14 mars 2010

Monsterbiff och tidelag

Det har nyligen utkommit en bok med titeln "Monsterbiff till middag" författad av reportrarna Torbjörn och Ylva Esping. Jag har ännu inte läst den, men skall göra det så fort jag införskaffat den och finner tid för läsning. Kanske ytterligare en sommarbok, om jag nu hinner alltså...

Tills vidare får jag nöja mig med Skånska Dagbladets positiva recension från 2010-03-11. Det som gör mig extra nyfiken är bla följande som står att läsa i Skånskan:

"Och så industrin med onaturlig avel, där kalkoner, galtar och suggor av ekonomiska skäl regelmässigt stimuleras sexuellt - orsaken till att Eskil Erlandsson och Djurskyddsmyndigheten inte vill förbjuda tidelag."

Detta kände jag inte till! Om det verkligen är sant är det synnerligen remarkabelt.


Skd
Corren Exp SR


bilden:
Belgian Blue Tjur (obs, tjuren står till höger)

3 Kommentarer:

Per sa...

Den viktigaste anledningen till att Djurskyddsmyndigheten inte lagt sig i tidelagsdebatten är nog ändå att hela myndigheten lades ned för snart tre år sedan och inte existerar längre.

LP sa...

@Per

Tack för anmärkningen. Hade du klickat på länken till citatkällan hade du nog begripit att din invändning beror på ett missförstånd som i sin tur beror på att journalisten Johan Dalén, som skrev om boken "Monsterbiff till middag", formulerade sig ganska slarvigt.

Han borde ha skrivit att fram till 2007, då Djurskyddsmyndigheten ansvarade för frågan, fanns det enligt förf till boken inget intresse av ett tidelagsförbud pga avelsindustrins intressen (detta är en tolkning från min sida, jag har som sagt inte läst boken utan endast Johan Daléns recension i Skd).

Nu ligger däremot saken på Statens Jordbruksverks bord och inte heller där har man tagit beslut om förbud. Man kan fråga sig varför, och kanske svarar förf till boken "Monsterbiff till middag" på frågan?

Eskil Erlandsson är jordbruksminister i alliansen och han har tydligen ändrat uppfattning i frågan och beställt ett lagförslag, citat:

"Men nu har jordbruksminister Eskil Erlandsson svängt och beställer ett lagförslag för att ”stärka skyddet för djur mot att användas för sexuella ändamål”.
- Förbud mot tidelag ser jag som en minimilagstiftning, säger Eskil Erlandsson.
Den utredning som regeringen tillsätter ska utöver förbud mot djursex också ta fram förslag om en rad andra djurskyddsfrågor. Det gäller bland annat övergivna och förvildade katter och kaniner, och avel som leder till sjuka djur. Det avlas exempelvis fram hundar som knappt kan andas, som bulldogg.
- I normal djuravel utgår man från att djuren ska bli friska, påpekar Eskil Erlandsson.
Djurskyddsutredningen ska vara klar senast i januari 2011."

källa:
http://www.rod.se/politikomraden/arbete_och_naringsliv/Djursex-ska-forbjudas/

Det där med hundar var ju förresten på tapeten 2008(?) med ett uppmärksammat Brittiskt(?) granskande TV-reportage om den perversa hundaveln i Storbritannien, som då hade urartat till att vara en veritabel freakshow.

----------------

I övrigt är det kanske en knepig fråga. Alla som har minsta grundförståelse för etisk och filosofisk problematik, inser att det kan vara konstigt att vi i alla andra lägen har rätt att bestämma över djuren (så länge de inte plågas - ja det gäller förstås med undantag om vi kan hänvisa till ritualer som gamla primitiva ökenfolk hittade på för länge sedan, men det är en annan historia...), men då det gäller att ha sex med dem då anser de flesta att det skall vara förbjudet.

Men, jag är motståndare av det enkla skälet att man bör tillämpa säkerhetsprincipen då det gäller levande och medvetna varelser. Om risken finns (och den finns) att de skall lida och skadas (och lider och skadas gör de, fråga veterinärerna vad de får in för fall), då bör man förbjuda. I synnerhet som man inte kan hänvisa till livsviktiga behov som tex att framställa läkemedel eller mat som inte går att ersätta med annat. Det handlar helt enkelt om enskilda zoofilers höga nöje, och som det verkar, om den degenererade avels- och köttindustrins perverterade förhållande till djur och mat.

LP sa...

Nu skall det "odlas" får i Sverige:

"Nu håller fåren på att få sin egen biffras i Sverige. På Boda farm utanför Sala ska 61 tackor föda fram den nya sorten Dorper nu i juni. De växer fort, har lite päls och kan betäckas året om.

Den nya fårsorten Dorper ska öppna vägen för en mer industrialiserad djurhållning när det gäller får. Den har ofta jämförts med kornas Belgian Blue eftersom den nästan inte har någon päls men mycket muskler.

På Boda farm utanför Sala har Ingegerd Eriksson fått dispens från Jordbruksverket för att operera in embryon med Dorper. Av djurskyddsskäl är denna teknik för embryoöverföring annars förbjuden.

Med hjälp av ett team från Kanada har 121 nedfrysta embryon tagits till Sverige och opererats in i 61 tackor som fungerar som surrogatmammor för de blivande lammen."

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ny-ras-ger-mer-kott-pa-lammen_4446839.svd"Precis som kycklingar, kor och grisar en gång skiljdes från sin naturliga miljö, har svenska lammproducenter i stor skala börjat föda upp vinterlamm helt och hållet inomhus. Till detta används nya snabbväxande raser som matas med kraftfoder och når sin slaktvikt på fyra istället för sex månader för de lamm som får beta ute på sommaren."

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svenska-lamm-slaktas-fore-gronbetet_4444647.svd

---------------

Med risk för att låta som en romatisk stolle: Jag tror inte att detta är en bra utveckling, vare sig för djur eller människor.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.