14 mars 2010

Sture Johannesson gör mig besviken

Den gamle konstnären Sture Johannesson har aldrig varit min idol på konstscenen, helt enkelt för att jag inte har några idoler över huvud taget. Däremot har jag ibland tyckt att han haft något som många samtidskonstnärer saknar, nämligen modet att gå mot strömmen och vara obekväm även om det kostar etablissemangspoäng. Det paradoxala med detta är ju förstås att det gett honom etablissemangscred på köpet, men den paradoxen är en annan historia.

Nu gör han mig dock besviken. Tidningen Sydsvenskan intervjuade 2010-03-12 ett antal konstpersonligheter om vad de anser om den nu aktuella muhammedrondellhundtecknaren och konceptkonstnären Lars Vilks. Sture Johannesson var en av de tillfrågade:

"Malmökonstnären Sture Johannesson är mer kritisk till Lars Vilks som han menar åker snålskjuts på uppmärksamheten kring Muhammedteckningarna i Danmark:
– Jag ser inget nyskapande i att han har kopierat den danska Muhammedeffekten. Man ska i alla fall ha ett stänk av nyskapande i det man gör som konstnär, tycker jag.


Lars Vilks kan inte ha varit omedveten om vilka konsekvenserna och reaktionerna på rondellhunden skulle bli, säger Sture Johannesson:

– Yttrandefriheten är viktig men det finns ju tillräckligt av andra saker i vårt samhälle som man kan göra provokativ konst kring. Vi behöver inte ge oss på Muhammed.
"

Johannessons tal om att konsten måste vara nyskapande kan man diskutera. Det är ingen allvarlig invändning och det enda jag här vill tillägga i den frågan är att även jag anser att viss typ av konst nästan konsekvent bör vara nyskapande för att fungera, medan mycken konst, särskilt sociala projekt som ju Vilks jobbar mycket med, helt enkelt har ett värde pga den effekt de har. Många av de grundidéer som konstnärer använder är redan använda flera gånger om, men de nya situationer som arbetena görs i ger dem ändå (ibland) existensberättigande.

Det är däremot mycket illa med det som citeras i andra stycket ovan:

"– Yttrandefriheten är viktig men det finns ju tillräckligt av andra saker i vårt samhälle som man kan göra provokativ konst kring. Vi behöver inte ge oss på Muhammed."

Vad tusan säger karln?! Är han rätt citerad av tidningen? Finns det tillräckligt av andra saker att göra konst kring och därför skall man nöja sig med det och inte göra konst kring Muhammed?

Det är ett helt bisarrt uttalande för att komma från en person som Sture Johannesson, en man som förmodligen är mest känd för att han under slutet av 60-talet skapat en affisch föreställande en naken kvinna rökandes hash(?). Affischen skulle presentera utställningen "Underground" på Lunds konsthall och den skapades stort politiskt rabalder.

Än mera bisarrt är det med tanke på att Johannesson bara för ett par år sedan uttalade sig på följande sätt i Sydsvenskan angående utställningen "Auto-Stop" på Malmö konsthall:

"– Jag har blivit utsatt för censur så många gånger men nu accepterar jag det inte längre, säger Sture Johannesson."

--------------------

Tack och lov är Johannesson ganska ensam om sin åsikt i intervjun. Tex säger chefen för Skissernas museum i Lund, Elisabet Haglund, så här:

"Yttrandefriheten är viktig, säger Elisabet Haglund: – Konsten är en del av den politiska världen och av samhället vi lever i. Det är viktigt att vi står upp för Lars Vilks rätt att uttrycka sig."


Sds Sds Sds nyheter24 SvD DN
alba
Sture Johannesson
EKP
EKP EKP CO CO CO

bilden:
Ett kärt gammalt ordspråk

3 Kommentarer:

sukarof sa...

Det är märkligt att just islamismen ska vara så fredad från kritik. Just därför ska man provocera islamister och muslimer.
De få muslimer som blir upprörda av att muhammed avbildas som hund eller med bomb i turbanen bör skärskåda sitt hyckleri. Och det är just det dessa bilder vill förmedla.

Dessa muslimer blir inte upprörda över att islamister använder koranen som ursäkt för att mörda människor (varav många, om inte de flesta är just muslimer) Jag antar att de också anser att islamister, talibaner, alkaida osv vantolkar koranen och allah (för det kan ju inte vara så att de håller med om att det är rätt att tolka religionen som de gör?) och plockar ut det som passar dem.

Egon K sa...

Jag minns Sture Johannesson från år 1965. Han var nyfrälst på hasch och sprang runt i Stockholm för att prova alla sorter, utbudet var större än i Skåne och Köpenhamn, sa han, turn on, free your mind, och allt det andra flumsnacket.

LP sa...

@Egon

Förvånar mig inte alls. Knark är inte bra för hjärnan. Kanske därför han svamlar så förskärckligt i Sydsvenskan?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.