20 januari 2010

Evas sju döttrar och y-kromosomenAlla européer kan spåra sitt släktskap tillbaka till sju kvinnor som levde för över 20.000 år sedan. Om dessa sju klaners släktträd skrev genetikern Bryan Sykes år 2001 boken Evas sju döttrar: Katrine, Xenia, Jasmine, Velda, Ursula, Tara, Helena. Över 45% av Europas befolkning utgörs av ättlingar till Helena.

En ny genetisk studie visar att fyra av fem män i Europa härstammar från jordbrukare som för tiotusen år sedan flyttade in från Mellanöstern.

Över 80 procent av Y-kromosomerna hos dagens europeiska män härstammar enligt studien från inflyttade bönder. Däremot tycks majoriteten av de europeiska kvinnornas genetiska arv komma från jägare och samlare. Forskarna tror att invandrade manliga jordbrukare kan ha haft ett ”reproduktivt övertag” över jägare och samlare i det viktiga skiftet mellan jakt och jordbruk.

Kanske myten om hur den bofaste jordbrukaren Kain mördade herden Abel avspeglar jordbrukets uppkomst och införande i Mellanöstern.

I våra dagar upplever vi en liknande folkvandring därifrån, den största demografiska förändringen i Europa sedan istiden.

Den häpnadsväckande historien om våra förfäder

Bilden hämtad här

10 Kommentarer:

Erik sa...

Jag gillar mytologi utan att vara religös över det, och jag tycker att de tär en väldigt spännande tolkning att Abel-Kain-myten skulle berätta om detta händelseförlopp.

robban sa...

genetiken är så jävla luddig att man kan skriva lite vad som helst som passar sina syften och man kan "bevisa" det. verkar som hela cirkusen med genetiken har kommit fram som en reaktion mot rasläran som försöke hitta skillnader på folkgrupper och genetik som vill visa på likheter.

Hjalfred sa...

Eva levde för 140.000 år sedan medan Adam levde för 70.000 år sen. Det verkar ha varit en kamp mellan männen om kvinnorna, och att färre män än kvinnor lyckats fortplanta sina gener.

Så den uråldriga rädslan för att främlingar ska komma och röva bort våra kvinnor går inte att bortförklara. I islam är detta beteende upphöjt till religion, en man får ha fyra fruar vilket betyder i teorin innebär att de flesta män blir ungkarlar och eventuellt får trösta sig med jungfrurna i paradiset, om de blir jihadkrigare vill säga.

- - -
Finns raser?

http://canuteocean.blogspot.com/2009/04/finns-raser.html

Anonym sa...

Det går till likadant nu - invandrarna från mellanöstern slår ihjäl de inhemska männen och parar sig med kvinnorna. Enda skillnaden är att framtidens forskare inte kommer att behöva dölja sina uttolkningar bakom PK-fraser som "reproduktivt övertag"

Knute sa...

Våra förfäder hade sex med neandertalare

En till fyra procent av vår arvsmassa härrör från neandertalarna.

Det finns dock ett undantag. Inga neandertalgener har hittats hos människor med afrikanskt ursprung.

Alla andra folk bär på lika stor andel neandertal-dna, oavsett om de kommer från Europa, där neandertalare levde, eller Kina, där neandertalare aldrig förekom.

Slutsatsen blir att det sexuella utbytet ägde rum efter vår arts utvandring från Afrika, men sedan inte upprepades i någon större omfattning. Det antyder att utbytet skedde för cirka 60.000 år sedan, sannolikt i Mellanöstern.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/vara-forfader-hade-sex-med-neandertalare-1.1089762

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/neandertalarna-narmare-oss-an-vi-trott-1.470124

Anonym sa...

Våra förfäder hade INTE sex "med" neandertalare!

Våra förfäder hade sex med människor!

Vi är neandertalare i samma mening som vi är de människor som utvandrade ur afrika.

Den moderna människan är neandertalare och något annat.

Knute sa...

Jag får skylla på DN:s rubriksättare.

Knute sa...

Invånare i Melanesien släkt med mystisk urmänniska...

"Nyligen upptäckte man i Sibirien resterna av en utdöd människoart som levde för cirka 40.000 år sedan och levde samtidigt som neanderthalarna och den moderna människan. Denna art kallas Denisova-människan efter grottan i Sibirien där den hittades. DNA-analyser visar att en liten del av Denisova-människans DNA lever kvar än idag, men bara i människor som lever på Papua Nya Guinea och omgivande öar. Andelen Denisova-anlag i dagens melanesier är mellan 5 och 8 procent. Tidigare har forskare kommit fram till att den moderna människan homo sapiens rasblandade med neanderthalare för 60.000 år sedan i Mellanöstern och att dagens asiater och européer har mellan 1 till 4 procent neanderthal-DNA. Sådan här forskning är bra. Den kastar ljus över vår historia, samtidigt som den slår hål på den politiskt korrekta myten att vi alla är likadana inuti, trots stora yttre skillnader. Jag menar att det finns såväl inre som yttre skillnader mellan raserna, och att det föreligger klara skillnader mellan olika folkgrupper vad gäller intelligens och diverse beteenden."

http://mikaaalto.blogspot.com/2011/01/invanare-i-melanesien-slakt-med-mystisk.html

Knute sa...

En uppseendeväckande likhet mellan språk och gener.

Den högsta genetiska variationen finns hos folken i tropiska Afrika, vilket är logiskt med tanke på att det var på den afrikanska kontinenten som vår art, Homo sapiens, föddes för cirka 200 000 år sedan. Variationen avtar sedan med avståndet från Afrika.

Nästan exakt samma mönster finns hos våra språk. Flest fonem har de afrikanska språken, medan det lägsta antalet återfinns hos språken bland indianerna i Sydamerika och på de tropiska öarna i Stilla havet.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/vi-talar-alla-afrikanska_6092345.svd

ÖSTER OM EDEN sa...

Jag tror neandertalare är Kains släkte.som vandrade till någonstans iIndien .om man kan finna staden Hanok (öster om Eden ).
Sedan när jag läst ännu mer om historien så upptäcker jag att folket Kurder har rötter från Indien eventuellt ..så tror bestämt det hör samman på något vis .då Kain drevs bort efter mordet på sin bror och fick kainsmärke .så det är nog det som förföljer än ...Den Eden som fanns från början fick jag till att vara i Irak .så första människor kom därifrån .men som något 950 år som Adam levde så har det uppkomnit andra raser av människor och vandrats till olika länder .den tiden före moses lag hade ju de ifrån släkt även systrarna till sina fruar samt fler fruar ..jag läser även om det dagens gaza och allt .hur det alltid varit kriget redan i bibelns tider med palestinier och judar .filisteerna samt israels folk .men hoppas nu något blir klarhet ayt så får inte det fortsätta att man bu nedtryckt hela palstinska folket som i fängslade i eget .men mer och merfår sin förklaring vad mer historoen man kräver och studerar geografi samt vad bibeln säger .spännande !

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.