25 mars 2010

Så, vad är skillnaden mellan bensinstationer och sjukhus?


Ett försök att illustrera sjukvårdssituationen i USA.

1. Priser - Den mest uppenbara skillnaden är priset. Bensinmackar har stora skyltar som visar deras priser, så att du som konsument kan bestämma hur mycket du är villig att betala utan att ens sakta ner när du kör längs landsvägen.
Det finns federala bestämmelser som förbjuder sjukhus från reklam och att konkurrera baserat på priser.

2. Kostnadsförslag - När du behöver en mekaniker för att byta topplockspackning, kommer han att ge dig ett pris i förväg. Han kommer ofta också att ge dig en lista på billigare alternativ, om de finns tillgängliga.
När du be en kirurg byta ut ditt hjärta, finns det federala föreskrifter och AMA-regler som förhindrar att han kan tala om exakt vad det kommer att kosta.

3. Konkurrens - Om någon vill bygga en bensinstation på andra sidan gatan från en konkurrerande bensinstation, är det helt okej.
Om någon vill bygga ett sjukhus, måste de bevisa för Federal Trade Commission att sjukhuset inte kommer att sänka priserna i grannskapen eller orsaka otillbörlig konkurrens.

4. Monopol - I början av 1900-talet, bröt den federala regeringen upp ett monopol på olja och bensindistribution. I mitten av samma århundrade skapade de ett monopolsystem för sjukhus och läkare därför att American Medical Association (AMA) påstod att det fanns alltför många läkare, för mycket konkurrens, och läkaren kunde inte tjäna tillräckligt med pengar.

( AMA:s monopol är den största orsaken till höga sjukvårdskostnader. En avreglering av den röran skulle sänka kostnaderna snabbare än vad något av Republikanernas eller Demokraternas system kan åstadkomma. Saker och ting är dyra när det finns lite av dem i förhållande till efterfrågan. De enda sätten att minska kostnader är att tillgången ökar eller efterfrågan minskar. Så enkelt är det.)

5. Gör det själv - När du åker till macken, kan du betala någon för att fixa bilen och fylla tanken, eller också kan du köpa vad du behöver och tanka själv. På sjukhus eller apotek, kan du inte fatta några egna beslut om vilka mediciner du kan ta, nivån på doserna eller behandlingar. Du måste ha ett "officiella" yttrande från en statsreglerad läkare.

6. Valmöjlighet - När du behöver en mekaniker, kan du välja att be din händige granne om hjälp, eller hitta någon som har alla de senaste kurserna och certifikaten. När du behöver en läkare, regleras ditt val till någon som staten utsett.

7. Köpkraft- När du köper bensin, betalar du för den bensin du köper (och lite extra påslag) . När du köper vård, innehåller priset också en stor mängd subventioner för dem som inte har råd, vilket gör vården mindre överkomliga för fler och fler människor varje år.

Så om man verkligen ville göra vården billigare ska man då införa fler regler eller färre? Tillåta konkurrens eller skapa ett mer restriktivt monopol?


Sjukhusen borde hanteras lite mer som bensinstationer!


1 Kommentarer:

Johan Y sa...

Tack, fantastiskt upplysande artikel som väl förövrigt stämmer ännu bättre i Sverige.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.