12 februari 2010

One-size-fits-all

Euron under 10 kronor. Krisen i Grekland pressar euron som inte varit billigare sedan 2008.

En storlek passar alla, det är eurons idé. Om alla européer ställer in termostaten på medelvärdet mellan Lappland och Cypern, så får de flesta antingen svettas eller frysa.

Grekland är nästan bankrutt. Men det är Spanien, euroområdets fjärde största ekonomi, som är den största faran för euron. Liksom Grekland har Spanien drabbats av en extremt försämrad konkurrenskraft. Arbetslösheten stiger, en miljon har blivit utan jobb det senaste året.

Till Spaniens misär bidrar de fem miljoner invandrare, som ökat befolkningen med cirka 15 procent på tio år. Det är fåfängt att tro att många av dem skulle återvända hem. För utfattiga fruktplockare från Afrika är livet i Spanien bättre, även i det hårdaste ekonomiska klimat.

Det är osannolikt att euron kan överleva en spansk katastrof. 2010 kan bli ett förskräckelsens år för EU. Och förr eller senare blir det skattebetalarna, även de svenska, som kommer att få betala. Enligt artikel 122 i EU:s konstitution kan alla 27 länderna i EU i en nödsituation tvingas utfärda en garanti för att hålla t ex Grekland eller Spanien under armarna.

1 Kommentarer:

Trader sa...

Effekterna av bl a Greklands brott mot EU:s budgetregler syns redan i världsekonomin. Bara att ta en titt på ledande börser, som ligger och hackar på nivåer från oktober.
I Greklands fall handlar det om rent fusk, som vore kriminellt i företagssammanhang.

Vi är redan nettobetalare till PIGS (Portugal, Italien, Grekland, Spanien). Frågan är bara hur mkt ytterliggare vi förväntas bidra med via våra filantroper till politiker.

Beträffande de 5 miljoner "gästarbetarna" (=illegala invandrare). Plocka in dem till Sverige vetja, just in case om vi får arbetsbrist om sådär 30 år. Alltid bra att ha lite reserver på bänken.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.