22 december 2009

Vad det egentligen handlar om


Hela den här debatten om sjukvården i USA handlar INTE om förbättrad sjukvård eller om tillgången till den, och fortfarande har inte alla i USA förstått det, eller vill vara ärliga om det som pågår. Det verkar som en del i Sverige inte heller har fattat det.

Om det verkligen handlade om sjukvård skulle man kunna ge en privatläkare och sjuksköterska för resten av livet, till var och en av de sk. oförsäkrade och det skulle bli mycket billigare än vad man nu föreslår.
Det handlar i stället om makt och Obamas prestige som signatur MS så riktigt påpekar i en tidigare kommentar.

"Du vet att jag inte är någon beundrare av varken BHO eller socialism men i detta fall så tror jag att det handlar om prestige. Obama kan inte förlora denna omröstning. Kosta vad det kosta vill. Om senatorerna måste tillbringa julen i huset, so be it. Hörde en senator från GOP säga i TV att dom är beredda att offra julen för att hindra detta förslag. Wake up America!"

Allt Obama lovat och rört vid har hittills gått åt skogen, man måste försöka rädda honom, även om det betyder parti-val-förlust nästa år.
Det hela handlar om hur demokraterna försöker ta kontroll över en sjättedel av vår nations ekonomi och skapa ett fullständigt beroende av staten. Det amerikanska folket har börjat inse det, men politikerna kör över folks vilja.

Det finns nämligen tre sorts människor i världen.
De som Producerar, de som Kräver att de ska få vad de vill ha från andra (iglarna) och de som vill ha Makt nog att ta från producenterna så att iglarna röstar på dem och ger dem fortsatt makt.
Vi har alla möjlighet att utbilda oss, arbeta och sträva och att välja vad vi vill göra med våra liv. En del av oss gör emellertid taskiga val och så kommer en politiker och säger; "Jag tar hand om ditt problem, om du i stället ger mig din röst."
Om det handlat om kvalité och "sjukvård för alla" skulle man ha låtit den fria marknaden ta hand om saken och lättat på de politiska regler som försäkringsindustrin dras med. Man skulle ha tillåtit att folk kunde försäkra sig i bolag utanför den egna staten, man kunde ha gjort premierna avdragsgilla på skatten, man kunde tillåta att folk bara försäkrar sig för det de anser sig behöva.
Jag är tex. försäkrad för förlossning och komplikationer vid havandeskap, rehabilitering vid drogmissbruk och flera andra procedurer som jag aldrig kommer att behöva.

Om man hävdar att man har RÄTT till sjukvård hävdar man rätt till andra människors tid och pengar. Du har ingen rätt till en del av en annan människas liv eller deras egendom. Ingen. Därför kan du inte ha rätt till sjukvård.

Tänk på detta: När du anser att du har rätt till en del av en annan människas liv eller egendom för din hälsa och sjukvård, var går gränsen? Kan du ha samma krav på att du får tre mål mat om dagen?
Hur mycket annat i den personens liv har du rätt till ? Och hur kan du/vi skyddas från att bli mer och mer beroende av Staten?

Medan jag skrev detta kom det en ny kommentar från MS som jag lägger in här.

Skillnaden mellan USA och Europa är att i USA så uppträder dom flesta vuxna människor som just vuxna. Dom förväntar sig inte att Staten ska fixa allt och dom vill inte att Staten ska lägga sig i deras liv mer än absolut nödvändigt. Är man vuxen så är det upp till en själv att avgöra om du vill ha en sjukförsäkring eller inte. Det är inget som myndigheterna ska kunna tvinga på dig. Tillhör du de allra fattigaste så finns det en uppsjö av klinker som drivs till största del av frivilliga organisationer. Berit får rätta mig om jag har fel men en liten del finansieras väl av Medicare? Inget sjukhus får neka akut sjuka och det har många frivilligt oförsäkrade satt i system då dom väntar ända in i sista minuten på att söka vård för att det då blir gratis, för dom vill säga men inte för skattebetalarma.

Detta beror på att Amerika i grunden är ett konservativt land med sunda värderingar om människors frihet men också en skyldighet att bidra till samhället och att vara en god medborgare. Efter årtionden med socialiststyre i Europa så har numera medborgarna en massa rättigheter men inga skyldigheter. Inget samhälle kan i längden fungera under dom premisserna. Europeiska väljarna säljer sina röster till det parti som lovar mest bidrag och inte till de partier som vill utveckla landet i samarbete med medborgarna


I Europa finns det p g a det utvecklade välfärdssystemet människor som aldrig blir vuxna. Dom lallar runt och vill förverkliga sig själva och förväntar sig att alla andra ska betala deras uppehälle tills dom behagar bli vuxna och skaffa sig ett riktigt jobb. I USA bildar du familj tidigare och USA's nativitet är fortfarande positiv medans som bekant Europas går bakåt bland européerna. I USA är fertilitetstalet ca 2.05 barn per kvinna medans vi i Sverige har ca 1,7 barn per kvinna. Man säger att ett land ska ha tal på ca 2.1 för att landet ska kunna växa och ta hand om den äldre befolkningen. En stor del av de barn som nu föds i Europa är muslimska. Ett faktum som kommer att ha en förödande inverkan på demografin här. Någon sa om nu dagens Europa är så fantastiskt varför skaffar inte folk flera barn och varför riskera att denna välfärd bara räcker till en generation? Vi ser samma utveckling i Japan men där är dom än så länge betydligt restriktivare när det gäller invandring.

Då kommer vi återigen i på oviljan att växa upp och ta ansvar för sitt och familjens liv men också kanske den starka ärkefeministiska rörelse som finns främst i Nordeuropa. I Sverige klarar man inte sig med tanke på det skattetryck vi har om inte bägge föräldrarna jobbar. Barnafödandet blir då en börda istället för något positivt. Jag pratar inte om att skicka tillbaka kvinnorna till spisen men barnfamiljer borde få vissa skattelättnader så att det blir attraktivt att skaffa i all fall, kanske 3 barn per familj. Det ska givetvis gälla både män och kvinnor. Alla tjänar på om det föds flera svenska barn. Det kan inte vara rimligt att utrikesfödda ska sköta den saken åt oss,

Det är dock ett genomgående tema hos socialister att de är väldigt generösa med andra människors pengar och frihet.
----------------------

Tillägg:
Medicare är ett "federal" program som står för sjukvårdskostnader för gamla och handikappade . "Fattiga" får hjälp genom Medicade (federal och del-statligt)
Det finns dessutom oändligt många välgörenhetsprogram som hjälper folk.
Shriners hospitals är välkända för hjälp speciellt till barnfamiljer, när det gäller mycket svårt sjuka,
(Shriners Hospitals for Children is a network of 22 pediatric non-profit hospitals across North America that provide specialty care at no charge to the patients and their families.)
Likaså St. Jude's hospitals som drivs genom gåvor.

En fantastisk organisation som bör nämnas är Angel Flights. Privatpiloter som flyger barn och vuxna helt gratis över hela landet för specialbehandlingar.
Vanliga trafikflyg ger också bort "tomma stolar" till sjuka. En av mina väninnor flög regelbundet mellan St. Thomas och Miami för cancerbehandling utan att det kostade henne något.

På alla platser där jag bott har varje sjukhus speciella dagar under året när alla som vill kan få hälsokontroll (blodtryck, kolesterol, bröstcancer, prostata-cancer) för samma summa som man får betala för en six-pack öl och ett par paket cigaretter.

5 Kommentarer:

MS sa...

Jag får kommentera mig själv här ;-)

Jag är inte så förvånad över att så många människor i Sverige är så dåligt insatta i frågan. Media i allmänhet och vänstermedia i synnerhet går inte på djupet utan gör förenklade analyser och publicerar direkt felaktiga siffror. Allt för att det ska passa deras egna politiska agenda. Det slår aldrig fel när jag diskuterar detta men vänner och bekanta som står till vänster. Klyschor om ytliga och egoistiska amerikaner duggar tätt. Dom allra flesta amerikaner jag träffat är trevliga människor som trots att dom arbetar heltid tar sig tid att hjälpa andra via olika föreningar. Ofta helt oavlönat för det är det man gör om man är en god medborgare. I Sverige så slänger vi oss i soffan och kollar på dokusåpor och även om trenden men volontärarbete ökar så är det ändå få som engagerade sig i sina medmänniskor. Dom tycker att i o m att dom betalar så mycket i skatt så får myndigheterna fixa det. Alla säger sig stödja hemlösa men ingen vill ha dom i sitt närområde. Det är det jag menar med att samhällen där man bara anser sig ha rättigheter men inga skyldigheter i slutändan går under eller splittras då alla bevakar sitt och skiter i andra. Vi är både individer och samhällsmedborgare och det måste finnas en sund balans mellan dessa och det gör det inte i Europa anser jag. Vilket är synd eftersom Europa har så mycket att erbjuda.

När larmen om svininfluensan duggade som mest så hörde jag av mig till en organisation som ger stöd till svaga i samhället och erbjöd mig att t ex åka handla åt gamla på kvällarna efter jobbet då jag har bil om hemtjänstpersonalen skulle slås ut. Det blev helt tyst i luren och tillslut sa kvinnan att hon måste höra med sin chef om det var ok. I USA så skulle folk samla ihop sig och skrida till verket. Nu kommer det inte behövas men det är bara ett exempel på den brist på flexibilitet som vi har i detta land där vi är vana att Farbror Staten ska ta hand om oss från vaggan till graven. Jag säger inte att USA är ett perfekt samhälle men ofta så uppväger enskilda människor och frivilligorganisationers engagemang dom fel som Amerikas samhällsystem precis som dom flesta länder har.

Mark Steyn är en kanadensisk konservativ författare som bl a har skrivit boken ” America Alone: The End of the World as We Know It ” sa att de flesta människor om de fick välja skulle vilja bo i Väst i ett land med ett högt utvecklat välfärdssystem. Det är därför migrationsströmmarna går från U-länderna hit och inte tvärtom. Han sa att det inte är många skandinaver som flyttar till Yemen. Glöm inte att det inte bara är fattiga som säker sig till Europa utan även välutbildade och välbärgade icke-européer som vill leva i länder som präglas av demokrati och mänskliga rättigheter. Han menar att i o m våra politikers eftergifter åt islamister så är vi i Europa redan moderata muslimer. Dvs vi reagerar precis som vanliga muslimer gör när dom kommer i kontakt med islamister, dom ger efter i rädsla för våld. Dom låtsats som ingenting för att inte dra på sig dessa religiösas fanatikers vrede. Lite som den skolpersonal i Malmö gör när dom inte ingriper när 12 åringar gifts bort på sina sommarlov och är gravida i klass 6. Man offrar dessa flickor för att inte bli kallade islamofober. Eller den rektor i Berlin som gav efter på kravet från aggressiva muslimer och tillät att de muslimska barnen numera har en egen ingång så att dom slipper beblanda sig med oss ”otrogna” Vad är då skillnaden mellan oss och dom moderat muslimer som flytt undan Sharia m m? Det är därför det är så tragiskt att Europa sakta men säkert håller på att begå självmord med Islams benägna hjälp. Om ca 50 år om inget görs så kommer Moder Europa vara muslimskt med allt vad det innebär med konflikter, krig och Sharia. Dom som tror att muslimerna i Eurabia kommer hålla sams inbördes tror fel. Se bara på MÖ. Där riskerar vi hamna. Kan ni tänka er en Värld utan att kunna sitta på ett Café i Paris eller strosa fritt i Hyde Park utan att som kvinna behöva gå i tält eller tvingas höra bönutrop 5 ggr om dagen?

Butto sa...

DU glömde den fjärde sorten, Gnällspiken som gnäller om precis allt...

Anonym sa...

Om man arbetar ideelt, utan ersättning, så ger man ju bort både sin tid och pengar. Indirekt eftersom tiden man ger bort kunde man använt till att arbeta och tjänat pengar. Jag förstår inte resonemanget i artikeln. I USA är man villiga att slösa bort miljarder på krig men inte på att den egna befolkningen ska få en rimlig sjukvård.

Berit sa...

anonym, om du arbetar ideellt väljer du själv vad du vill att din tid och pengar ska användas till.

Amerikaner har en mycket bra och rimlig sjukvård men Obamaförslaget kommer att förstöra det och göra den lika medelmåttig som i alla andra socialistiska länder.
Sjukvård, liksom så mycket annat här i världen ransoneras eftersom det inte finns oändlig, obegränsad tillgång till den.
Det är upp till mig att bedöma hur min vård ska ransoneras, inte regeringens.

Anonym sa...

folk i sverige tror att vården är gratis här tills de kollar på skattsedeln och ser att 10,5% går till landstingen. en del kopplar vad det kostar vs en normal sjukförsäkring i usa, och en del kommer att vandra runt på socialistiska rosa moln resten av livet i tron att det är gratis.

mvh robban

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.