19 februari 2010

Mats Alm och PK-medias selektiva bevakning

Idag när jag bläddrar i tidningen Metro ser jag på sidan 3 ett fotografi föreställande en blond "svenne" vid Namn Mats Alm. Han är misstänkt för mordet på sin utländska flickvän Linda Chen. (se Metro 2010-02-19 sid 3, länk till PDF, OBS - 26,52 MB!)

Jag hade helt missat detta fall trots att det skrivits mängder av artiklar. Senaste nytt är att polisen påstår sig ha smulat sönder Alms berättelser om att han skulle vara oskyldig och därför kommer han nu att åtalas för mord eller dråp på Linda Chen.

En tragisk historia, inte minst för Chen och hennes anhöriga. Jag hoppas Alm åker dit på livstid om han är skyldig. Observera att jag skrev "om han är skyldig". Han är alltså inte dömd än, inte ens åtalad enligt Metro!

Det slår mig att detta fall av media behandlats på ett sätt som är ganska ovanligt i Sverige. Man har gått ut med namn och flera olika bilder trots att den misstänkte varken är åtalad eller fälld. Jag vet inte om det finns en bra och giltig förklaring till detta, men ni som läser detta får gärna upplysa mig i så fall. Jag vet däremot helt säkert att då det gäller mördare av ickesvenskt ursprung, företrädesvis från MENA-länderna, är det mycket ovanligt att man går ut med bild eller ens namn, på misstänkta.

Man har vid något fall tom gått så långt att de pixlade bilderna man trots allt visar upp, har förvanskats färgmässigt för att man som läsare inte skall förstå att det är en mörkhyad man bakom pixlarna! Politiskt Inkorrekt skriver om ett sådant fall här.
Vidare har man bla i Metro (läs metroartikeln här) döpt om folk från MENA-klingande namn till typiskt svenskklingande namn då man skapat fingerade namn. Jag skrev om fallet "MetroGustav" på Fria Nyheter.

Detta är en ful och rent ut sagt äcklig tendens som på ett solklart sätt leder tankarna till romanen 1984, till Stasi, till kommunistiska Kina, till Sovjet, till Iran och till alla andra vidriga platser och förhållanden där man manipulerar folket för att de skall tänka "rätt". Sveriges journalistkår är av blandad natur, det är självklart, men tendensen som syns då man tar del av det som publiceras i etablerad och bred media är lika självklar, och den ser inte bra ut för sanningen och yttrandefriheten. Nyttiga idioter till chefredaktörer och journalister håller på att såga av den fria och demokratiska gren de sitter på och säger sig värna, genom att spela med i ett fulspel som bara leder rätt åt h-e.


Bilden:
Mats Alm
bildbehandling:
STASI

Direkt relaterade länkar:
Metro s 3, länk till PDF, OBS - 26,52 MB!)
exp dd exp metro dt ab
Indirekt relaterade länkar:
fn pi metro fn i mitt sverige

5 Kommentarer:

MS sa...

Problemet för PK-nissarna är att deras pixlingsiver håller på att slå tillbaka mot dom själva. Många inser nu att OM en bild är helpixlad så är det en afrikan eller arab. Är det bara ansiktet så är det någon från Balkan eller någon annan öststat. Etnisk svensk eller annan skandinav opixlad. Ta Kapten Klänning, Mats Alm, Anders Eklund, Ulf Olsson, han som dödade sin sambo med en slaktpistol osv osv.

Putte sa...

Nu var det ju så att Alm gick själv till media och grät ut. Som man bäddar får man ligga.

LP sa...

Tack för upplysningen Putte, jag visste inte att det var på eget initiativ som Alm kontaktat pressen.

Men var det så att Alm gick ut innan det fanns bevisning mot honom, och att hans mediehorande antingen kunde vara en oskyldig persons desperata försök att rentvå sig, eller en skyldig persons hoppllösa strategi för att rentvå sig?

Om det var så, är det då rätt att man fortsätter att exponera honom med nya bilder efter att polisen fått fram bevisning? Normalt borde man väl då behandla honom som en mistänkt för mord, och tona ned personbeskrivningarna?

En sak vet jag dock helt säkert, medias beslut då det gäller vem som får sin identitet avslöjad och vem som får den skyddad, ofta även efter att dom fallit(!), stinker och bör granskas.

LP sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
LP sa...

@Putte

Dalarnas Tidning har redogjort för händelsens avgörande datum. Utifrån den kan man se hur Alm gjorde sig offentlig innan han var delgiven misstanke om brott:

1 augusti - Mats och Linda lämnar City Gross vid 17-tiden. Enligt Mats åker de runt i trakterna kring Falun för att leta sevärdheter. Senare på kvällen ska Linda gått ut för att träffa en vän. Den enda säkra iakttagelsen av paret är dock, enligt polisen, från City Gross övervakningskamera.

2 augusti - han kontaktar polisen och berättar att Linda är försvunnen.

3 augusti - släkt och vänner kommer till Falun för att hjälpa till i letandet efter kvinnan. "Linda var är du???" skriver han på sajten Facebook.

8 augusti - dagen då bröllopet skulle ägt rum. Mats går på kvällen ut med vänner på Slusskafét i Falun.

10 augusti - Mats Alm börjar jobba efter sommarlovet/semestern.

18 augusti - skolstart på Domnarvets skola.

21 augusti - Mats skriver på Facebook: "Tack för allt stöd! Jag önskar liksom ni att det finns någonting som man kan göra, men efter att ha spenderat 2 veckor med att snurra runt och leta (alla buskar och snår i Falun, och alla småvägar inom några mil med många mil skogssök) känns det bara... mer å mer hopplöst. Polisen verkar ju inte heller få in så många tips, men man hör nåt nytt ibland men inget exakt, hoppas bara polisen kan få ihop de till nått konkret."

15 september - Mats lämnar jobbet på Domnarvets skola vid 17-tiden. Därefter har inte kontakt med någon.

16 september - han är kallad till förhör hos polisen men dyker inte upp.

18 september - han påträffas vid en sommarstuga vid riksväg 80 i Norr Bertilsbo. Han delges misstanke om mord alternativt människorov under kvällen.

källa:
http://www.dt.se/brottsplats/article479815.ece

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.