16 mars 2010

Svenska präster borde tala ur talibanskägget

Då Ilmar Reepalu försökte rädda ansiktet efter att gång på gång trampat i klaveret (varit ärlig med sin åsikt?) angående muslimers förföljelse av judar i Malmö, kom han på att Malmö kommun skall starta ett dialogprojekt där värderingar mellan olika grupper (läs: muslimer mot resten) skall tas upp.
Som betalande kommunalskatt i mångkulturella Malmö blev jag förstås överlycklig! Tänk att mina pengar än en gång skall få äran att brännas i ett underbart multikultiprojekt vars verkan blir noll, och vars orsak beror på att vi har förståndshandikappade beslutsfattare på alla nivåer i det offentliga Sverige!

Sen kommer radioprogrammet Studio Ett och förstör allting! De avslöjar att ett sådant projekt redan finns!

Studio Ett hade 2010-03-08 bjudit in Ann Lidgren, präst och ordf. i Malmö Kristna Råd, som driver dialogprojekt "Forum för interreligiös samverkan" sedan 1 okt 2009! Attans, jag som inte betalar kyrkskatt, nu får jag inte vara med och finansiera det mångkulturella projektet. Jag känner mig "krängt" som studentskan Swartz sa.

Jag lyssnar ändå vidare på Studio Ett och deras reportage om "Forum för interreligiös samverkan", och efter ett tag blir jag mycket konfunderad över vad Ann Lidgren säger. Jag har nedan försökt transkribera den del av intervjun jag blir mest fundersam över:

Reportern:
"Vad är din bild av vad det är som gör Malmö till en stad där judar är särskilt utsatta?"

Ann Lidgren:
"Ja det, det är svårt och, svårt och svara på det faktiskt. Ehh, jag vet inte om det finns en rädsla öht för religion här. Det finns ju väldigt mycket... Jag hör ju dagligen är det människor som ringer till mig som är livrädda för muslimer. Så att jag menar det kan vara en allmän känsla att det är otäckt med religioner som man inte känner till."

Reportern:
"Vad säger dom som ringer då, eller säger att dom är rädda för religionen?"

Ann Lidgren:
"Ja dom anser först och främst at vi inte skall ha med muslimer att göra, judar bru.. idag brukar dom säga att de är i alla fall fredliga den judiska församlingen [...]"


Jag har lyssnat på programmet ca 8 ggr nu (ladda ned det som mp3, det är smidigare än att lyssna strömmande) och kan fortfarande inte få ihop det. Jag är helt ödmjuk för det faktum att jag kan ha hört fel eller missat något och blir jag tillrättavisad på ett seriöst sätt kommer jag att göra avbön. Nu låter det det för mig som att Ann Lidgren:

1. Inte kan erkänna att det finns stor risk att våldet mot judar i Malmö kommer från mellanösternpersoner som med största sannolikhet är muslimer. De våldsamma angreppen från sådana grupper mot de proisraeliska demonstrationerna i Malmö pekar inte minst på det. Radikala vänsteridioter kan givetvis också vara inblandade.

2. Antyder att våldet mot judar i Malmö beror på att vi i allmänhet är rädda för religion här, och att vi i synnerhet för islam (vilket ju iofs gör saken ännu konstigare, varför skulle man ge sig på judar om man var rädd för islam?) och andra religioner "man inte känner till".

3. Att folk som ringer henne anser att vi inte skall ha med muslimer att göra, men att vi tycker att judar är fredliga, och detta gör ju också saken än mer förvirrad!

Jag känner mig nästan "krängt" igen. Jag är ju inte troende och tillhör ingen religion. Är jag en av alla dessa militanta ateister och religionshatare som pga "rädsla öht för religion" attackerar synagogan, kastar tomater, sten, ägg och smällare på proisraeliska demonstrationer och tvingar judarna att ha vakter då de håller gudstjänst?
Jag det är nog så. De fundamentalistiska ateisterna har ju varit ett stort problem på flera håll i västvärden de senaste nio åren; flygplanskapningar, bilbomber, halshuggningar, hedersvåld, könsstympning, hatbrott mot homosexuella, ambassadbränningar...


Nej du Ann Lidgren. Om jag hörde rätt så är det nog du som skall rannsaka ditt samvete och söka problemet där det finns, och se dina verkliga vänner där de finns. Man skall inte släppa in räven i hönshuset och det kommer du snart att bli varse den dag dig ditt lilla gulliga dialogprojekt inte gynnar jihadisternas syften längre.


bilden:
religiös dialog mellan buddhism och islam i Afghanistan


Direktlänk till Studio Etts poddradio/mp3arkiv (högerklicka och välj "Spara länk som..."):
Studio Ett 16-timmen 2010-03-08 16:... (MP3, 29 MB)

Ann Lidgren citat
Bloggen Muslimska Friskolan bla om Lidgren

KT Dagen SK

9 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Prästerskapet är en samling ynkryggar verkar det som. Dom om någon borde ju vara rädda om jobbet. Eller dom kanske tänker sadla om och bli en imam eller något annat i den stilen när den tiden kommer...

Anonym sa...

Mycket bra inlägg, klargörande, bitande ironiskt.

Kenneth Karlsson

LP sa...

Tack skall du ha Kenneth. Ärligt talat önskar jag att jag missförstått hela saken, det är så bisarrt.

Det där med att prästerkspet är en samling ynkryggar. När jag skrev inlägget satte jag rubriken så som den är nu, dvs "Svenska präster borde tala ur talibanskägget". Några ögonblick senare ångrade jag mig och ändrade till "Svensk präst borde tala ur talibanskägget", eftersom det faktiskt handlar om en specifik svensk präst i just detta fallet.

Av någon anledning som jag inte känner till har rubriken åter ändrats till nuvarande, kanske någon autofunktion för att förhindra fel då andra länkar hit eller något.

Hur som helst, jag vet nog för lite om hur det svenska prästerskapet (nu menar jag prästerna i Svenska kyrkan) förhåller sig till islamiseringsproblemet, alltså om man kan säga att det finns en utbredd tydlig tendens som drar mot Ann Lidgrens sätt. Detta kan vara värt att forska lite mera i.

Mats (Malmo) sa...

Svenska Kyrkan och en hel del av dess präster verkar inte erkänna något islamiserings-problem. Tydligen tycker Ann Lidgren och andra präster - förhoppningsvis inte alla - att det är fråga om samma gud i islam som i kristendom. Borde man inte missionera bland muslimer i stället, som Kurt Lundgren skrev för några år sedan? /Mats (Malmo)

LP sa...

@Mats

Om det är samma gud man dyrkar inom svenska kyrkan och tex i Saudiarabien, så är det sanneligen en väldigt gummiartad och flexibel gud! Är han då möjligtvis schizofren?

Mats (Malmo) sa...

Det kan inte vara samma Gud, men man får intrycket - i alla fall får jag det - att vissa tycker att det är samma Gud, bara lite olika tolkningar. Hur kan man ha gemensamma bönestunder med en ideologi/religion som Islam?
Det stör mig. Jag är medlem av svenska kyrkan, men får ibland lust att gå ur.

Knute sa...

Så här skall en riktig präst tala. Den danske fältprästen Thomas Aallmann:

“For mig at se, er vi ude i et civilisationernes sammenstød. Vi blev angrebet den 11. september, og vi forsvarer os. Jeg er ikke pacifist. Jeg er ordenstænker. Jeg ser Vesterlandet som en række borge under angreb, en af dem er Danmark. Vi er i Afghanistan for at al-Qaeda-bevægelsen ikke skal være i europæiske hovedstæder. Vi bor i et åbent og sårbart samfund, som nogen må værne. Det er det, de danske soldater gør i Afghanistan. De er det sværd, Dronningen har sendt for at sikre, at vore børn trygt kan lege i borggården og pigernes latter fortsat lyde i de danske bøgeskove. I 1996, da Taleban kom til magten i Afghanistan, kostede det 14 stokkeslag, hvis man kom til at grine på gaden i Kabul. Vinduerne i den nederste etage i alle husene blev muret til, for hvis en pige blev set af en fremmed mand, var det hendes skyld, og hun skulle stenes. Det er den personificerede ondskab, og den skal vi bekæmpe. I den sammenhæng er de danske soldater gode mænd, som er nødt til at gøre noget ondt og slå ihjel, for at bekæmpe det, der er endnu ondere. Frihed kommer ikke af sig selv. Den skal værnes og forsvares. Fred kan man altid få, man skal bare bøje nakken.”

http://www.information.dk/171234

http://www.uriasposten.net/?p=13106

LP sa...

Problemets kärna finns i dessa två meningar av Aallmann:

"Vi er i Afghanistan for at al-Qaeda-bevægelsen ikke skal være i europæiske hovedstæder. Vi bor i et åbent og sårbart samfund, som nogen må værne."

Personligen tror jag att hela Afghanistanprojeketet är kontraproduktivt. Vår närvaro där, i kombination med det faktum som Aallmann pekar på, nämligen att vi bor i ett öppet och sårbart samhälle, gör att hela operation spelar jihadisterna i händerna på tre avgörande sätt:

1. Västs närvaro i Afghanistan kan hjälpa jihadisterna att värva nya medlemmar, i synnerhet om man kan få det att likna ett korståg (Aallmann verkar vara rädd för att hans egen retorik skall uppfattas just så).

2. Väst med sin princip om att ge folk rätt att flytta hit från krigshärjade länder, gör att folk som jihadisterna senare kan värva ges möjlighet att flytta hit. Redan värvade kan också relativt lätt strömma in i väst.

3. Vårt öppna och fria samhälle gör det mycket svårt att kontrollera de som planerar attentat och inom en inte alls för avlägsen framtid, en mera öppen väpnad konflikt, allt enligt en urban gerillametod, på vårt territorium.

En sådan strid kan slå sönder flera nationer i väst, ja hela den västerländska civilisationstypen. Vi skall inte glömma att de gerillastridande jihadistern har allt att vinna på att alla samhällsfunktioner slås ut, allt från elförsörjning till polisväsende, och att västs motstånd så gott som helt och hållet bygger på att stora komplexa högteknologiska system fungerar.
Det är lite som att jämföra en tävling mellan en mulåsna och en BMW. BMW:n vinner så länge ett komplex system av service finns tillgängligt, men om detta barakar samman kommer mulan garanterat att vinna.
Tragiskt nog verkar vi i Sverige tex mer eller mindre vara på väg att avveckla hemvärnet till förmån för en högteknologisk och avancerad yrkesmilitär. Var finns beredskapen om allt brakar samman? Hur många svenskar har tillgång till vapen och kunskap om hur man strider och gör motstånd även efter att centralmakten och den reguljära försvarsmaketen kollapsat.

Som lök på laxen kan vi lägga alla de islamska nationer som skaffar sig alltmer avancerade vapensystem. De har inga problem med invandrare från väst som kan tänkas sabotera deras samhälle. Visserligen vänder sig en del muslimer i nuläget mot dessa nationer och utför attentat, men det beror nog primärt på att dessa muslimska länder samarbetar med det fortfarande starka väst. De kan vara beredda att rulla in och ta över när den islamiska pesten slagit ut och däckat västvärlden, med vapen som bla Sverige och USA sålt till dem.

Det ÄR en clash of civilizations som tornar upp sig. Den som säger något annat ljuger eller önskedrömmer.

gäster sa...

LP, jag gjorde en postning av Aallmans text plus din kommentar:

http://canuteocean.blogspot.com/2010/03/pa-tal-om-att-svenska-praster-borde.html

Mvh Knute

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.