta så många missförstånd och fel som möjligt, som kan påverka statsangelägenheter. Obama har inte lärt sig det utan insisterar på att improvisera.
Ibland blir det enbart pinsamt men det kan mycket väl ha kostat honom rollen som Världens Frälsare i Köpenhamn och det kan kosta honom mycket mer längre fram i livet.

9 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Att "tappa ansiktet" inför en asiat (kines eller japan) är nog bland det värsta som finns enligt dem. En sådan person kan man aldrig, aldrig ha respekt för. Det lärde jag mig när jag tillbringade en del tid i Asien en gång för länge sedan. Att Obama gjorde som han gjorde är ofattbart. Med tanke på att dessa höga politiker har rådgivare i vett och etikett runt om i världen får en verkligen att undra vad som egentligen försiggår.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Hehe... han får väl anamma den gamla fina traditionen med seppuku...

Anonym sa...

Desuden er det den koldeste vinter i 15 år i Danmark, så de høje herrer blev kolde i rumpen...

:-)

Demokratbloggen sa...

Men så fick han ju Nobelpris också, inte att förglömma ... Ha ha ha!

MS sa...

Det är ett tecken på hans oerfarenhet och oförmåga att välja bra medarbetare. Det finns ett officiellt protokoll när man besöker andra nationer och gester ska aldrig underskattas.

Jag kommer ihåg en scen ur The West Wing. President Bartlet kommer in i ett rum och alla reser sig upp utom en kvinna. Presidenten läser då lusen av henne och avslutar med ”In this building when the President stands, nobody sits" Det handlar om en respekt för ämbetet. När Obama kysser fötterna på Kungen av Saudiarabien eller Kejsaren av Japan så undergräver han den respekten. Det handlar inte om artighet från hans sida utan rena klavertramp. Kejsaren upplevde nog detta som obehagligt och att få sina värdar och medmänniskor att känna sig illa till mods är också ett etikettsbrott. Jag kan förstå att han framstår som svag inför kineser och japaner. Det ser vi nu när ledaren för den fria världen behandlas som en nobody.

http://www.youtube.com/watch?v=nhGk6eF65Fo

@Ann-Marie

Du verkar ha rest en del och det är alltid roligt att läsa dina inlägg. Beresta och intelligenta människor är alltid intressanta att lyssna på.

Berit sa...

Fy skäms Mats att inte läsa ordentligt och klicka på länkarna som klart och tydligt är angivna i rött i texten!

Berit sa...

Kommentaren ovan är med anledning av denna som Mats skickade:

Mats har lämnat en ny kommentar till ditt inlägg "Snålblåst i Köpenhamn":

Fy skäms att stjäla en artikel rakt av utan att ange källan.

http://www.americanthinker.com/2009/12/obamas_lost_face.html
---------------------

är en ursäkt på plats, tro?

Anonym sa...

Jeg kan anbefale alle klima-interesserede at læse bogen Det Ustyrlige Klima. Og hvorfor hulen kan man ikke klippe-klistre i jeres kommentarfelt?

Ann-Marie sa...

@ MS Tack för komplimangen! Råkade hitta den idag av en ren händelse..och; detsamma!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.