11 januari 2010

Inget självförsvar


Myleene Klass, fotomodell och sångerska var inne i sitt hus tillsammans med sin två-åriga dotter när hon observerade två ungdomar som "uppförde sig underligt" när de närmade sig fönstret. Hon viftade med en kniv och skrek och när polisen anlände var inkräktarna borta.

Enligt polisen var Myleene Klass upprörd och skrämd och hon blev ännu mer upprörd när polisen upplyste henne om att även om hon är ensam och inne i sitt eget hus, har hon inte rätt att vifta med kniv eller försvara sig.

Hon frågar: Vad är mina rättigheter och vad får jag göra för att försvara mig i min egen bostad?
---------
Jag antar att svaret blir "Ingenting annat än, Ring polisen!", vilket jag finner helt otroligt men det har kanske gått dithän i Sverige också?


8 Kommentarer:

Hednamissionen sa...

Polisen är bra, men i många fall kan de inte förhindra mord, utan bara utreda dem och i bästa fall få fast mördaren. Därför ankommer på medborgaren att kunna skydda sig själv och sin familj. Eftersom i Sverige det bara är kriminella som är pistolbeväpnade, så återstår för oss icke-kriminella en respektingivande hund modell rottweiler eller ett svart bälte i karate.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

I Sverige får man inte bära kniv på allmän plats. Exakt vad straffsatsen är vågar jag inte uttala mig om men det är inte tillåtet. I Sverige blir man själv åtalad och får hårdare straff än gm även om attacken har varit helt oprovocerad och det egentligen borde rubriceras som rent självförsvar. Blir gm rent av skadad när man försvarar sig riskerar man rent av att få fängelse och gm får skadestånd tilldömt. Så sjukt är det i Sverige.

Det finns ju den där historien om mannen som ringde polisen och sa att det var två tjuvar i hans garage. Polisen säger att dom tyvärr inte har någon ledig bil att skicka, att han får ta det lugnt, observera så mycket som möjligt och lämna in en anmälan dagen efter. Det går fem minuter och mannen ringer upp polisen igen. Den här gången säger han att han skjutit båda tjuvarna, den ene är död och den andra svårt skadad. Efter ytterligare fem minuter har det kommit SWAT-team, helikoptrar och ambulanser till platsen och polisen griper dom högst levande tjuvarna på bar gärning. Polisen säger: jag tyckte du sa att du hade skjutit tjuvarna?
Mannen svarar: jag tyckte du sade att ni inte hade nån ledig polis-bil.
Det är väl så man får agera i framtiden. Skulle vara roligt att testa själv om man får tillfälle. :)

Berit sa...

Diarist, vad händer om din rottweiler biter en inbrottstjuv? Vad händer om jag med ett slag med handen och ett par sparkar allvarligt skadar en inkräktare?

MS sa...

Biter rottisen så blir den avlivad och du får betala tjuvens sjukhusräkning.

Sparkar du inkräktaren så åker du dit för ringa misshandel. Nödvärnsrätten är obefintlig i dom kriminellas paradis Sverige.

Inbrottstjuven blir dömd till villkorligt eller 3 månader på en öppen anstalt.

Hednamissionen sa...

Jag är medveten om riskerna med allt försvar.
Jag menade bara att en stor rottweiler är så pass avskräckande, att tjuvar och våldsverkare hellre avstår från det brottsliga än utmanar ödet.


Beträffande åtal vid självförsvar.

Min svärson attackerades av två afrikaner med kniv. Eftersom han varit kampsportare, neutraliserade han dem. Den ene genom att slå hans huvud mot en vägg.

Han åtalades men slapp påföljd på grund av excess-regeln. Det vill säga, han blev så rädd att han handlade något överilat.

Ann-Marie sa...

Det är verkligen förfärligt att man inte ens ska kunna försvara sig själv! Och gärningsmännen slipper oftast undan. Vilken j-a ekvation!

Goten sa...

Skulle vara intressant att samköra registern "starka centralmakter" med deras "lagutrymme för nödvärsrätt".

Stark centralmakt - svag nödvärnsrätt, tror jag gäller.

England och Sverige är i dag de länder där centralmakten bestämt att Mångkulturen är lag.

De är också de länder i Europa som är lamast i sin kritik av islamismen.

Kanske de båda länderna helt eneklt skiter i sin befolkning och enbart ser "utökad nödvänsrätt" som ett hot, ett pontentiellt stöd för relovlutionära och separatistiska idéer.

Berit sa...

Tror att du påpekar något viktigt där, Goten. Om de styrande kan avväpna sin befolkning känner de sig säkrare. Det är en anledning till kampen här i USA om rätten att bära vapen.

Det händelse som diarist berättar om där, män med kniv anföll hans svärson skulle ha utvecklats helt annorlunda här. Svärsonen skulle ses som en hjälte eftersom han slog ner buset och busarna kan vara glada att de inte blev skjutna.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.