31 januari 2010

Goda gärningar går inte ostraffade

Hade vi vetat för ett år sedan att en förödande jordbävning skulle drabba Haiti, kunde vi ha skrivit manuskriptet redan då.

En mobb slog ihjäl en plundrare och släpade hans kropp genom gatorna. Tydligen hade han inte valt sina offer med omsorg.
(Varning för hemska bilder!)
Och här är en video där tjuvar slåss med varandra och flyr undan polisen.

Det är vad konventionella media kallar "plundring för överlevnad".
Tja kanske, om plundrande gäng och män, beväpnade med käppar och machetes, är de enda haitier med överlevnad i tankarna, och om det är "plundring för överlevnad"att stjäla förnödenheter från biståndsorganisationer, och om livsuppehållande förnödenheter finns i elektronik och möbelaffärer.
Sluta kalla offren för rånare säger CNN som är experter på politisk korrekthet.

Tydligen är det inte plundring om plundraren har ett rimligt behov och risken är liten. De sexuella övergreppen beror också på behov tydligen. Det sägs att de bara gör vad desperata människor förväntas göra.

45.000 haitier ska transporteras till USA och de som redan är här olagligt ska få en skyddad status så att de inte riskerar utvisning. Obama utfärdar "omedelbara gröna kort" för 2000.

De som blir kvar i Haiti flyr till landsbygden där det inte finns mat och väntar på att någon ska ta hand om dem.

Det räcker inte bara med att flyga in förnödenheter. Man måste också flyga in folk som kan lasta av dem.
De få haitier som dök upp för sådant arbete försvann snabbt, tillsammans med vad de lastat av. Antagligen räknas det inte heller som plundring? Vilken desperat person som helst förväntas stjäla fem ton ris och lastbilen det var lastat på, eller hur? Och några kilometer längre nerefter vägen skulle några rivaler stoppa bilen, kanske med en blockad byggd av döda kroppar, med det är inte heller att plundra.
Nu sägs det att vi ska återuppbygga Haiti. Till vad? Till den standard de hade innan jordbävningen?
Även om vi byggde upp Haiti till en standard som Monaco kunde avunda och täckte landet med dollar skulle det ändå inte resa sig till en nivå högre än Liberia.

Förra gången vi hjälpte Haiti i storformat var mellan 1915 och 1934. Då betalade amerikanska skattebetalare för 1700 km väg, 189 broar, vattenkanaler, sjukhus, skolor, regeringsbyggnader, rinnande vatten i de stora städerna. Sisal, socker och bomull introducerades och blev viktiga exportvaror.
Allt detta beskrivs nu, 65 år senare, som en militär invasion som Haiti aldrig återhämtat sig från.

Sheldon Richman säger i sin " Future of Freedom Foundation"
För Haiti har problemet varit århundraden av utländskt och inhemskt tyranni, vilket hindrat frihet och den fria marknaden från att blomstra. USAs regering har spelat en roll i detta, genom sin nästan 20-åriga ockupation (1915-1934) och sina intressen i sockerindustrin.
Utveckla ett land och du är imperialist. Låt bli, och du är imperialist!

Men ta en titt på den andra delen av ön, Dominikanska Republiken, som också var ockuperat fram till 1922 och som jämfört med Haiti har det riktigt bra .
Vi kanske ska lämna Haiti åt sitt öde, skicka ett "Krya på dig"-kort ibland och låta dem utveckla sin blomstrande frihet och fria marknad på egen hand?

I framtiden kommer det att heta: "imperialistiska , rasistiska USA invaderade hjälplösa Haiti igen! En ny militärockupation kamouflerades bakom mediciner, mat och beskydd"
Vi är nämligen hjärtlösa fiender som gör onda saker i vårt eget intresse och Haiti kan aldrig blomstra, eftersom det krossas under USAs tyranni.
Frankrike antyder det redan nu.

Enda möjligheten att undvika detta är att ta bort all hjälp som kommer från USAs regering.
Politiker, med hjälp av våra pengar leker nu samariter och suger på varje kris, för att själva framstå i god dager. Och vi som betalar räkningen förväntas också uppmärksamma och prisa deras generositet.

Om ditt goda hjärta, kristet eller inte, blöder för människorna i Haiti, skänk allt du kan undvara. Men regeringen ska inte ha rätt att använda våra skattepengar, till andra ändamål än vad de är avsedda för. Vår militär ska inte heller skickas iväg för att agera som arbetare för Röda Korset.

woodpile report


3 Kommentarer:

LP sa...

Allt som görs för Haiti nu är bara akut "plåster på såren" och det kommer inte att förändra något i längden, det förstår alla men få vill tala om det.

Öht måste bistånd och u-hjälp ifrågasättas mera. En del skandaler för svensk del har börjat rulla upp på senare tid, men jag tror tyvärr att dessa avslöjanden inte kommer att göra saken bättre på sikt. Biståndsindustrin måste granskas hårdare av myndigheter och media!

Den enda lösningen för ett så hopplöst förlorat land som Haiti, vore att sätta det under en slags tvångsförvaltning. När man sedan gradvis släpper in haitier i skötseln och driften av samhällsfunktionerna och politiken, så måste nolltolerans råda då det gäller korruption och maktmissbruk.

Motiven för att jobba politiskt är tyvärr ofta inte ideologiska, inte hos oss och inte i u-länderna. Skillnaden är att våra system (hittills!) relativt väl klarat av att hantera de skador de korrupta politikerna, poliserna, militärerna, tjänstemännen etc, skapat medan de instabila u-länderna inte tål sådant missbruk.

MS sa...

Jag tror knappast det är av överlevnadsskäl som kriminella våldtar skadade kvinnor men det får man inte säga högt för då är man rasist.

Det var det jag skrev om på LP's blogg att plundring och laglöshet nu skulle bli vanligt förkommande men då kom det en kommentar om att det är mat som dom ska dela ut till andra som dom är efter bl a bl a. Varför har vissa människor så svårt att se verkligheten som den är? De fanns säkert många som plundrade mat för sin överlevnad men om räddningspersonal måste operera under dagtid med beväpnad eskort så kanske det säger något om Haitis stora problem. Ett problem man inte kommer att lösa med att okritiskt ösa miljarder över landet. Som alltid är det de enskilda människorna som står för hoppet. Som t ex kvinnan som öppnade upp sin salong för att livet skulle gå tillbaka till en viss normalitet. Lärarna som kämpar för att öppna skolorna så att barnen kan komma tillbaka till vardagen.

Ann-Marie sa...

"On Thursday, the United Nations' World Food Program appealed to governments for more cash for Haiti supplies: $800 million to feed two million people through December, more than quadruple the $196 million already pledged.” från http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704878904575031673153590414.html

Räkna ut hur många dollar det blir per person! Samma står skrivet i både papperstidningen och webtidningen; så det kan inte vara felskrivet, eller?!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.