19 januari 2010

I nöden prövas vännen


Många, många länder i världen gör allt de kan för att hjälpa till i Haiti nu, även civilbefolkningen i sådana fattiga länder som Kuba skickar kläder och medicin.

Saudiarabien som svämmar över av oljepengar skickade ett brev till Haitis president där de beklagar händelsen. Det oljerika Kuwait hostade upp en miljon och Qatar skrapade ihop ett paket på 25 ton. United Arab Emirates har lovat att "så snart som möjligt" skicka någonting.

Jämför detta med Israel generositet

Omedelbart efter katastrofen sände det israeliska Home Command två plan med 220 hjälp-och räddningspersonal och ett fullt utrustat fältsjukhus redo att behandla 500 patienter om dagen. Det är det modernaste sjukhus som någonsin funnits i Haiti. Det bemannas av 40 läkare, är utrustat med ett medicinskt labb, ett apotek, en röntgenavdelning, barnavdelningen, en akutmottagning, en kirurgisk avdelning, två operationssalar och en förlossningsavdelningen.
De första två planen från Israel var lastade med ton av medicinsk utrustning. Fler plan har anlänt under helgen.
Israeliska hjälparbetare har också strömmat till från Mexico och Dominikanska Republiken.
Israelierna har, som vi vet, personal med erfarenhet av att gräva efter överlevande i raserade hus!

Jag tänker inte gå in på USAs bistånd, det är vad alla förväntar sig.
Nämnas bör dock att Frankrike har mage att antyda att USA invaderar Haiti genom att skicka militär. Det är tongångar man kan vänta sig från Hugo Chavez. Jag trodde världen skulle älska Obamas Amerika.

Jag låter en av våra läsare förklara (från ett tidigare inlägg:)

"Anonym skriver att USA skickar soldater trots att Haiti behöver först och främst katastrofhjälp. Jag kanske missuppfattade vad du menar men soldaterna är just där för att hjälpa inte bara vara "poliser"(de gör det också). Soldater i USA är av olika yrkesgrupper. De är läkare, sjuksystrar, ingenjörer etc etc. Hur vet jag detta? Min man är i Amerikanska armén (utbildad ingenjör men jobbar inom flyget)och mina grannar råkar vara just kirurg och sjuksköterska och de väntar på att åka dit och hjälpa. En annan granne spenderar 18 timmar om dygnet på jobbet just nu så han och hans soldater skickar det som behövs till just Haiti.
Vet inte om du visste det. Petra"


Det sägs att Obama, via Red Cross, planerar att transportera 45,000 haitier till Florida vilket kommer att bli en tuff utmaning..

Man har också börjat transportera föräldralösa barn för "tillfälligt omhändertagande", vilket i realiteten betyder att de kommer att adopteras av amerikanska föräldrar när man tagit sig igenom all byråkrati.

Arabländerna rullar sig i oljepengar och gör "ingenting" i förhållande till sin rikedom, medan tom. organisationer som NASCAR ställer upp med flygplan och personal, finansierat av klubben, för att hjälpa till med transporter.

Det finns ett foto
......på första sidan i Dagens Nyheters nättidning på måndagen som visar hur två män i uniform räddar en man ur en husruin på Haiti.

De två männen bär den israeliska arméns uniform. Men det undviker Dagens Nyheter att informera sina läsare om.


9 Kommentarer:

Olle sa...

Apropå bilden på två uniformerade män som räddar en tredje man ut en husruin. Du säger att dessa bär den israeliska arméns uniform. Jag tvivlar inte på din skarpögdhet, men jag är nyfiken och vill lära mig mer. Hur kan du avgöra att detta är IDFs uniform och inte något annat lands?

Berit sa...

Olle, bilden kommer från den här videon http://www.wikio.co.uk/video/2573588
"An Israeli army search and rescue team pulls a Haitian man"
där ser man också davisstjärnan på hjälmarna samt att det står Israel på ryggen på soldaterna

Hobie Clark sa...

Kan inte Sverigestan skicka ner regerings-planet och hamta "hem" en drose haitier? Okay, dom ar inte araber men iaf sa har dom ju inte "fel" hudfarg (vit, alltsa). Det skulle val vara trevligt och humaaant och tank sa bra det skulle vara med flera kultur-berikare, for vi vet ju alla vilket under av nation Haiti ar, deras tekniska framsteg och rikedom slar ju t o m Yemen och Somalia!!

Anonym sa...

Lite voodoo borde berika Sverige
Lisa/

robban sa...

är man lite cynisk så är denna jordbävning det bästa som kunde hända haiti. det folk inte tänker på är att de som bodde i slummen fick på sin höjd en planka i skallen medan de som bodde i husen som rasade var "medelklassen" dvs de som jobbade och drev runt bygget. med dom utslagna så finns det ingen ordning och drivkraft kvar. skulle tippa på att det är 10 resor värre därnere än vad media tar upp, ex anarki med plundringar, mord och kaos.

Ann-Marie sa...

Varför fransoserna tror att Amerika “invaderar” Haïti är ofattbart. Haïti har väl absolut inget som intresserar amerikaner eller någon annan heller för den delen.

Johan sa...

De talar franska och det intresserar fransmännen något oerhört.

Ann-Marie sa...

Bra reportage med lista på vad och vilka länder som har gett: http://www.foxnews.com/story/0,2933,583461,00.html

Anonym sa...

Jag såg på tv att dan eliasson sa att det är eu:s ansvar att hjälpa haiti p g a att en del europeiska länder hade haft haiti som en kolonial

undra om danne menar i all framtid?

//Signature

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.