23 januari 2010

Köp svenskt om du skall köpa kött

I skuggan av den nyligen avslöjade vanskötseln av svenska grisar, kan det låta meningslöst att mana folk att köpa svenskt kött för djurens skull. Men man skall betänka att det trots allt är en skillnad mellan en situation där illgärningar och plågeri begås mot gällande lag, och sådana som begås utan att man bryter mot lagen.

Att jämställa de missförhållanden som finns hos en del svenska uppfödare och slakterier, med situationen i de länder där halal- och kosherslakt utan bedövning är tillåtet, är lika intelligent som att säga att "även svenska män slår sina fruar" då man försöker bortförklara det systematiserade kvinnoförtryck i islams namn som pågår i flera nationer.
Det är INTE skit samma!


När det gäller halal/kosher-kött ser vi just en sådan skillnad då det gäller Sverige i förhållande till de andra EU-länderna. Detta görs tydligt i den SvD-artikel som idag 2010-01-23 avslöjar att vi som konsumenter inte verkar kunna få någon information om hur djuren slaktats då man köper importerat kött:

"Vanligt nöt- och lammkött som säljs i butiken eller serveras på krogen kan komma från djur som slaktats rituellt utan bedövning. Kunderna får inget veta och när SvD ringde runt till landets största grossister kunde ingen presentera dokument som visar att de kontrollerar hur djuren slaktas. Sverige är det enda EU-land där det är förbjudet att avliva djur utan föregående bedövning, vilket sker med slaktmask eller elchocker. I övriga EU är det lagligt att skära strupen av fullt medvetna djur och låta dem förblöda."

I artikeln redogör Åke Rutegård, VD för KCF, hur det vidriga djurplågeriet går till:

"–Obedövad slakt är kvalificerat djurplågeri. Jag vet för jag är en av få svenska veterinärer som jobbat på ett slakteri i Nordafrika som använde metoden, säger Åke Rutegård. Han beskriver hur obedövade kor stängs in i en ställning som mest liknar en torktumlare, vänds upp-och-ned på ett för kor helt onaturligt och plågsamt sätt, för att slutligen få strupen avskuren.

–Det är inget litet snitt, som en del försöker göra gällande. Det handlar om ett jättestort operativt ingrepp utan bedövning. I alla andra sammanhang skulle jag som veterinär omedelbart bli fråntagen min legitimation om jag gjorde något liknande. Trots att nerver, artärer, mat- och luftstrupe skärs av kan djuret vara vid medvetande flera minuter. Kniven når inte två stora artärer bakom halskotpelaren som fortsätter att pumpa upp blod i djurets hjärna. En fransk kartläggning visade att det tog upp till elva minuter innan djuret dött av blodförlust. I genomsnitt tog det 4–5 minuter.

–Man kan se på ögonens rörelser att djuret är vid medvetande. Ofta försöker de råma, men kan inte då luftstrupen är av. Har man sett det så är det inte något man glömmer, säger Åke Rutegård."

När man köper kött bör man så ofta som möjligt försöka kolla ursprungslandet och satsa på svenskt. Kan man dessutom köpa kött från djur som har levt någorlunda värdigt innan de slaktades, så är det såklart bra också.

Och till er som anser att värnande om djuren, på något sätt skulle parasitera på värnandet om människor, vill jag bara säga att ni är ute och cyklar. Extremister finns både bland köttätare och veganer (och alla varianter däremellan). Ibland kan de fundera fram hårresande slutsatser om hur vi som individer bör handla i förhållande till annat levande. I praktiken vet de flesta av oss vad som är någorlunda rimligt bara genom att ta hänsyn till vår empatiförmåga. Det är bra nog!

Affes Statistik-blogg
Thoralf Alfsson
Thoralf Alfsson
Gunnelas Blogg
SD-Djurskydd
EKP

Politiskt Inkorrekt
SvD SvD SvD SvD SvD Smp

9 Kommentarer:

MS sa...

Det är så jävla vidrigt. Har haft svårt att läsa tidningar idag p g a alla dessa bilder på de stackars djuren. Det är dock bra så folk får upp ögonen vad halal- och kosherslakt egentligen innebär. Vi som konsumenter måste vara benhårda mot handlare som slickar musseröv och säljer halalkött. Bojkott är det enda språk som dom förstår.

När det gäller MENA-länderna så är det långt kvar när det gäller djurskydd. Varför skulle människor som växer upp i inhumana kulturer bry sig om djurs smärta och ångest när dom inte ens bry sig om människors? Där kvinnor blir avrättade enbart för att dom är kvinnor och tonåringar hängs upp i lyktstolpar så står inte djurs rättigheter högt i kurs. Det är ingen ursäkt och dom barbariska sederna får dom hålla på med hemma. Här är dom inte acceptabla.

Jag är inte vegetarian och är väl medveten om att djur far illa även i Sverige men det är p g a dåliga ägare eller empatilösa slaktare och beror inte på någon religiös smörja. Det är en viss skillnad. Vi människor är gjorda att äta kött men det finns ingen anledning att djuren ska behöva lida i onödan. Speciellt inte p g a religiösa tokerier.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Med tanke på hur muslim-yngel har blivit tagna med att behandla igelkottar här i Sverige, som levande fotbollar och uppbrända levande, även katter, änder och andra djur dom kommer över plågas ihjäl för rent nöjes skull. Empati mot andra levande varelser, varken människor eller djur står högt i kurs bland muslimer. Finns inget annat att göra åt än att köra ut dem ur vårt land så får dom praktisera sin barbarism på hemmaplan istället för här.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Nu vill även Fp-token Fredrik Malm tillåta halal utan bedövning I Sverige.

Anonym sa...

Utan att på något sätt försvara barbarisk muslimsk halalslakt och barbarisk judisk koscherslakt så gör det ingen skillnad för djuren som utsätts för djurplågeriet om det är på grund av religiös rituell slakt eller konventionell slakt, eller av vanskötsel.

Självklart kan vanskötsel av grisar inte försvara någon annan form av djurplågeri, men det ger onekligen ammunition åt "halalmuslimer" och "koscherjudar" som hånfullt använder det som motargument.

Lasse

LP sa...

@Anonym (Lasse)

Jo just så brukar resonemanget föras, jag har hört det förut. Det var därför jag stämde i bäcken och skrev:

"Att jämställa de missförhållanden som finns hos en del svenska uppfödare och slakterier, med situationen i de länder där halal- och kosherslakt utan bedövning är tillåtet, är lika intelligent som att säga att 'även svenska män slår sina fruar' då man försöker bortförklara det systematiserade kvinnoförtryck i islams namn som pågår i flera nationer.
Det är INTE skit samma!"

Det är självklart så att det rituella djurplågeriet är mycket svårare att utrota än det plågeri som beror på noncharlans, sadism och slarv hos köttbönder.
Rent moraliskt är det också värre att försöka rättfärdiga sin sadism genom att hänvisa till urmodiga vanföreställningar, än att bete sig illa pga ren slöhet och girighet.
I det förstnämnda fallet försöker man nämligen ställa sig själv i en bättre dager än man förtjänar. Jag skulle kunna påstå, om jag vore religiös, att gud nog inte gillar detta särkilt mycket.

Sussi sa...

Bor i Finland och här har även dessa halalslakterier så smått börjat poppa upp. Hittils är det mest frågan om hemslakterier som sysslar med både ock, både "vanlig" slakt och halalslakt, men det har även förekommit småskalig halalslakt i de större slakterierna.I Finland måste bedövning och snittläggning ske samtidigt (så det stämmer inte att vi har postcut stunning). Naturligtvis är det en skam för vårt land att slakta utan föregående bedövning. Vid halalslakt är det ju inte endast snittet som är plågsamt utan även fixeringen av djuret är mycket stressande och tar lång tid hos i synnerhet nötkreatur.Här är det också mycket hysh hysh runt denna slaktform...det skrivs nästan ingenting om det i tidningarna och man hör aldrig talas om det i TV. Man skäms över att vi är som ryssarna, allt känsligt skall sopas under mattan och inte diskuteras...Jag själv är helt emot denna slaktform, och jag vet vilken lag som gäller i Finland eftersom jag varit i kontakt med länsveterinären och fått faktauppgifter därifrån. Det borde bli en lagändring...Någon koscherslakt har vi inte vad jag vet i vårt land. Judarnas antal i Finland är mycket liten, runt 3-4.000, och dessa judar har levt mycket länge i vårt land och de flesta är gifta med finländare. De flesta judarna bor i södra Finland (judarna skulle heller inte acceptera bedövning och snittläggning samtidigt, de accepterar ingen bedövning alls)
Sussi

Marissa J sa...

Visst behövs det en ordentlig diskussion angående detta med halal-slakt speciellt. Det hyschas och tystas ned allt för mycket, men det behövs en diskussion av dem som arbetar i slakterierna och höra vad de säger, inte de som är för detta halal-slaktande.
Varför skall inte de få komma till tals, då det gäller deras arbetsplats och vilka metoder som skall användas.

Knute sa...

Al slagtning er en brutal affære, hvad enten det foregår her eller der, men islam er som ingen anden nutidig "religion" berygtet for sin unødvendige brutalitet både mod mennesker og dyr.

http://spydet.blogspot.com/2011/06/snigende-islamisering.html

Anonym sa...

Behandla de muslimer som behandlar djur så fruktansvärt illa på precis på samma sätt så de får smaka på sina egna brutala metoder mot oskyldiga djur!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.