29 januari 2010

Ord och inga visor

Mitt brev till Obama, av Rush Limbaugh.

Obama, jag tror det är dags att vi har ett samtal, man till man. Låt mig vara den far du aldrig hade eller aldrig riktigt kände, eftersom jag tror att du behöver lite vägledning.
Det är dags att växa upp. Ditt tal i går kväll var pinsamt. Du kunde inte fokusera, du for ut åt alla håll, vägrade att ta ansvar för dina egna handlingar, och du var arg.

Att vara president är ett viktigt jobb. Det är ett stort ansvar. Du ville ha det, Barack. Du kämpade för det. Du sade till allmänheten att de kunde lita på dig och de valde dig - och du är nu president i världens mest storslagna land, men du agerar som om allt hänt dig, därför att du förtjänar det, att du är bättre än de människor du förväntas tjäna och att du inte har någon tolerans för debatt eller oliktänkande. Det är inte så det fungerar när man är president, Barack.
Vi har en konstitution, vi har maktfördelning, vi har stater - och viktigast av allt, - vi har folket. Du får inte tvinga igenom dina program och din politik på nationen och folket utan dess medgivande.

Detta är en representativ republik, inte en bananrepublik, och låt mig påminna dig: Karl Marx och Saul Alinsky är inte våra grundare. Detta är en nation byggd på individualitet, på frihet, fria marknader, och tro. Men du, Barack, kräver trohet inför ett annat trossystem: Ett system som krossar enskilda initiativ och fri vilja. En president kritiserar inte Högsta domstolens justitieråd när de är Kongressens gäster och de inte har någon möjlighet att försvara sig mot dina attacker. Du har gjort en sådan soppa av allting Barack, och det är dags att du slutar lura dig själv. Det är dags att sluta skylla på andra. Du har vanföreställningar. Du är yr i mössan. Det är dags för dig att axla ansvaret som president i stället för att låtsas vara en.

Du har kört nationens skuld över stupet. Det är ditt ansvar att åtgärda det nu. Annars kommer våra ungdomar inte att ha någon framtid.
Det var fel att ge terroristerna konstitutionella rättigheter. Även de liberala i New York vill inte ha rättegången där nu! Herr President, du är ett hot mot säkerheten i denna nation. Fixa till det nu! Ändra kurs, och skicka terroristerna - allihopa - tillbaka till Guantanamo, där de hör hemma. Det är fel av dig att förstatliga den ena industrin efter den andra, alltifrån bilar till banker. Du ruinerar konkurrens och sysselsättning. Du måste sluta med vad du håller på med, innan flera miljoner familjer blir ruinerade genom din felaktiga politik. Det är inte för sent att stoppa detta. Jag vet dock att du inte kommer att ändra dig efter vad du sade i går kväll och att du inte ger upp, och jag vet vad du menar.

Du kommer att driva samma agenda, vilket kommer att förstöra landet ännu mer - och det får mig att tro, Barack, att det är ditt verkliga mål. Du förstår Barack, att till skillnad från de flesta tidigare presidenter har du en kongress som har super-majoritet i båda kamrarna. De är dina kompisar Demokraterna. Det förvånar mig, med allt prat om din förmåga att övertyga och kommunicera, att du inte ens kan hålla ihop dina egna partimedlemmar längre.
Är det också Bushs fel? Är det bankernas och försäkringsbolagens och lobbyisternas fel att du inte kan hålla ditt eget parti enat - eller är det problem med ditt ledarskap, Barack, eller bristen på ledarskap?
Det är det sistnämnda, herr President. Jag ska säga dig, du är ingen ledare. Du är en agitator och organisatör, och en bearbetare, men du är inte en ledare. Det är du som gör fel.

Folket i Virginia tycker inte om det. Folket i New Jersey tycker inte om det . Folket i Massachusetts tycker inte om det. Människorna i Massachusetts och över hela landet har möjlighet att informera sig på annat sätt än genom din fjäskiga presskår. Medlemmar i din egen styrande majoritet gillar inte det du gör. Viss självreflektion och viss försiktighet borde vara påkallad. Har du någon enda gång tänkt på, herr President, att du kanske inte är så cool som du tror att du är? Har det slagit dig att du kanske klantar till det? Och i så fall, är du glad över det? Har det någonsin gått upp för dig att du har mycket att lära och att du måste förstå dina begränsningar, eller är du Mr Perfect? Är du Guds utsände?

Är du den som du har väntat på? Jag undrar om det inte kan finnas ett psykologisk problem här. Jag säger inte detta för att förnedra dig, Barack. Jag säger det eftersom jag är bekymrad. Jag menar, Tom Daschle var alltid "bekymrad" och jag gillar ordet. Jag är bekymrad. Du verkar ha en massa fiender, åtminstone i ditt eget sinne. En ofullständig lista skulle innehålla Fox News, försäkringsbolag, banker, oljebolag, "särskilda intressen", Högsta domstolen, republikaner, värdar för politiska radioprogram, chefer, alla företag som tjänar över $ 250.000 per år, hypotekslåneföretag, kreditkortsföretag - listan är lång. Du har den längsta listan av fiender bland alla jag någonsin känt.

Dessa människor är inte dina fiender, Barack. De är amerikaner. De är en del av detta land. De är en del i vad som gör att den här nationen fungerar. Du är inte en led i det. Du har ingeting att göra med denna nations storslagenhet och du har aldrig haft det. Du kan inte göra anspråk på någon form av storhet, inte ens retorisk. Som en översittare, fortsätter du ändå att hota alla dessa människor. Högsta domstolen, oljebolagen, stora läkemedelsbolag, stora affärskedjor, Fox News, listan kan göras lång. Du hotar alla som inte håller med dig. Du försöker skrämma dem. Du smutskastar dem. Media fjäskar för dig och går dina ärenden. Men detta är inte vad presidenter gör.

Du ska inte leda människor genom att hota utan genom att uppmuntra dem, genom att acceptera dem, genom att tacka dem, genom att inspirera dem. Men mest av allt verkar det som du inte uppskattar denna fantastiska nation! Jag vet att du inte gör det. Det är plågsamt uppenbart att du inte vet mycket om landet. Du tycker att detta land är "skyldigt och orättvist". Du verkar tro att landet måste rivas så att du kan återskapa det. Men du blev vald till president, inte till någon sorts diktator. Du måste agera inom ramarna för konstitutionen. Du är inte större än lagen, och du är inte större än folket. Du valdes för att tjäna folket, inte befalla över dem.

Hur som helst....jag är säker på att detta lilla föredrag inte kommer att betyda särskilt mycket för dig, inte med tanke på ditt katastrofala tal i går kväll. Du är verkligen uppfylld av dig själv. Men jag hoppas innerligt att det åstadkommer något i det långa loppet, för något kommer att behöva ändras inom dig annars är vi dömda för åtminstone de kommande tre åren.

15 Kommentarer:

Berit sa...

Sarah Palin har lagt ut på sina tankegångar om Obamas trovärdighet på Facebook.

"Kampanjen är över, och president Obama har nu något som kandidat Obama aldrig haft: en verklig lista på vad han åstadkommit. Vi kan nu se den misslyckade politiken bakom de uppblåsta orden. Om amerikanerna känner så cyniska som presidenten antyder, kanske det beror på att hans utslitna retorik inte längre inger hopp."

Ann-Marie sa...

Att BHO läser/hör detta lär väl knappast hända...och om om han gör; kommer det tyvärr inte att göra något intryck.

Bobbo sa...

Tur för oss alla att Rush Limbaugh inte är president. Sen är det ju enbart Bush den yngres fel att USA inte har några pengar. Hur mycket har det plöjts i Irak och Afghanistan?

Ann-Marie sa...

Till Bobbo:
Naturligtvis är ALLT Bush den yngres fel! Att solen inte skiner, vinden blåser/inte blåser. You name it, hans fel!

Bobbo sa...

Ann-Marie_ Nu pratar jag enbart om budgetunderskottet. Hur många hundra miljarder har kriget i Irak kostat? Är det svårt att ta till sig?

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Anne-Marie, du får väl skriva ut det på tele-prompter... :p

Berit sa...

Bobbo , var inte så lat, leta fram uppgifter på det själv. Väg fördelar och nackdelar och kostnader om vi inte bekämpar terrorister. Lägg fram siffror på vad som egentligen orsakar underskottet.

Bobbo sa...

Just ja. Av terroristerna som flög in i skyskraporna kom exakt noll från Irak. Snart är kostnaden uppe i en biljon dollar för kriget mot terrorismen. Al-Qaida existerade inte i Irak innan kriget, men nu gör de det. Konstigt.

Budgetunderskottet kommer snart uppe i en biljon dollar. Enkel matematik på alla sätt och vis.

Knute sa...

Titta på en karta över Mellanöstern, Irak ligger i mitten, och gränsar till Saudiarabien varifrån de flesta av flygkaparna kom. Kriget var nödvändigt för att visa för saudierna att sådant inte går för sig.

Under Saddam sponsrade Irak terrorism, nu har de fått al-Qaida på halsen men landet är inte längre farligt för världsfreden.

Nästa steg måste bli att konfrontera Iran. Tyvärr är Obama president i USA, så risken finns att det konfrontationen dröjer för länge och att det slutar med ett tredje världskrig.

Berit sa...

Det är klart att utgifterna för krig bidrar till budgetunderskottet. Om man spenderar mer än man tar in blir det underskott.

Nu var det ju inte riktigt det som denna artikel handlade om

Bobbo sa...

Man får vara redigt naiv för att tro på dyngan som USA:s förra regering matade folk med. Det handlade om att stjäla oljan av Saddam. Det fanns inga vapen, inga terrorister eller något hot överhuvudtaget.

Irak var lika farligt för "världsfreden" som Åland. De har lika mycket "Weapons of massdestruction". Det största hotet mot "världsfreden" är givetvis de länder som startar krig. Hoppas verkligen britterna har den goda smaken att bura in Blair och då kommer förhoppningsvis Bush ryka också.

Berit sa...

Så varför får inte USA oljan om det var vad det handlade om?

Johan sa...

Nu håller jag iofs med om att jag tror kriget främst handlade om olja. Inte minst för att Bush strateger faktiskt gett ut en skrift om just den strategin redan innan de blev valda.

Jag tycker också att kriget är orättfärdigt. Å andra sidan har det lyckats med att skapa det närmaste man kommit en demokrati i ett arabland. Under delar av kriget dog dessutom färre i Irak än under Saddams styre. Slutligen har man avsatt en fruktansvärd despot.

Att jämföra Irak med Åland är dock att ta i. Åland har inte fört krig mot sina grannar, inte gasat ihjäl sin egen befolkning, inte försökt få tillgång till kärnvapen och blivit hindrade av Israeler.

Det inte rätt att anfalla Irak men de var knappast några dunungar.

Berit sa...

Bobbo och Johan också, jag frågar igen. Om krigets anledning var att USA skulle komma över oljan, var är den oljan nu?
All iraki olja, så vitt jag vet, finns på den öppna marknaden för alla att köpa.
Har ni annan information?

Ann-Marie sa...

Bobbo, jag var sarkastisk.... men du verkar tycka att Saddam Hussein med sönerna Uday och Qusay var rena mönstren i jämförelse med Bush den yngre. Men som sagt, allt är hans fel.
Visserligen tillhör Bush inte mina favoriter men alternativen har varit/är ännu mer patetiska.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.