22 januari 2010

Taxibedrägeriet i Oslo

Taxichaufförer har kört svart i alla år, men i Einar Haakaas och Kjetil Sæters bok Svindel uten grenser kan man inhämta att det i Norge av norsk-pakistanska chaufförer har kombinerats med ett systematiskt bedrägeri med socialbidrag. Multikriminalitet.

Detta fick stora konsekvenser för många i den norsk-pakistanska miljön. Eftersom polisen och andra myndigheter under många år inte gjorde någonting åt saken, var det många som ansåg att bedrägerierna var okej.

Det handlar om något mer än bedrägerier, skriver Hans Rustad i document.no:

"Chaufförerna kunde söka socialbidrag och bostadsbidrag och arbetslöshetsersättning. I övrigt kördes det med skattebedrägerier, tull- och försäkringsbedrägerier.

2500 taxiägare och chaufförer undandrog 625 miljoner norska kronor i skatter.

570 ägare och chaufförer bedrev samtidigt ett systematiskt utnyttjande av socialförsäkringssystemet. De lyckades få ut 100 miljoner i bidrag.
"

Sedan skickades pengarna till Pakistan. Ett par journalister åkte till Islamabad för att undersöka saken:

"De har fått höra att 45-åringen äger ett lyxhus i staden. Det stämmer. Det kallas Fortalice, och är enormt. De visas runt och hör norska röster. Det visar sig vara en delegation från utrikesdepartementet som är på besök i samband med ett projekt om barnadödlighet. Det är Jens Stoltenberg [statsministern] personligen som har tagit initiativet. Scenen är på gränsen till det komiska.

Det är inte ovanligt att norska representanter bor i Fortalice, där fakturan betalas av staten.

Samma stat som har blivit svindlad på miljoner, hyr alltså rum hos svindlaren och ser till att han får intäkter på resultatet av brottet."

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Verkligheten överträffar som vanligt dikten

Ann-Marie sa...

Och samma saker förekommer säkert i Sverige också, för att inte tala om resten av Europa. Varför granskas inte detta? Ja, jag vet, PK maffian skulle få dåndimpen...

Naivtive sa...

PK maffian vet säkert om detta men är livrädda för att vi vanlit dödliga skall få klarhet om det.

Ann-Marie sa...

Egentligen vill vi vanliga dödliga nog inte veta omfattningen av eländet för då blir det vi som får dåndimpen...

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.