19 januari 2010

Kalmar: "Fotbollsprofil och Sverigedemokrat i bloggkrig"


RUBRIKEN SYFTAR på den för mig okände fotbollsprofilen Henrik Rydström, och den modige och förnuftige sverigedemokraten Alf Alfsson, vars blogg är en förnöjelse att läsa.

Så här bloggar Henrik Rydström om sig själv:

"EN ÄPPELKÄCK MORALIST, en självgod och distanslös fotbollsspelare som bor på Boholmarna och som tjänar mer än många andra och som befinner sig i ett privilegierat samhällsskikt. Och till det politiskt korrekt. Japp, jag är allt det."

På bloggen Östra Ölands fria horisont hittade jag en lämplig kommentar till detta. "Hunter" skriver:

"HöGSTA TUPPEN inom Kalmar FF, d.v.s. dess ordförande, heter Johnny Pettersson och är mig veterligt aktiv Vänsterpartist.
Rydströms blogginlägg på Barometern kan kanske därför ha en viss betydelse för kommande kontrakt och pågående löneförhandlingar?" länk

För att råda bot på min okunnighet om Rydström tittade jag i arkiven, således Östra Ölands fria horisont, den blogg som skrevs av Kurt Lundgren, Kalmarjournalisten som avled den 19 mars i år. Detta skrev han för ett år sedan:

"EN AV SVERIGES absolut godaste fotbollsspelare finns i min lilla stad, han heter Henrik Rydström, varje dag kan man läsa på hans blogg hur god han är, det finns inga gränser för godheten och som jag ser det är han det närmaste man kan komma en allsvensk, helig Fransiscus av Assisi. Han kallar min vän, författaren Anders Johansson för ”något som krälar under stenarna...”

Min vän Anders Johansson, som jag känt i 30 år, har aldrig någonsin, i böcker eller i samtal kallat någon människa för en insekt som krälar under stenarna - hans senaste bok handlar om Darwin och är en 130 sidor lång humanistisk plädering med utgångspunkt i The Origin of Species.

Jag får obehag av ett så obildat och vulgärt språkbruk, det ger mig rysningar och sänder vibrationer av fascism lång väg - när man talar så, om andra människor som insekter, tror jag också att det kan finnas en benägenhet hos sådana personer att tillgripa våld.

Det oroar mig att han är lärare. Verkligen. Jag skulle inte vilja ha mitt barn i en klass där läraren talar om medmänniskor i insektstermer - nazisterna talade om människor i insektestermer - det slutade med Cyklon B - just mot insektsohyra, som judarna jämställdes med.

För övrigt, är Rydström en mästerlig snömossvamlare och jag har aldrig läst något dylikt, tomt, skramlande, skrytigt och innehållslöst. Det är en enda lång daglig katalog över de mest ointressanta trivialiteter.

Men han är därmed mycket modern och à la mode." länk

"SOSSETRUMPETER: Några andra reflektioner man kan göra med anledning av Rydströms verbala vulgariteter mot en känd författare är att Kalmar FF, där han spelar med framgång, som ledande elitlag har en ganska låg publiksiffra på matcherna.

Trots att Rydström och hans lagkamrater spelar så det ryker, tar guld och gör många mål så är publikgenomsnittet lågt, lite över 5 500 personer, vilket sett mot prestationen är katastrofalt dåligt.

Det kan bero på att det inte är så kul att gå och titta på ett fotbollslag där det springer runt en hoper sossetrumpeter och gör mål - vem kan jubla över det och känna samhörighet med laget? Inte så många.

Denna politisering av Kalmar FF tror jag förklarar en del av lagets publika misslyckande. Rydström är nämligen inte den ende.

Om jag hade plats i FF-ledningen skulle jag nog vara lite bekymrad över det här.

I all synnerhet som det skall byggas en Arena för 280 miljoner kr - det blir ju rent pinsamt om det skall sitta en förskrämd hop på 2 000 pers i ett hörn på denna jätteanläggning - som rymmer 25 000 - då måste man vara ett lag för halva Småland. I detta läge kan man inte ha allt för många bloggande sossetrumpeter på plan.

Avpolitisera Kalmar FF om laget skall överleva. Sport och politik hör inte ihop." länk

"NÅGON UNDRADE hur 280-miljoners-Arenan skulle finansieras.
Kommunen har gått i borgen för 100 miljoner kr, därefter är det meningen att Kalmar FF, ett fastighetsbolag, Sveafastigheter, och Swedbank skall enas om en långsiktigt finanisiering; kommunen har därutöver ställt upp med 5.8 miljoner i bidrag årligen till FF under 25 år på det att vi alla skall kunna njuta av spelet från några bloggande sossetrumpeter; ja, och så finns det andra också, förstås.

Jag vill, som ni förstått, avpolitisera Kalmar FF, men det kanske inte är så lätt när ordföranden är organiserad vänsterpartist och före detta landstingspolitiker för detta oreformerade gamla kommunistparti, men han är en hygglig prick, snygga gångkläder, omtyckt och mycket duglig, det tycker alla. Till och med jag." länk

4 Kommentarer:

Hednamissionen sa...

Jag tycker att Kurt Lundgrens blogg borde ges ut som bok!

Så att den inte försvinner i Internets minneshål.

Någon mer slagfärdig bloggare har åtminstone inte jag stött på.

Fortfarande är det en fest att läsa hans blogg!
Man skrattar sig fördärvad. På ett bra sätt!

Anonym sa...

Instämmer med diarist. Kurts blogg var en fröjd att läsa.

Katinka Glahd sa...

saknar Kurt varenda dag som går.
Ingen kommer i närheten av hans snille och sinne för dräpande kommentarer.
Han var ochså ytterst påläst och visste vad han skrev om. En bländande sol på journalisternas himmel.Gör en bok av bloggen och jag kommer att hänga på låset till bokhandeln.

Anonym sa...

Kommunism=Organiserad kriminalitet

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.