07 februari 2010

Februari, Black History month

Black History month skapades 1926 av professor Carter G. Woodson vid Harvard, som ville understryka de svarta människornas roll i Amerikas historia.
Vissa människor ser det som en nödvändighet för att balansera dominansen hos en majoritetskultur och en mycket viktig påminnelse om vad "African -Americans" har betytt för landet.
För andra är Black History Month ett otidsenligt påhitt som isolerar de svartas betydelse till enbart en månad och förstärker segregationen, som det var ämnat att utplåna.
Så här säger och tycker Morgan Freeman: "Tänker du degradera min historia till bara en månad? Jag vill inte ha en månad för de svartas historia .... De svartas historia är Amerikas historia."

"Jag är Morgan Freeman. Du är Mike Wallace. Sluta hänvisa till mig som en svart man, så ska jag sluta hänvisa till dig som en vit man."

För att fira månaden presenterade NBC följande meny i sin lunchrestaurang och anklagades omedelbart för rasism.Någon vid NBC tyckte att det var en bra idé att servera "Fried Chicken" som en speciell hyllning denna månad. Det är en stereotyp att svarta alltid äter friterad kyckling och varför inte, det är ju en maträtt som förknippas med södern där de flesta svarta kommer ifrån. De glömde att ta med vattenmelon, som också hör hemma i samma traditionen.
Hur känslig får man vara? Vi retar irländarna för att de dricker för mycket whisky på St. Patriks Day och mexicanarna för att de alltid frossar i tacos.

Givetvis finns det politiska poäng att plocka från ett historiskt missnöje. Man anspelar på att vita flyr undan skuld och svarta är desperata att undkomma konsekvenserna av underlägsenhet.
Politiker och aktivister får uppmärksamhet i media, vilket håller deras karriärer vid liv.
Det finns pengar avsatta för de som kvalificerar för speciella minoritets-program, både vad gäller anställning, tester och utbildningsplatser. Det finns fortfarande också de som hoppas på gottgörelse för slaveriet. Viktigast av allt är att det ger människor ursäkter för sina egna misslyckanden


Det lustiga med menyn ovan är att man skulle kunna servera den varje dag utan hyllningsrubriken och ingen skulle ha lyft ett ögonbryn.


4 Kommentarer:

Orvar sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Mycket bra skrivit.
Tack för en bra sida!

Johan

LP sa...

Det här med identitetspolitik är ett tveeggat svärd för alla parter.

Å ena sidan kan det ge fördelar i form av positiv särbehandling och då man identifierar och hyllar positiva särdrag hos vissa befolknigsgrupper/kulturer.

Å andra sidan kan negativ särbehandling förekomma (knappast längre lagstadgad och offentligt sanktionerad i den civiliserade världen dock) och man kan också utpeka mindre smickrande drag hos grupper/kulturer.

Man kan inte både ha kakan kvar och samtidigt äta upp den, men det är just vad man försöker göra här i Sverige (och kanske även i USA). Man kan inte förvänta sig fördelar för att man tillhör en viss grupp inom en nation, och samtidigt konsekvent vägra att diskutera det som är dåligt inom samma grupp.

I Sverige borde vi vara svenskar och mångkulturalismen borde vara en privatsak. Men detta går inte pga massinvandringen. Vi har med den skapat ett problem som måste angripas enligt vissa (dysfunktionella) metoder, tex den idiotmetod som Berit berättar om i sin artikel.

Knute sa...

Johan, jag tillåter mig att på Berits vägnar tacka för uppskattningen !

Och Orvar:
Kommentarer bör hålla sig till ämnet, och undvika tillmälen. Din kommentar bröt mot båda dessa regler.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.