02 februari 2010

Deliriska vanföreställningar om Haiti

Skådespelaren Danny Glover har lanserat en alldeles egen hypotes om varför Haiti drabbades av en jordbävning: Det beror på klimatförändringarna!
Citat från The Huffington Post:

"Vad som hände i Haiti skulle kunna hända var som helst i Karibien, eftersom alla dessa ö-nationer är i fara på grund av den globala uppvärmningen," sa Glover. "När vi ser vad vi gjorde vid klimatmötet i Köpenhamn, är detta svaret, det är vad som händer, förstår ni vad jag säger?"

Vad jag vet har inga vetenskapliga teorier eller hypoteser lagts fram som påstår att jordbävningen i Haiti skulle kunna vara en följd av hur vårt klimat utvecklat sig. Men jag är ju förstås inte geolog och det är väl förresten inte Glover heller?


Klimatisten Glover är dock inte ensam om att delge oss oändligt visa och välunderbyggda förklaringar till varför jordbävningen slog till. Baptisten Pat Robertson presenterar en annan förklaring: Jordbävningen är Guds straff för att Haitierna slöt en pakt med djävulen då de skulle driva ut fransmännen!
Citat från Dagen:

"När Haitis slavar frigjorde sig från sina franska kolonialherrar ingick de en pakt med djävulen. Det påståendet gjorde den amerikanske evangelisten Pat Robertson efter tisdagens jordbävning i Haiti. Predikanten drog sedan slutsatsen att det underutvecklade Haiti nu får sitt straff..."

Robertson har även lanserat en rad andra spännande förklaringar till tragiska händelser. Om jag försöker koka ned dessa till en sammanfattande superteori, så blir det något i stil med:
Om något/någon som Robertson finner misshaglig, eller om något/någon går emot hans ideologiska och/eller privata intressen, och därefter råkar illa ut, då är det guds straff. Googla eller nöj dig med Wikiquote för flera Robertsonteorier.

Förresten så påminner Robertsons teori som om en mindre utlevande version staten Irans motivering till varför de avrättar folk som demonstrerat mot regimen: De är "Allahs fiende". Jovisst!


Tidningen Ny Teknik rapporterar att amerikanska geologer redan 2008 kunde förutse att en stor jordbävning skulle drabba Haiti. De konsulterade varken bibeln, koranen eller kaffesumpen för att komma fram till detta. De använde bla GPS och simuleringar.
Kanske inte en lika sexig förklaring i våra dagar?


Direkt relaterat:
Fox THP THP Dagen SR NyT
Indirekt relaterat:
DN DN Dagen

3 Kommentarer:

Silver sa...

Nu var det väl så att Haitierna kastade ut Fransmännen, utroptade sig till en republik 1804. Bjöd in vita farmare och slog sedan ihjäl dem. Efter det så gjorde man sig av med mulatterna. Runt 1890 var det öppnade någon av Haitis 34 diktatorer upp för vit invandring. Några år senare stod 200 tyskar för 70 procent av Haitis export. De svarta supremacisterna blev naturligtvis som galna. Mellan 1915-1934 ockuperades Haiti av USA för att stävja oroligheterna. Under den här tiden byggdes infrastruktur, skolorna byggdes och sjukhusen och den politiska administrationen fungerande. Amerikanerna såg också till så att det fanns lag och ordning. Sedan var det Haitiernas tur. De såg till att köra ned landet i botten igen tills Papa Doc kom. Han lyfte upp landet eller snarare stabiliserade det ett litet tag, innan han och junior Papa Doc började länsa landet på dess resurser.

Pat Robertson har rätt men ändå så fel. Kastar man ut vita, judar, indier, asiater eller andra människor från civiliserade kulturer - så får man sådana här resultat om man inte är lika civiliserad själv.

Biskop Kyrillos sa...

Som praktiserande ortodox kristen måste jag få förfasa mig över dessa evangelicala kristna, som kommer med sina förkastelsedomar åberopande Guds vilja. Att mena, som Pat Robertson, att Gud skulle straffa ett folk samfällt, i detta fall haitierna är alldeles vansinnigt. Så handlar inte Gud! Det är mycket dålig teologi att säga så. Men dessa evangelicala tror sig ofta vara direktinspirerade på samma sätt som profeten Muhammed var en gång (utan annan jämförelse). Det skulle vara mer att säga med det sagda får vara nog.

LP sa...

@Dogdylan

Det du räknar upp gäller beskriver viktiga delar av Haitis historia. Jag känner igen det mesta även om jag knappast skulle kunna rabbla upp det om någon frågade mig på gatan.

Jag kan tillägga att jag hört talas om att klimatet är mindre gynnsamt i Haiti än i Dominikanska Republiken pga att de västliga vindarna träffar Haiti först. Man lär även ha förstört den ekologiska balansen genom skogsskövling och jag tror att de drev igenom någon slags jordreform som gick ut på att alla skulle äga en liten plätt. Detta gjorde att man till skillnad från Dominkanska Republiken inte kan odla och exportera i stor skala, vilket har gjort att man inte får in exportinkomster på samma sätt som sitt grannland. Fast jag har inte kollat upp om detta stämmer.

Hur som helst, det var inte detta mitt inlägg handlade om.

Jag vet inte exakt vad du menar då du skriver att Robertson har rätt men ändå fel, men jag syftade på hans uttalande om att haitierna ingått en pakt med djävulen och att jordbävningen var ett straff från Gud pga detta. Detta anser jag är sinnerubbat skitsnack och ren j-a dynga. Vore jag troende skulle jag förmodligen uttrycka mig ungefär som Biskop Kyrrillos istället.

Vad sedan haitierna förtjänar är en annan sak. Förmodligen förtjänar de olika saker. En del förtjänar nog nackskott, medan andra kanske förtjänar hjälp för att lyfta sig från fattigdom och idioti. Flera andra förtjänar allt möjligt däremellan.
Kulturen verkar tyvärr vara rejält dysfunktionell med tanke på hur man hittills "lyckats" med sitt nationsbygge.

Jag skrev en kommentar under en av Berits bloggningar om Haiti - "Goda gärningar går inte ostraffade" - här på Every Kinda People där jag menade att Haiti borde tvångsförvaltas. Detta står jag fast vid.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.