24 januari 2010

En klåfingrig man som gillar planekonomi

Bilden hämtad här

Barbie ska bytas ut mot icke-kapitalistiska dockor, har Venezuelas president Hugo Chávez bestämt. En klåfingrig man som gillar planekonomi. Hans trovärdighet undergrävs dock av att hans anhängare bland de fattiga drabbas av den höga inflationen i landet. Så vad gör Chávez för att hålla nere priserna?

"Ja, om butiksinnehavare höjer priserna så exproprierar staten helt enkelt butiken. I viss mening är det ju ett mycket effektivt sätt att nationalisera affärerna, för vad är alternativet? Att gå i konkurs? Att han menar allvar har han redan visat genom att socialisera den fransk-ägda butikskedjan Exito. Den franska kedjans affärer övertas nu av den nya, statligt ägda kedjan.

Man ger de rika och företagsamma skulden för allt dåligt, man försöker stoppa kritik mot regimen, ändrar grundlagar till förmån för de som har makten, och man börjar nationalisera allt som påminner om en framgång. Logiska steg mot en latinamerikansk, kommunistisk diktatur."

Punditokraterne

4 Kommentarer:

Berit sa...

Chavez är intellektuellt och moraliskt fullständigt under isen.
Han har också börjat nationalisera alla banker i landet, förra veckan tog han över 4 .
Ingen investerare vid sinnens fulla bruk är villig att satsa någonting i Venezuela längre, knappas ens inom oljeindustrin.
Det ger Chavez ännu en ursäkt att råna landets befolkning.

Attackerna mot bankerna är emellertid allvarligare än så. Hugo inser att det inte finns någon "gyllene medelväg" mellan landets två sidor, borgarklassen och den klass han själv representerar.
"Son dos sectores enfrentados y aquí no hay reconciliación posible"

Fred i landet är endast möjligt när en sida har utplanat den andra.
Kommer att tänka på Pol Pot.

Arlav sa...

De paranioda dragen hos en diktator, vilket han ju de facto är, brukar ju förstärkas under resans gång, det har historien många exempel på.

Anonym sa...

DET ÄR NOG ATT ÖVERSKATTA CHAVEZ

Att tro att han förstår vad planekonomi är. Det är nog så enkelt att han är hypnotiserad av njutningen att bestämma, särskilt över andra. Det är ett kännemärke på psykopater. . .

Fridsamme Fridolf

Knute sa...

Bilden hämtad här

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.