25 januari 2010

Norge som "pirathamn"...

Skottlossning mot mullah Krekars lägenhet i Oslo. Svärsonen skadades lätt i armen. Gärningsmännen undkom. Från VG:

"Mullah Krekar, som är irakisk kurd, har sedan år 2006 stått på FN:s terrorlista. Han har varit ledare för en islamistisk milis i hemlandet. Till Norge kom Krekar som kvotflykting från norra Irak 1991. Han har en hustru och fyra barn. De har alla fått norska medborgarskap, något som mullah Krekar själv inte fått.

Norska myndigheter har länge velat skicka ut honom ur landet, och tillbaka till Irak. Utvisningsbeslutet blir emellertid inte genomfört förrän de norska myndigheterna kan få en överenskommelse med de irakiska myndigheterna som garanterar att Krekar inte kommer att bli avrättad eller torterad. Får de inte en sådan garanti, kommer det i konflikt med Norges förpliktelser enligt internationell rätt att skicka tillbaka honom."

Ur ett mejl från Norge till bloggen:

Många av oss undrar vad norska politiker tänkte när de utformade de internationella utlämningsavtalen. Vi har hamnat i en tragisk och låst situation: De värsta internationella terrorister, krigsförbrytare, flygkapare är regelrätt beskyddade i vårt land, medan "småfiskarna" utlämnas?
För närvarande åtnjuter cirka 6o krigsförbrytare friheten i Norge.

Upprepade domar om utvisning är i regel bortkastad tid och pengar i rättsapparaten. En krigsförbrytare kan överklaga underlaget för utvisningen i tre rättsinstanser, därefter tre nya rundor for att överklaga själva utvisningen. Vi ser för oss en överansträngd rättsapparat och hänryckta advokater…
Vi är grundligt utleda på att höra politikerna Erna Solberg och Bjarne Håkon Hanssen bedyra utvisning; de kan då omöjligt tro på detta själva?

Det spelar förresten ingen roll vad rättsapparaten kommer fram till, det blir ändå ingen utvisning så som norska politiker har ställt till det. Vi är eniga om att vi inte ska ha dödsstraff i Norge, men med vilken rätt kan vi ifrågasätta andra länders straffreaktioner? I praktiken måste mottagarlandet vara i det närmaste en blåkopia av norsk rättsapparat och då blir det hela omöjligt.

Kroatien önskar få en krigsförbrytare bosatt i Norge utlämnad, men Norge hade inte tillit till Kroatiens rättsapparat? - en ren förolämpning mot en annan suverän europeisk stat. Vi kan avkunna dom här, men det blir bara på pappret. Med krav på "110 %" bevis blir det omöjligt för oss att på avstånd framskaffa bevis från åratal bakåt.

Men vad blir resultatet av gällande regler? Varenda krigsförbrytare/terrorist får komma till Norge för optimal säkerhet och frihet när det blir för hett. Gällande praxis kommer att främja fortsatta folkmord och terror och utsätta befolkningsgrupper för ofattliga övergrepp och krig. Massmord på civila är alltså rätt, medan de skyldiga riskerar ytterst lite.
Ironiskt nog springer norska politiker runt och skriver utan invändningar på alla avtal undantaget EU-medlemskap som främjar ekonomi, fred, miljö och politisk samarbete i vår del av världen? Av och till liknar det våra folkvalda håller på med rena dårhuset.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.