11 januari 2010

Utbredd självcensur

Bilden av paketen med kakaomjölk syftar på mejeriföretaget Arlas pressmeddelande till de islamiska länderna under Muhammedkrisen:

"Ärade medborgare, de år vi har haft i er värld har lärt oss att rättvisa och tolerans är grundläggande värden i islam."

Regissören Susanne Bier beskylls av Sudans avskyvärda regering att göra en "Muhammedkarikatyr" när hon spelar in filmen "Hämnden" om Darfurs flyktingläger.

Inte konstigt att danska konstnärer lägger band sig själva för att inte stöta någon med sin konst. En undersökning visar att rädsla för repressalier från fanatiker är den främsta orsaken till att en lång rad danska författare, bildkonstnärer, gallerister och museichefer väljer att smyga på tå.

En författare berättar om hur hon i sin roman om en islamisk-baserad terrorattack i en tunnelbanestation ändrat huvudpersonen från en etnisk muslimsk till en etnisk dansk som konverterat till islam.

Författare och filmare som på tvärs av den verkliga världen ger hjältar och skurkar en politiskt korrekt identitet, känns det igen? Påminner om svenska förhållanden, inte sant? Länderna är inte så olika, men den svenska kulturvänsterns behov av att demonisera Danmark verkar oändligt, nu senast i DN som skriver att att det inte bara är muslimer som radikaliserats, det har danskarna också.

Radikalisering, hur ska man tyda det? Att danskarna genomskådat vänsterns skönmålning av islam. Men självcensuren bland författare, konstnärer och journalister är i stort sett lika stark där som här.

"Varför skriva om islam, om det skaffar en problem på halsen?" skriver Whiteberg:

"Det finns exempel på författare som har direkt gjort ändringar i sin konst, för att inte förnärma extremisterna. Det är - naturligt nog - främst beskrivningen av islam, som trycker. Det är mycket problematiskt, men jag har förståelse för författarna. Jag skulle inte inte heller röra ämnet islam med en eldtång, även om det givetvis är en av de viktigaste frågorna i Danmark i dag.

Dessutom, i ett litet, statskontrollerat land som Danmark, där finansieringen kommer från ett fåtal personer, finns en stark press från andra artister att ha likriktade politiska ståndpunkter. Man får för allt i världen inte har några hållningar som på något sätt påminner om Dansk Folkeparti. Det kan vara farligt för karriären."

5 Kommentarer:

Berit sa...

Absolut, det kan vara farligt för karriären och tillgången till statsbidrag.
Man måste också komma ihåg att det är inte tillverkaren av en vara som ska uppfostra kunden.

Knute sa...

Danska tidningar angriper tecknaren Westergaard. Document.no skriver:

Dansk faneflukt

Det er forstemmende å se et slikt moralsk og politisk forfall på bare halvannet år, og det etter et drapsforsøk som nesten lykkes. Thisted og Ekstrabladet oppviser en vulgaritet og demagogi man skulle forsverge var mulig.

http://www.document.no/2010/01/dansk_faneflukt.html

Knute sa...

Global munkorg på frammarch

Naser Khader om selvcensur blandt kunstnere: Den globale mundkurv er på fremmarch, og frygtens etik er ved at vinde. Der er grund til bekymring.

http://kpn.dk/article1942697.ece

Hednamissionen sa...

Tänk om Life of Brian varit en parodi om en viss annan religionsstiftare. Hade Eric Idle, John Cleese och Michael Palin ens varit i liv?

Läste att i storfilmen "2012" undviker man noggrant att låta en muslimsk helgedom utplånas, emedan andra religioners blir utplånade. Detta av medgiven rädsla för att göra en Salman Rushdie och Lars Vilks.

Hednamissionen sa...

DN anser att sympati för terrororganisationer inte är skäl att neka någon asyl. Istället skall alltid den asylsökandes skyddbehov beaktas. Vårt samhälles skyddsbehov måste därför komma i andra hand, anser DN.

Visst är det fel med en sådan syn på asylrätten?

Ofta när jag ser på tv-rapporteringen om den muslimska världen, så undrar jag hur någon kan hävda att muslimerna i väst är helt annorlunda. Hur kan man veta det?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.