07 februari 2010

Vindkraft den nya IT-bubblan?

Normalt brukar jag inte skriva om miljödebatten. Inte pga ointresse, utan mest på att jag inte har satt mig in i frågan så mycket ännu. En artikel i gratistidningen Metro Teknik får mig att haja till och jag skriver därför följande artikel om miljö/energifrågan.

MT skriver under rubriken "Nu satsas IT-pengar på vindkraft istället":

"De tjänade miljonbelopp under IT-erans storhetstid. Nu blåser nya vindar för IT-entreprenörerna som hoppas på storaffärer inom grön energi.
[---]
Nu vädrar de nya miljoner i vindkraftbranschen. Och likheten mellan de olika branscherna är slående."

Det är ju bra med investeringsvilliga riskkapitalister, men det är något i detta som ger mig dåliga vibbar. Energiproduktionen är bland det viktigaste som finns i en industrination och besluten som tas där skall grundas på goda vetenskapliga, ekonomiska och säkerhetspolitiska analyser. Oseriösa klippare bör icke ges för stort spelrum. Jag vet vem som riskerar att bli den som betalar för misslyckanden och förluster i slutändan, nämligen skattebetalarna. Det är ju knappast anläggandet av en golfbana, hockeyrink eller andra oviktiga småsaker vi talar om, utan stora och livsviktiga investeringar.

Atikeln i MT innehåller även en kritisk röst:

"Sveriges elproduktion består i dag av utbyggda älvar och kärnkraft, och räknas därför som koldioxidneutral. Många kritiker anser därför att Sverige bör ha en försiktig hållning till etableringen av ny vindkraft.
– Visst har motståndet mot vindkraft ökat. Problemet ligger i att svenskar vill ha el från vindkraft men är emot att vindkraften byggs i närheten av där man bor. Dessutom är de platser som har de bästa vindförhållandena redan utbyggda, säger Björn Algkvist."

En annan artikel i MT, "Kan kosta miljoner att riva vindkraftverk" beskriver även den tveksamheter inför vindkraften:

"Notan för att riva ett vindkraftverk varierar kraftigt. Mellan 50 000 och 1,5 miljoner kronor har varit aktuellt när länsstyrelser beslutat om bygglov."

En analys av vindkraftexperten Erika Thorstensson, finns under MT-artikeln. Hon skriver:

"Den politiska viljan är avgörande för utbyggnaden av vindkraften men också för investeringarna i branschen. "


Den politiska viljan var det ja. Den politiska viljan handlar ju som bekant inte alltid om förnuft utan ofta om ideologi och ibland vanligt kappvändande. Står vi inför en ny IT-bubbla där felinvesteringar inom energisektorn kommer att medföra miljardförluster som vi vanliga medborgare måste betala? Eller klarar marknaden och politikerna av att gemensamt jämka fram de beslut som Sverige som helhet tjänar på i långa loppet?

Bilden:
Vindkraft som fungerade
Källa Wikipedia "Jorchr"


MT MT gp svd

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.