09 april 2010

9 april pk nu och då

Hitler och Quisling.

Idag är det 70-årsdagen av den tyska förbrytarregimens angrepp på Danmark och Norge den 9 april 1940. Lilli Severin:

Den danska gratistidningen Metro Xpress uppmärksammar att den 9 april generellt inte betyder mycket för danskarna i dag, eftersom kriget är nästan glömt. Gör det anfallet och de många efterföljande övergreppen mer humanistiska?

I Tyskland vore en Hitlerstaty eller annan symbol från nazistregimens tid totalt otänkbara... men i Helsingborg och Malmö står statyerna av ockupanterna Magnus Stenbock och Karl X Gustaf kvar.
Spydpigen:
Så är det idag 70 år sedan som jag, som ett halvstort flickebarn vaknade av ett enormt buller från flygmaskiner i den arla morgonstund... Danmark hade inte vetat något. Ett plötsligt överfall på ett litet land! Idag skulle vi förmodligen ha talat om p.k.
Idag hålls vi ovetande om den nutida invasionen, eller om man vill uttrycka sig politiskt korrekt, de demografiska förändringarna.
Kommentar av Ingvar:

Våra förfäder, som kämpat och jobbat, med att bygga upp svenskarnas land, ligger alla i jord. De skulle säkert bliva vansinniga om de finge reda på, att vi ger bort deras land och byggnadsverk till ett helt annat utomeuropeiskt folkslag, med en utländsk diktatorisk religion, som absolut inte hör hemma här uppe i Norden!

6 Kommentarer:

Otto sa...

Förfäder och invandrare som har byggt upp Sverige. Sverige har aldrig bestått av bara svenskar så det är en omöjlighet att det är svenskarna enbart som byggt upp Sverige...

Egon K sa...

Precis, för 10.000 år sen bodde det inte en kotte här för då var det istid.

Knute sa...

Ett land som fick lov att försvara sig:

Skyts fra festningen som var siste forsvarsledd for hovedstaden i Oslofjorden, senket den tyske panserkrysseren «Blücher» som den dag i dag ligger på bunnen av Drøbaksundet.

Forliset ga pusterom til regjeringen, Stortinget og kongefamilien, slik at de kunne flykte fra Hitlers hær, marine og luftwaffe.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=595996

Kommentar av Falkeöje:

Med til historien hører, at en norsk kvartermester lagde sig på kanonrøret og flugtede mod Blücker og gav ordren:fyr!
Skibet blev ramt og sank.
Det havde med sig en stab, der skulle have overtaget hele den civile administration af Oslo.
Den druknede vist.
Sådan burde vi have gjort.

Kanonen på Middelgrundsfortet var vist saboteret med tændstikker i udløsermekanismen, så skibene kunne uhindret lægge til kaj ved Langelinie.

Det må have været Staunings og Munch’s trofaste støtter, der har begået den forbrydelse.

http://hodja.wordpress.com/2010/04/09/et-land-som-fik-lov-at-forsvare-sig-den-9-april-1940/#comments

Anonym sa...

En förargad norrman uttrycker förtrytelse over att de tyska jagarna som löpte in i Narvik efter en kort parlamentär med de norska pansarskeppen därefter sänkte dessa. I Oslofjorden förekom ingen norsk parlamentär utan där sänkte man utan vidare en tung tysk kryssare. Har ofta undrat om man givet etiketten ”invasion” om det varit britterna och fransmännen som landat först och inte 10 timmar efter tyskarna. Norrmännen hade genom Altmarkaffären tydligt visat att de ej kunde upprätthålla sitt gränsskydd. Norrmännen har i alla tider sedan den 9 april 1940 beskyllt svenskarna som orsak till att de ockuperades? Utan hänsyn till att en f minister tog över regeringsmakten invasionsdagen och flera officerare var tyskvänliga. Den norska befälhavaren i Narvik kapitulerade omedelbart, men det kan ha varit om omtanke om civilbefolkningen i Narvik och för att skydda dessa från att utsättas för beskjutning. Sedan var den norska försvarsmakten nästan lika urusel som den svenska efter socialdemokraternas härjningar med försvarsanslagen före 1936.
Grant

Henrik W sa...

Inte ett ord om kapplöpningen till Norge,den engelska minutläggningen,fransoser (!) och engelsmän som "expeditionskår" redan i nordnorge,den kraftiga beskjutningen av byar och städer i norge av engelska örlogsfartyg etc.etc.Det var helt enkelt en fråga om vem som skulle komma först ! Om engelsmännen kommit först,vem hade då blivit norsk Quisling ?

Anonym sa...

komentarer fra den tapende siden?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.