03 december 2009

Vad ska de åstadkomma?

Obama var duktig att läsa innantill i går när han höll sitt tal till militären och använde ordet "Jag", 36 gånger. Förutom att tala om sig själv berättade han också för hela världen när vi ska lämna Afghanistan. Det var det viktigaste.

Ingenting om vad det är meningen att vi ska åstadkomma med den nya truppförstärkningen, ingen uppmuntran och entusiasm, inga känslor, inget "jäklar annacka nu ska vi utrota Talibanerna".
Allt han sade var att vi skulle komma till ett framgångsrikt avslut. Vad betyder det?
Att alla fångar ska presenteras sina Miranda-rättigheter så att de kan få en civil rättegång i USA?

Talet var inte till trupperna utan ämnat att säga så lite specifikt som möjligt och lugna så många politiska grupper som möjligt. Han talade inte om att vinna.
Obama har tidigare sagt att han inte tycker om ordet "Seger" och innerst inne tror jag att han har förståelse för Al-Qaeda. Det har han visat många gånger under sina resor där han bockat och bugat för alla och bett om ursäkt för hur ojuste och omoraliskt Amerika är och hur Amerika själviskt har plundrat och stulit världens resurser.

Det är naturligtvis inte meningen att Obama ska avslöja militär strategi men vad är det tänkt att dessa 30,000 ska göra?
Förutom vad "Jag" har för planer för landet, lyssnade vi till lite allmängiltiga snygga fraser , en del kritik över vad Bush gjort och så naturligtvis löftet om att ta hem trupperna 2011. Varför precis då? Varför 18 månader? I lagom tid för valet?

Al-Qaeda och Taliban fick veta att om de håller ut i 18 månader så är fältet fritt och soldaterna upplystes om att Obama inte har för avsikt att vinna kriget, så det bästa vore väl att ta hem alla trupper nu.
Obama är högste chef för hela Amerikanska armén men talet han gav passade bättre för en kommunorganisatör.


13 Kommentarer:

David sa...

USA är inte i krig med talibanerna, de är i krig med pashtunerna, ingen har någonsin vunnit mot pashtunerna, fråga britter och ryssar. Invaderandet av Afghanistan har hittills varit ett tecken på ett imperium i undergång. Hoppas det blir så den här gången också.

Gammelsvensk sa...

Det är något skumt med denne man. Om han istället gett ett löfte om att rusta upp Afghanistans egen arme innan han drar sig tillbaka så hade det ju ändå varit något. Vad de nu har verkar vara en "trasarme" som inte duger till något. En munsbit för talibaner som nu kan bida sin tid och bli än starkare. Precis som du så förstår jag inte vad syftet är med 30000 nya soldater. Det kunde han väl ha berättat.

Berit sa...

Bara en liten elak observation. Om man spelar in Obamas tal och sedan "fast forward" ser han ut som om han tittar på en bordtennismatch....fram och tillbaka....fram och tillbaka.
Det är ju ynkligt att karl'n inte kan lära sig åtminstone korta bitar utantill.

MS sa...

Fox News ställde sig frågan om BHO är en duglig " Wartime President". Svaret på den frågan är nej. Det märks väldigt tydligt att hans hjärtat inte är med i denna fråga. Detta handlar i förlängningen om fred, frihet och amerikanska liv men han ser ut som han snart ska genomgå en rotfyllning. Han liknas av många med Spock i Star Trek. Kall, analytisk och oförmögen att uttrycka känslor. Dom är inte helt fel ute. Alla kan inte vara som t ex Bill Clinton i det hänseendet men han måste kunna bjuda till lite och i a f ge sken av att han tycker att detta är en viktig fråga. Att sätta en tidsgräns för reträtt är rent militärt väldigt otaktiskt och jag tror att detta kommer att bita honom i svansen. Denna fråga kommer inte att kunna lösas innan 2012 och då kommer många av hans väljare på vänsterkanten som t ex Michael Moore se detta som ett löftessvek. Att han fortfarande ger slängar åt George W Bush tycker jag är lite småaktigt. Han vann valet, gå vidare och koncentrera dig på USA's enorma budgetunderskott istället.

Berit sa...

Förre försvarsminister Donald Rumsfeld gjorde följande uttalande:

    "I sitt tal till nationen i går, hävdade president Obama att" befälhavare i Afghanistan upprepade gånger bett om stöd för att hantera de återkommande attackerna från talibanerna, men dessa förstärkningar aldrig kom fram. " En så allvarligt felaktighet, åtminstone om den avser den period när jag tjänstgjorde som försvarsminister, förtjänar ett svar.

    "Jag känner inte till en enda begäran av detta slag mellan 2001 och 2006. Om någon sådan begäran skett," upprepade "gånger eller inte, bör Vita Huset omedelbart offentliggöra dem. Presidentens påstående gör sanningen en björntjänst, i synnerhet till de tusentals män och kvinnor i uniform som har kämpat, tjänstgjort och offrat sig i Afghanistan.

    "För att vi bättre ska förstå Presidentens tillkännagivande föreslår jag att kongressen ser över detta påstående under den kommande debatten och avgöra exakt vilka ansökningar som har gjorts, vem som gjorde dem, och var och varför de förvägrades

American Thinker

MS sa...

Ett inslag som tar upp just avsaknaden av passion i hans tal. Han namger inte fienden och går inte in på vad som skulle hända om dom förlorar.Det lät mer som en akademisk föreläsning i Statskunskap.

Kommentaren 00:46 är lite småkul:-)

http://www.foxnews.com/oreilly/index.html

MS sa...

Det gick inte direkt till inslaget. Du hittar det i "Politics", första intervjun "Winning strategy?" med Karl Rove

amanda sa...

Alltså deras tid i Afghanistan, irak och alla andra muslimska länder är så onödigt. Talibaner har förknippats som något dåligt men vad har de gjort i afghanistan egentligen? De försvarar bara sitt land och det är onödigt att usa ska komma in i varenda land där de inte gillar politiken osv. Usa har alltid gjort det, inte bara mot muslimerna, det är mot alla som inte samarbetar med dem. Chile tex, ryssland, china osv.. Det är bra att obama tar ut sin onödiga armé från afghanistan för att hålla armén kvar där är bara absurt. det förargar bara folket och gör att dessa talibaner vill hämnas ännu mer. Det är inte som om de har råd att göra någon attack mot usa ändå.

Berit sa...

Amanda, jag och många med mig är helt övertygade om att när Iran utvecklar sin bomb blir det enkelt för terroristgrupper att komma över en. Vad tror du?
Ska vi vänta tills de använder den emot oss här i Amerika eller ska vi försöka stoppa dem där de är?

Anonym sa...

Mycket intressant podcast som tar upp det här talet och mycket annat mummsigt.

http://noagenda.mevio.com

Olle sa...

Varför vänta på Iran när man kan köpa en billigt av ryssarna?

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Om Obama hade varit en vulcan så hade han förutom dom spetsiga öronen förmodligen ansetts som förståndshandikappad av alla andra vulcans.

Berit sa...

Olle, jag tvivlar på att ryssarna säljer någon "billig" bomb. De har egna problem med jihadisterna

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.