17 februari 2010

En käpp i hjulet för talibanerna

Pakistanska och Amerikanska styrkor tillfångatog en av talibanernas ledare Mullah Abdul Ghani Baradar i Karachi, Pakistan för en vecka sedan och nu är Vänstern orolig över att han kanske blir torterad.
Pakistanska och amerikanska underrättelseofficerare har gemensamt förhört Baradar men eftersom amerikanerna numera inte ens får spela högljudd musik för sina fångar ankommer det väl på pakistanierna att försöka få fram den information som kan rädda liv.

Det här händelsen är viktigt eftersom det är den första gemensamma operationen som verkligen visar att Pakistan har beslutat att stå på amerikansk sida i kampen mot talibanerna. Tidigare har pakistansk underrättelsetjänst stått på talibanernas sida och det är lätt att förstå varför. Talibanerna säger att de alltid kommer att vara där, amerikanerna däremot säger att de ska lämna landet om några månader.
Om pakistanerna verkligen börjar samarbeta förbättrar det möjligheterna att lyckas i Afghanistan och kan kanske förhindra att talibanerna tar tillbaka makten igen.

Pakistan kommer att vara mycket mer brutala i sina förhörsmetoder än USA och man kan bara hoppas att de delar med sig av den information de får fram. Artikeln i The Times avslöjar att CIA är inblandade i processen, men sedan Eric Holder hotat med att granska CIA kommer de nog inte ens våga vara i samma byggnad.
---------
Det är något lurt i hela den här historien. Talibanerna har alltid varit ett hot mot pakistaniernas intressen så hur kommer det sig att de ändrat åsikt just nu och bestämt sig för att bekämpa terrorister?

4 Kommentarer:

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Jag hoppas Mulla Abdul blir waterboardad så in i helvete! Finns en scen i filmen Taken där Liam Neeson torterar ledaren för den kosovoalbanska liga som rövat bort hans dotter för att sälja henne som sex-slav. Elektricitet verkar m a o också väldigt effektivt.

Anonym sa...

Jorå, nog är det någonting lurt. Baradar var relativt fredsvänlig, och dessutom något av en intermediär mellan afghanerna/amerikanerna och talibanerna. Genom att plocka bort honom får pakistanierna mer inflytande.

http://www.nytimes.com/2010/02/17/world/asia/17intel.html?ref=global-home

Pontus sa...

Denna mullah bör dyka upp som huvudrollsinnehavare i en halsskärarvideo så snart han är tömd på information. Ont ska med ont förgås.

Knute sa...

Muslimske ‘krigere’ i både Gaza og Afghanistan er kyniske kujoner der gemmer sig bag kvinder og børn.

Taleban-bevægelsen bruger indbyggerne i den afghanske by Marjah som menneskeskjold, siger den afghanske general Mohiudin Ghori ifølge BBC.

Han siger, at hans soldater har set Taleban-krigere placere kvinder og børn på taget af huse og skyde ud på de afghanske soldater mellem de civile gidsler.

http://hodja.wordpress.com/2010/02/17/muslimske-krigere-i-bade-gaza-og-afghanistan-er-kyniske-kujoner-der-gemmer-sig-bag-kvinder-og-b%C3%B8rn/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.