15 januari 2010

Men vad blev kvar?

Berits inlägg om San Francisco fick mig att tänka på "Summer of love" 1967, då hippie-rörelsen kom till allmänhetens kännedom. Det började med peace, love & understanding, utdelning av gratis mat, kläder, läkarvård, fritt boende, men utmynnade i narkomani och vänstervridning och annat elände.

Här i Norden fick vi beskåda hippierna på närmare håll i "fristaden" Christiania och dess blixtsnabba utveckling från entusiastisk flower-power till deppig knarkcentral.

Den tidiga hippierörelsen (inte att förväxla med halal-hippier) påminde på något sätt om kristendomen: om vi är kärleksfulla mot våra medmänniskor, så blir allt bra här i världen. Eller buddhismen: om vi avstår från mer än det nödvändigaste, så blir allt bra. Religioner som vädjar till den enskilda individens godhet och empati.

Vilket man inte kan säga att de politiska ideologierna gör. Vår omhuldade liberalism har en tendens att glömma individen för storskaliga ekonomiska och politiska lösningar. För att inte tala om kommunism, nazism och islam som är rena rövarideologier.

Man kanske borde bli lika desillusionerad som i den krassa kinesiska kulturen, som passerat så många stadier och lagt religion och politik på hyllan?

Det är få som är klarsynta i vår värld som håller på att bli en jättelik myrstack av zombies utan individualitet och samvete. Påven kanske är en av de klarsynta? Självklart ska han slå vakt om livets okränkbarhet, men eftersom han menar att tron inte får motsäga förnuftet, så måste han se till att kyrkan inte lägger sin energi på fel saker. Mot islam predikar kyrkan förlåtelse och vända den andra kinden till, medan hon beter sig som en despot med järnnäve mot aborter och preventivmedel.

Påven är definitivt medveten om problemet, det är bara att hoppas att hans strategi lyckas. Det kristna idealet om att-vända-den-andra-kinden-till måste kompletteras med en smula realism. Samma dilemma som i kondomfrågan.

De flesta människor har en naturlig känsla för familj och religion. Man tänker på sina föräldrar och alla de gamla som kanske är döda nu men som betytt något för en. Likaså känner man livet spritta inom en som gudomlig gnista. Det är egentligen självklart, men vissa slår mynt av det. Med många ord vill de förföra en att överge sina naturliga instinkter och bli en del i deras myrstack som de kallar mänskligheten. Men vi är inte skapade på det viset.

Det vi kallar civilisation är mänsklighetens försök att ge en illusion av att vi fortfarande lever i små grupper. Gud bevare den illusionen därför att den dag vi blir av med den blir livet ganska trist. Vill du känna hur det känns, gå över gata i Shanghai tillsammans med ett par tusen människor. Kineserna har ändå klarat det ganska bra, deras civilisation är dock flera tusen år gammal, utan avbrott.

Det är annorlunda i den muhammedanska världen, den började för drygt 1300 år sen, och det som var innan betraktas som icke-existerande, mörkrets tid. Ännu en illusion, alla ska följa den store ledaren, han som ligger i sin grav och fjärrstyr allt med sin koran. Någon religiositet finns inte i det där, inte heller någon känsla för familjen. Allt är underordnat det heliga kriget i en ruskig hierarki där bror ställs mot bror, kusin mot kusin, klan mot klan osv.

Redan i det gamla Sparta försökte man slå sönder familjen och göra barn till lydiga soldater. Vi måste vara vaksamma mot folkförförarna, antingen de heter Marx eller Muhammed eller visar sig på TV som halal-hippies.


4 Kommentarer:

Peter sa...

Fantastiska ord som till och med fick mig att bli lite tårögd.

gertrud sa...

Jeg tror ikke, at hippierne forstod, at de var brikker i den kolde krigs tovträkkeri mellem öst og vest. Man hengav sig til fredsdrömme og -duer uden at reflektere over, at duerne kom fra Sovjet, og at det for Sovjet gjaldt at få ungdommen til at tage 100 % afstand fra krig og dermed også fra forsvar af eget land.

Anonym sa...

Svenska kyrkan har cirka 31 miljarder kronor i förmögenhet (aktier, skog, fastighetsvärden m.m) och tar årligen in ca 12 miljarder kronor i medlemsintäkter.
...
Svenska kyrkan aktier i Ericsson, värda 117 miljoner kr. Ericsson tillverkar bland annat militära spaningsradars, en radar till stridsflygplanet JAS samt eldledningsradars. Företaget marknadsför bland annat sina radarsystem i sex diktaturer i det konfliktladdade Mellanöstern. Krigsmaterielexporten är förstås en mycket liten del av Ericssons totala export. Ändå kommer Ericsson inom några år sannolikt att vara Sveriges största krigsmaterielexportör. Ericsson säljer inte "vapen" i traditionell mening, men "krigsmateriel". Vill Svenska kyrkan tjäna pengar på krigsmaterielexport?
Svenska kyrkan har också aktier i Volvo, värda 53,2 miljoner kr. Volvo tillverkar bland annat motorn till JAS och krigsmaterielklassade lastvagnar. Också detta aktieinnehav bör ifrågasättas.
...
och det är det inte mystiskt att sådan "kyrka" går under kontroll av militra maffian U$rael eftersom världens alla banker ägs av judiska imperialismen.. Det är ju ett system, NWO


Mvh
Henriette Westander

Knute sa...

Jag håller inte med dig på enda punkt, "Henriette Westander".

För det första är det en missuppfattning av "att vända den andra kinden" till att Sverige inte ska försvara sig, det vill säga inte ha vapenindustri eller vapenexport.

Och din konspirationsteori om den judiska imperialismen stämmer inte med verkligheten.

Der finns ingen anledning att tro att världens finanser och politik är ett mycket känsligt och sinnrikt hopskruvat ekosystem som kontrolleras av några få med överblick. Det är snarare som schack: Isolerade möjligheter.

http://kommentar-dk.blogspot.com/2010/04/skak-og-finans.html

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.