23 mars 2010

Två parlament, rörlighet och oflyttbarhet"Bilden här (klicka för full storlek) är inte en digital Mondrian, det är en grafik över rörelserna som har varit i den svenska riksdagen genom 77 år: År 1991 kom tre nya partier in, ett rök snabbt ut igen. Något annat har inte skett på tre generationer. Under 70 av åren har statsministern varit socialdemokrat, vissa skulle nog säga 'i alla år'. Under samma period i det danska parlamentet satt 23 olika partier, 16 har kastats ut igen. Danska statsministrar har bytt färg 13 gånger sedan Madsen-Mygdal 1929.

Båda parlamenten har idag 7 partier, så de olika spärrtrösklarna kan inte förklara en så gigantisk skillnad i funktion hos två förment identiska system. Vad händer egentligen? Antingen har vi att göra med världens mest rörande eniga befolkning, eller också är det inte meningen med svenska val att det ska hända något...

Om nu någon dansk eller svensk journalist vill inbilla oss att valet i september innebär någon verklig spänning, kan man tryggt säga att den statistiska chansen för det är försumbar. Även när SD kommer in med 5-10 procent, kommer de att ignoreras och inkapslas som ett skadligt främmande element och en oinbjuden uppkomling i maktens reserverade korridorer. Ian Wachtmeister berättar att gammelpartierna inte ens ville hälsa på hans Ny Demokrati-folk som var på kort visit i riksdagen 1991-1994."

Snaphanen

9 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Dom flesta svenskar har blivit hjärntvättade zombies, en produkt av det socialistiska systemet i Sverige och begriper inte bättre kanske??

Mats (Malmo) sa...

Så här skriver Dick Erixon i sin bloggpostering "Partipiska kontra personval" i går den 22 mars

"Man skulle lika gärna kunna sätta en apa eller robot i riksdagsledamöternas ställe. Deras uppgift är bara att trycka ja eller nej så som partiledningen bestämt."

Det tycker jag är mycket träffande!
Mats (Malmo)

Arlav sa...

En kommentar till Ditt inlägg kan bli hur lång som helst men i korthet så behöver man bara säga: Den Nya Adeln - politikerna.
På samma sätt som Herr och Fru Nyrik inte accepteras i De Gamla Pengarnas Krets så är nya politiska partier lika ovälkomna i De Gamlas Församling, Riksdagen.
Våra Partier VILL inte ha konkurrens, den skenbara sådan vi ser idag är bara ett spel för oss, valboskapen..
Sju partier har vi, med marginella åsiktskillnader.
Vi äldre minns Westerbergs aqerande på valnatten när NyD äntrar lokalen - går W-berg ut..
Men sitta i samma soffa som en ärkekommunist, DET går bra.
NyD var ett folkvalt parti och det passade visst inte. Avslöjande då och vad som kommer att hända nu, det kommer nog inte att skilja dig från då..

Berit sa...

Mats, tror du att en apa kan lära sig att lägga patiens?

Mats (Malmo) sa...

Berit - darling,
jag vet inte, men det går nog att få dem att trycka på tangenterna...
(Jag läste din länk, och har sett bilden innan)

Dick Erixon tog ju i lite - men det var tankeväckande det han skrev om personval - så som vi har det, och hur ett annat troligen bättre system kunde se ut.
Hälsn/Mats

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Apor är i regel intelligentare än politiker. Undantaget aporna från MENA förstås.

Knute sa...

En kommentar av Ingvar:

"Jag minns det sista året då Tage Erlander var statsminister, han var med i en intervju i TV. Då det var fråga om att ta in arbetskraft från södra Europa, ja Italien, Österrike och Ungern. Då den korrekte reportern nämnde Jugoslavien var han tveksam. Men då reportern talade om Libanon, då flög han upp ur soffan. "Libanon", Oh nej nej för tusan, inga folk från Mellanöstern, det går inte. Ty vi har fri religion här i Sverige, och de skulle genast ta med sig sin religion hit, så det skulle sluta med en katastrof."

Ann-Marie sa...

Den här länken tycker jag säger allt som behövs sägas om individens frihet, lite lång kanske men: http://www.jonathangullible.com/PoL/philosophy_of_liberty.swf?language=Swedish

Knute sa...

Översätt till svenska förhållanden, här finns det många motsvarigheter:

"Det største problem med folketinget er at levebrødspolitikere er prostituerede. De sælger stil og dumsmarte formuleringer for en fed hyre. De er modsat mange traditionelle ludere groteskt fulde af løgn og anden fup.

Den næststørste problem er at ungdom sælger. Unge mennesker er dumme. De har ikke livserfaring, og perspektivet er forvredet. Og nej, det er ikke gjort med ansvaret for en lille kernefamilie. Tværtimod bør politikerens karakter være en af bred- og langsigtet ansvarlighed og retfærdighedssans, noget der slet ikke findes hos mennesker under 30.

Jeg vil afvise at stemme på nærværende Mie Harder af den simple grund, at hun ser for godt ud (sorry, Mie..). Andre vil desværre træffe det modsatte valg, og det er just problemet. Mie er garanteret et af de bedste unge mennesker man kunne stemme på, men se dog på den typiske unge kandidat:

Den radigale Zenia Stampe er åbenlyst for enhver fuldkommen idiot.

SFeren fra torsdagsdebatten - en sød puttehøne, gok gok, eller fotomodellen med det rabiate efternavn: Ida Auken."

http://www.180grader.dk/Politik/arzrouni-unge-levebroedspolitikere-er-okay#c28494

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.