07 januari 2010

Ring, klocka, ring

Närboende klagar över att S:t Andreas kyrka vid Fridhemstorget i Malmö låter för mycket. Miljönämnden kräver bullerutredning, men Svenska kyrkan har överklagat. Sydsvenskans Henrik Bredberg föreslår, "Kyrkan skall inte sluta ringa, men kan gott – om inte annat som en försoningsgest – se över volymen och antalet ringningar."

Kyrklockor är frihetsklockor. Varför ringer kyrklockorna klockan 12 varje dag? För att fira de kristna ungrarnas seger över de muhammedanska turkarna!

Den 21 till 22 juli 1456 segrade Hunyadi över sultan Mehmet II i slaget om Belgrad (som då hette Nándorfehérvár, Ferdinands vita borg, och var ungersk gränsstad mot söder).
Av denna anledning hade påven Calixtus III den 29 juni begärt att hela den kristna världen klockan 12 varje dag skulle be för Belgrads försvar.

För att inte glömma att slaget vunnits lät påven instifta att man klockan 12 varje dag skulle ringa i kyrkklockorna.

Sedan dess har Europa ändrat sig och blivit sekulariserat, men det har inte den islamiska världen där man fortfarande läser sin Koran och kämpar för ett världsomfattande kalifat.

Påven Sixtus brev från slutet av 1400-talet till den osmanske sultanen Mehmed II, är värt att ta del av i detta sammanhang.

"Store och mäktige härskare, När vi fick Ert brev rörande förstörelsen av moskéer som, enligt Er, ägt rum på anstiftan av vår älskade son i Kristus, Ferdinand av Aragonien, i hans rike, så skrev vi omedelbart till honom för att, om det Ni skrev var sant, förbjuda att så skedde. Vi har nu upptäckt att allt det Ni hört bara var falska rykten, för inga moskéer har förstörts. Ej heller har några av Ert muslimska folk, som lever i fred och lugn i området, kommit till skada eller utsatts för något olagligt. Vad som hänt var, att när de, i strid med gammal sedvänja, vid dessa moskéer rest höga minareter och genom böneutropare prisat Mohammed från dess höjder, så var det ingalunda olagligt att denne fromme kung förbjöd vad som gick bortom sedvanan och som skandaliserade den kristna befolkningen. Han befallde så att dessa minareter skulle bringas ned i höjd med själva moskén, samt att bönetiderna bara fick kungöras genom trumpetstötar, i enlighet med urgamla överenskommelser.

Detta är rimliga åtgärder som inte borde störa Er, eftersom Ni förbjuder såväl kyrktorn som kyrkklockor på de av våra kyrkor som finns i Era länder. Vi ber Er att med jämnmod acceptera de åtgärder som vidtagits utan avsikt att förolämpa och utan orättvisa mot Ert folk. Tillbakavisa lögnerna från onda män som vill att konflikt och rivalitet skall vinna över Ert eget förnuft, Er rättskänsla och Er måttfullhet! Vi anbefaller åt Er alla de av våra fromma kristna som lever i Era länder: För allt Ni visar dem av ynnest och respekt skall vi vara Er mycket tacksamma."

Orden är aktuella än idag. "Kränkthet" för att föra fram sina positioner. De som åberopar "sekulariseringen" för att tillåta muslimska böneutrop känner inte till historien. Det är ju tack vare kristendomen vi fått en åtskillnad mellan religion och politik. "Ge till Gud vad som tillhör honom, och ge till kejsaren vad som tillhör honom," sa Jesus.

Islam är en totalitär lära som inte gör denna åtskillnad, och naturligtvis skulle radikala muslimer avskaffa vår klockringning om de fick en chans. Turkiets islamiske statschef Erdogan: "Moskéerna är våra kaserner, kupolerna våra stålhjälmar, minareterna våra bajonetter, de troende våra soldater." Han skämtade knappast, islamisk jihad pågår för fullt.


17 Kommentarer:

Gammelsvensk sa...

Är det inte konstigt att vi aldrig, innan massinvandringen,hörde någon klaga på att kyrkklockorna ringde? Å´andra sidan så fanns heller inte "politiskt korrekt".

Ann-Marie sa...

Otroligt! Det borde människorna vetat om innan dom flyttade dit och om det inte passar, är det bara att flytta.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Under första halvan av 80-talet hade jag ett par kompisar som bokstavligt talat bodde bara ett stenkast från stans största kyrka. Jag vet att jag vid nåt tillfrågade nån av dem om det inte var jobbigt med att ha det infernaliska ringande så nära. Tydligen var det jobbigt i början men att man vande sig efter ett tag. Dessutom skedde det ju inte så ofta. Men vem vet, man kanske vänjer sig vid muezzerinens bölanden efter ett tag också.

Sanity sa...

Det är som att säga att vi firar jul för att hedra Jesus.

Knute sa...

En del ägnar sin tid åt att lappa ihop islam med kristendom

Författaren Karen Armstrong har fått något internationellt hederspris för att hon påpekar likheterna mellan olika trosläror. Dhammablogg skriver:

"I dagens värld är religion till stora delar politiserat, och jag antar att Karen Armstrong är en religionshistoriker som egentligen bara ägnar sin tid åt att lappa ihop världens två största politiska rörelser, kristendom och islam. Dessa är två stora makter som under lång tid har fört väpnad kamp mot varandra, och som idag genom sina väldiga erövringar har avgörande betydelse för mänsklighetens framtid.

Buddhismen har å sin sida aldrig varit intresserad av att erövra planeten och är så gott som osynlig på den politiska arenan, trots att den är den tredje största religionen i världen. Därför väcker den heller aldrig intresse bland människor som är djupt involverade i världen, och som ser vinster och förluster i den mänskliga historian snarare än i den egna andliga vägen. Och därför är den heller inte intressant för sådana som Armstrong som diskuterar religion som politik."

När religionen dör och blir politik

http://dhammablogg.wordpress.com/2011/10/18/nar-religionen-dor-och-blir-politik/

Ann-Marie sa...

Men kära nå'n då, har inte folk räknat ut för länge sedan att Mo snodde allt vad han kunde från både judar och kristna och gjorde en egen kompott av det hela? Allah var ju alltid där så lämpligt när Mo ville göra något som egentligen inte var "comme il faut" och sa att det var helt OK. Hmmm....
Min teori har alltid varit att Mo led av Jesusavundsjuka.... Han ville också vara någon som folk såg upp till...

Anonym sa...

I Jerusalem dominerar böneutrop från minaretens högtalere ljudrummet kring den heliga gravens kyrka i den gamla staden.

Anonym sa...

Förfärligt om vi skulle tillåta böneutrop till denna våldsamma "religion" . För de mest behövande kan varmt rekommenderas att flytta till ett rike som redan har denna tradition .

HeadWar sa...

"naturligtvis skulle radikala muslimer avskaffa vår klockringning om de fick en chans."

Och när en moskén i Fittja vill göra böneutrop så är det bara KD som är emot. Så mycket åtskillnad mellan politik och religion verkar det inte vara för kristna heller.

Knute sa...

Du verkar tro att det handlar om religionsfrihet, Headwar, men islam är ingen vanlig religion utan en politisk ideologi, på samma sätt som kommunism och nazism. De kallas för politiska ideologier men innehåller också religiösa element.

Läs citatet av Erdogan och tänk efter. Moskén som kommandocentral för islams heliga krig, där imamen under fredags"bönen" lägger ut texten i stridshandboken Koranen.

Man ska först och främst ta de religiösa terroristerna, mördarna och fanatikerna på orden, och inte våra politikers och journalisters önsketänkande, så skulle mycket vara vunnet.

http://snaphanen.dk/2012/09/28/the-project-om-at-indentificere-en-fjende/

Anonym sa...

till Ann-Marie!! Kunde inte ha sagt det bättre själv!! Bästa summering jag läst på länge.

Anonym sa...

Jag tycker inte om att regeringen har hämliga vapen affärer med saudi arabien utan att informera folket. Dom är en diktatur så jag kommer nu stoppa alla affärer med saudi arabien genom att mejla och genom bloggar informera deras barn i saudi arabien (mecka) om islam. Jag gjorde det med iran och några dagar senare stängde dom internet jag vet inte om det var jag som var orsaken men detta skikar jag till alla muslimska diktaturer men mest saudi arabien. allt som står är saning och nu har dom bön utrop i botkyrka. Sverige ska inte bli muslimskt och detta är rätt väg att gå för saudi arabien byggde moske i malmö och göteborg och jag tror inte dom gillar det jag kommer sprida på bloggar och genom mail till mekka om islam. Så hjälp mig att få dom att rörstå att det liger i deras intresse att lämna Europa.

Good day
This is information from Sweden
Vi are going to send info about Islam to children in Saudi Arabia, Iran and every Muslim country the reason is to cure all children from Islam.
Internet belongs to us and we are in you HOME computer. Mission is, no Muslim in EU.
Prophet Mohammed was 50 years old he marred Aicha 6 years old and when prophet Mohammed was 53 years old he had rape Aisha that was 9 years old child so prophet Mohammed was a paedophile. Prophet Mohammed was a slave owner so he was a BAD man that shod have be stoned fore he's crimes.
Why do Allah think that girls are big darkness that the Quran wraiths in sura bina 60.
Sweden have the Quran as toilet paper.
Have a nice day.
Sweden

Anonym sa...

Islam är en nazistisk, nihilistisk dödskult, som endast kan förstås utifrån ett psyko-patologiskt perspektiv, och ska således inte tillåtas prångla ut sitt sinnessjuka, sataniska budskap så att alla tvingas lyssna på dårskapen

Ulf Claesson

Anonym sa...

Islam är en arabisk dödskult centrerad runt en krigskåt pedofil. Förnekar du detta, så är det ingen idé att ta dig på allvar i fortsättningen.

Visst, det stämmer att alla muslimer inte är araber. Men utan tvekan är det så att de har tagit efter en dödskult med oerhört mycket arabiska inslag. Koranen är i regel endast tillåten att publiceras på arabiska, även om det nu finns undantag.

Lasse Gitarr sa...

I am truly perplexed that so many of my friends are against another mosque being built in Toronto.
I think it should be the goal of all Canadians to be tolerant regardless of their religious beliefs.

Thus the mosque should be allowed in an effort to promote tolerance. That is why I also propose that two nightclubs be opened next door to the mosque, thereby promoting tolerance from within the mosque.

We could call one of the clubs, which would be gay, "The Turban Cowboy ," and the other a topless bar called "You Mecca Me Hot."

Next door should be a butcher shop that specializes in pork, and adjacent to that an open-pit barbeque pork restaurant, called "Iraq o' Ribs."

Across the street there could be a lingerie store called "Victoria Keeps Nothing Secret" with sexy mannequins in the window modeling the goods.

Next door to the lingerie shop there would be room for an adult sex toy shop, "Koranal Knowledge",.............its name in flashing neon lights..........and on the other side a liquor store called"Morehammered."

All of this would encourage Muslims to demonstrate the tolerance they demand of us, so their mosque issue would not be a problem for others.

If you agree with promoting tolerance, and you think this is a good plan, please pass it on...

Lasse Gitarr sa...

Det var den kortaste och mest exakta beskrivning av islam,jag någonsin hört. Tack anonym. Ber att få använda den.
"Islam är en arabisk dödskult centrerad runt en krigskåt pedofil"

Knute sa...

Hej ToppeKatt, den historien från Kanada var verkligen bra!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.