27 februari 2010

Småföretagarandan i Malmö

Malmös gatubild karaktäriseras i flera områden av mängder av mer eller mindre sjaskiga småbutiker som huvudsakligen drivs av invandrare. Sortimentet i butikerna är blandat och både media och jag själv har erfarit att alkoholdrycker säljs under disk i några butiker. Speciella marknader av loppiskaraktär finns också några stycken. Även här har man haft problem med lagbrytande och oseriösa näringsidkare.

Ibland har jag förundrats över att priserna är ovanligt låga för butikstypen. Hyfsat centralt läge, öppet +12 timmar om dagen till sent på kvällen och låg volymomsättning - det luktar jourbutik och jourbutikers konsumentpriser styrs av vissa ekonomiska förhållanden som är svåra att göra något åt. Man måste helt enkelt ta ganska bra betalt för att klara butikskonceptet.

Mina hemsnickrade hypoteser har varit att de som driver butikerna gör det i liten skala och ofta inom familjen. Man tar inte ut så stor vinst och klarar på så vis av att hålla relativt låga priser trots låg omsättning. Jag har också funderat på om en metod är att jobba svart och att "glömma" att slå in vissa varor. De klassiska knepen som återfinns i en del andra branscher alltså.

Kanske finns dock en del av förklaringen i det fenomen som gratisblaskan CITY rapporterar om 2010-02-17 (se PDF sidan 2). Rubriken är "Stöldgods säljs vidare - polisen gör ingenting". Artikeln beskriver hur mer eller mindre organiserade butiksstölder tillhandahåller varor som säljs på citat "ställen i Malmö". Två chefer för etablerade butiker, Hemköp Triangeln och ICA Supermarket Möllevången (Såklart, underbara "alternativa" Möllan där allt är billigt och där man kan slinka in i arabbutiken efter att man slurkat 35-kronorsöl hela kvällen och halva natten!) uttalar sig om problemet. Holmgren på Hemköp säger:

"Mest stjäls det tandkrämstuber, hårprodukter och deodoranter för att säljas vidare. --- - Det finns ställen i Malmö där man kan köpa tandkrämstuber och schampooflaskor till ett mycket lägre pris än våra inköpspriser, säger Jörgen Holmgren. Priserna är inte realistiska - Man ser på streckkoderna att det är exakt samma produkter som vi har i vår butik...
[---]
Detta är ett allvarligt ekonomiskt problem för oss..."

ICAs butikschef Torbjörn Tuvom verkar luttrad:

"- Det är uppenbart att det säljs vidare på andra ställen."

Polisen skyller som vanligt på bristande resurser. Man ser inte problemet som så allvarligt pga att tjuvarna medvetet håller sig inom snatterigränsen. Stelbent och okreativ polisledning?


bilden:
"ICA är så tråkigt, tacka vet jag pittoreska Möllan"


Muslimska friskolan
CITY (obs pdf)
SR Kvp Skd

----------------------------------

Uppdatering!
Läs även det pricksäkra debattinlägget som signatur Möllanbo gjorde i ett SR-forum 2009-05-27:


"
Vänsterturisterna
De trendiga vänsternissar som bär palestinasjal och märkesjeans och betalar 89 kr för en Mojito och 50 kr för en öl är totalt ointresserade av människorna i den omgivning de befinner sig. De umgås enbart med varandra. - De "locals" och invandrarna här är totalt ointressanta för dem. Dagtid på Möllan kan man se hur alla politiskt korrekta svenskar sitter och dricker 50kronors öl på uteserveringarna medans alla muslimer springer runt på torget o handlar grönsaker. Någon interaktion är det aldrig tal om. Vänsterfolk kommer hit i 1-3 år och talar om för oss som bor här hur bra det är med invandringen men själva sticker de alltid härifrån när de avslutat studier eller skall skaffa egen familj. Då duger inte Möllan längre. - Om man vill se hur ett område kommer att utvecklas i framtiden så skall man besöka skolgårdarna. Inte trendkcafeer med "turister".

Möllanbo, 2009-05-27 09:12"

SR4 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Det var inte en vacker bild av “mitt” Malmö! Men å andra sidan såg man ju för länge, länge sedan varthän det barkade..

Arlav sa...

Som jag brukar skriva - och som jag aldrig får nån respons på från vänsternissarna:
"När fick du senast ett kvitto när du köpte pizza/kebab??"
Jag HAR fått det - EN gång på de senaste trettio åren..

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Har inte varit i Malmö på snart 2 år och det var en veritabel chock. Malmö är inte skånskt längre utan MENA. Skall snart till MAS tyvärr. Inget besök jag ser framemot.

Fd simrishamnsgatan 18/1976 sa...

Verkligen en bra beskrivning av dagens Möllevångstorg !
Ytliga vänsterfolk har noll gemensamt med muhammed och hans släktingar, muhammed skiter i vänstern och afa.
2-3 år, sedan fjollig sambo + ett oönskat barn detta krossar vilken hårdhudad afa tönt som helst sedan kommer krav på fast anställning och byte till annan kommun.
Fd simrishamnsgatan 18/1976

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.