15 januari 2010

Det fattigaste landet i västvärlden

De grafiska och gripande bilder som sänds via media av den fruktansvärda förödelse som orsakats av jordbävningen i Haiti, misslyckas med att förmedla den största anledningen till att detta är en så omfattande tragedi.

Ön Hispaniola delas av två nationer: Dominikanska republiken och Haiti, som båda är fattiga, mätt med nordamerikansk standard.
Under flera resor i vår segelbåt mellan södra Florida och östra Västindien ankrade vi i olika hamnar och skyddade platser i båda dessa nationer. Processen för att komma in i länderna och sedan segla i väg igen nödvändiggör kontakt med alla upptänkliga byråkrater, alltifrån hamnmyndigheter, till tulltjänstemän och invandringsmyndighet. Efter att ha deltagit i processen flera dussin gånger lär man sig att byråkratisk småaktighet påverkar nästan alla regeringar.

På en av dessa resor nordväst, från Jungfruöarna till Ft. Lauderdale, drabbades "Kaptenen" av ryggskott under det att vi lastade förnödenheter ombord i Puerto Rico. Smärtan förvärrades under seglingen genom Mona Passage och vid ankomsten till Cap Haitiene på Haitis norra kust var läget bedrövligt.

"Kapten" låg platt på rygg i skuggan i sittbrunnen vid kajen när det svartaste och mest rynkige försäljare han någonsin sett försökte sälja en handsnidad käpp för 25 US. dollar. Försäljaren hade tydligen mutat hamnkaptenen för att få tillstånd att gå in på området och vägrade lyssna på ordet nej. Kapten förklarade att han inte hade något behov av en snidad käpp men varje protest ledde till en stadig sänkning av det begärda priset tills Kapten till sist gick med på 1 dollar bara för att få lugn och ro.

Det var inte förrän senare när vi undersökte käppen (bilden ovan) som vi fann att den var noggrant och vackert ristad. Den gamle mannen (eller någon annan ) hade tydligen tillbringat timmar med att karva dekorationerna på den. Så gott som alla träd i Haiti hade fällts och omvandlas till bränsle för matlagning, så varifrån hade han fått pinnen? Konsekvenserna av djupet av den fattigdom som denna anekdot illustrerar gick inte upp för mig förrän långt efteråt och det är med med djup sorg som jag återberättar den.

Vid ett tidigare besök i det inre av Haiti såg vi människor som bodde i skjul av korrugerad plåt och med halmtak. Några av skjulen var belägna på plan mark och de senaste regnen hade lett till att alla jordgolv var översvämmade av smutsigt vatten där sopor och avföring flöt omkring.
Inga riktiga vägar existerar utanför städerna, de är bara hjulspår i lera eller sprucken torr jord.


Hur bedrövliga bilderna än är från jordbävningens förödelse i Port Au Prince , måste man komma ihåg att de skildrar den mest välbärgade delen av nationen. Innan besöken i Haiti var det kommunistiska Nicaragua de fattigaste land vi besökt.

Haiti har en våldsam historia fylld med sociala konflikter, diktatorer, militärkupper och naturkatastrofer.
Fattigdomen i nästan alla nationer står i allmänhet i proportion till graden av korruption som finns på regeringsnivå.
Att infrastrukturen i landet var så gott som obefintlig redan före jordbävningen gör att hjälparbetet försvåras nu och många, många fler människor kommer att dö.
Tidigare diktatorer har tagit statslån för att stoppa i egen ficka. 30-40% av detta finansiella stöd har kommit från USA.
Miljarder har dumpats in i landet genom åren utan att det verkar som om de som skänkt pengarna haft några krav på hur de använts.
Katastrofpengarna som kommer in nu kommer att hjälpa, men mycket kommer att stjälas och beslagtas av korrupta människor. Inom något år kommer Haiti att vara tillbaka till vad det var före jordbävningen. Ett söndertrasat land utan hopp om förändring.


10 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Papa Doc och Baby Doc var väl dom två mest ökända som stoppade otaliga miljoner i schweiziska bankkonton. Efter dom två har det inte hörts lika mycket på nyheterna om Haiti, förrän nu.

Anonym sa...

Såg på Discovery eller om det var tv4 fakta om världens farligaste städer så var Port of prince Haitis huvusdtad son nummer 1.

Det var ett franskt repotage

//Signature

Berit sa...

Clinton ledde en "mission" att "återställa demokratin i Haiti" 1994, som om det någonsin funnits någon demokrati att återställa.

Hörde just nu att hela fängelset i Port-au-Prince kollapsade och att 1600 fångar slapp ut

LP sa...

citat:
"Korruption hindrar utveckling i Ryssland
Den omfattande korruptionen i Ryssland är ett viktigt hinder för ekonomins utveckling. Det sade den ryska politikern, förste vice premiärminister Sergej Ivanov när han på lördagen talade vid invigningen av Sankt Petersburgs ekonomiska forum. "

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=1415838

--------

citat:
" Sida anklagas för korruption i Afrikaprojekt
Svenska biståndsorganet SIDA anklagas nu för att ha brustit i kontrollen av var pengarna tar vägen. I tio av femton fall som granskats fanns allvarliga brister. I stället för hjälp till människor i nöd har de svenska skattepengarna gått till lyxvillor och många kvitton har manipulerats."

http://www.nyhetskanalen.se/1.181651/nyheter/2007/10/02/sida_anklagas_for_korruption_i_afrikaprojekt

--------

citat:
"Sida-pengar gick till privata villor och fritidshus
Sida-pengar till skolor och vattenbrunnar gick till privatvillor och fritidshus.
En konsult fick betalt i flera år - vad han gjorde är oklart.
Riksrevisionsverket har granskat femton av Sidas biståndsprojekt i södra Afrika - och funnit stora brister."

http://www.expressen.se/nyheter/1.864098/sida-pengar-gick-till-privata-villor-och-fritidshus

--------

Men även ett problem som vi i väst måste vara vaksamma mot
citat:
"-Korrupta pengar får inte tillåtas söka frihamn (i västerländska banker). Det är dags att upphöra med ursäkter, säger TI-chefen Huguette Labelle.-Självbelåtenhet passar sig inte för i-länderna. Tillgången på mutor och underlättandet av korruption berör ofta företag som har sin bas i de rika länderna, fortsätter hon."

http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.251398-korruption-inte-bara-u-landsproblem

--------

Transparency Internationals globala korruptions-barometet för 2009:

http://www.transparency.org/policy_research/surveys_indices/gcb/2009

LP sa...

Som svensk skämdes jag en period i mitt liv för den aningslöshet och oskuldfullhet som, rätt eller fel, påstods/påstås utmärka oss.

Die dummen Schweden. Vi kan inte göra affärer. Vi tror att alla är ärliga. Vi kan inte pruta. Vi klarar oss inte i den stora farliga och "spännande" världen där man måste lisma, muta och trixa sig fram.

Nog ligger det en del i den kritiken och jag är fortfarande skamsen över mycket av den naivitet som inte minst våra ägghuvuden till politiker ofta ger uttryck för.

Men jag måste också säga att jag omvärderat hela frågan en del. Detta har skett inte minst i mötet med det nya "underbara" mångkulurella Sverige. Jag inser hur bra det var när vi hade ett större socialt kapital i vårt samhälle än vi har idag. Myntet har två sidor.

MS sa...

Läste just att dom har svårt att få ut hjälpen eftersom dom inte har tillräckligt med vakter att skydda leveranserna med. Haiti var ett i stort sätt laglöst land redan innan denna katastrof men trots sätt så fortsätter Väst att pumpa in pengar in i detta land. Pengar som går rakt i fickorna på kriminella. Var försiktiga om ni tänker skänka några pengar.

Nämnas bör att det land som Haitis ledare spytt gala över i decennier, USA, är det land som nu har gett mest hjälp. Obama har utlovat 100 miljoner dollar i nödhjälp. Kina har hittills bara bidragit med 1 miljon dollar. Det är lika mycket som Brangelina har gett. Världens nästa stormakt och en av de allra rikaste länderna har m a o bara gett lika mycket (lite) som ett par Hollywoodskådisar. Har inte hört några siffror men arabvärlden har nog inte öppnat plånboken ännu.

Hur ska ni USA-hatare inom flumvänstern kunna bortförklara detta?


När det gäller Bill Clintons försök att få Haiti på fötter så har hans hustru på senare tid flaggat för en hårdare kontroll biståndet till just Haiti. Hittills så har Amerikas skattebetalare pumpat in ca 3 biljarder DOLLAR i olika biståndsprojekt men det verkar inte att ha gett något större resultat.

Pappan sa...

Ett amoraliskt land av häxeri där brutalitet och trolldom är makt och inflytande, makt och inflytande är övertygelsekraft och rätt och övertygelsekraft och rätt är sanning och ljus. Visst kan man skylla på slavhandlare och kolonisatörer för tvåhundra år sedan. Men det håller inte. De är inte kapabla att ta hand om sig själva och kommer inte att tacka den som tar hand om dem. De blev arga på att hjälpen var sen och byggde vägblockader för att hindra hjälptransporterna.

Av vad? - av lik (SvD idag).

Detta var under Frankrike världens rikaste ö. Den producerade mer socker och kaffe än alla andra tillsammans. När de västafrikanska slavarna genom en svart mässa offrat en gris och druckit dess blod slutit en pakt med mörka makter(14 augusti 1791) lyckades de fördriva kolonisatörerna och förstörde vad de kunde av plantage och infrastruktur. De ville aldrig arbeta mer och utvecklade en kultur av lättja ("söderhavsliv"). Vill man åstadkomma något så offrar man något till en lämplig ande (eller lejer en specialist) och hoppas på framgång. Våld och korruption är en självklarhet.

Jordbävningen drabbar givetvis många oskyldiga men rent moraliskt kan den vara en räddning för ön. Bara inte biståndspengar förstör mer än de gör nytta nu.

Det är en komplicerad värld vi lever i. Och folk är INTE lika.

Lite om Haitis officiella religion: http://www.webster.edu/~corbetre/haiti/voodoo/overview.htm

Pappan

Anonym sa...

USA skickar soldater, vilket landet utan armé och polis lider enorm brist på. Haïti behöver först och främst katastrofhjälp, därefter ordning i form av polis och militär, och utländsk expertthjälp för återuppbyggnad, men allra viktigast på lång sikt är UTBILDNING! Det är förövrigt det enda sättet att få bukt med korruptionen.

Moi

Anonym sa...

Anonym skriver att USA skickar soldater trots att Haiti behöver först och främst katastrofhjälp. Jag kanske missuppfattade vad du menar men soldaterna är just där för att hjälpa inte bara vara "poliser"(de gör det också). Soldater i USA är av olika yrkesgrupper. De är läkare, sjuksystrar, ingenjörer etc etc. Hur vet jag detta? Min man är i Amerikanska armén (utbildad ingenjör men jobbar inom flyget)och mina grannar råkar vara just kirurg och sjuksköterska och de väntar på att åka dit och hjälpa. En annan granne spenderar 18 timmar om dygnet på jobbet just nu så han och hans soldater skickar det som behövs till just Haiti.Vet inte om du visste det. Petra

Anonym sa...

http://corruptio.blog.com/2010/07/18/gunilla-von-hall-presstod-propaganda/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.