24 april 2010

Argentina, ett lysande exempel

I början av 1900-talet var Argentina ett av de rikaste länderna i världen. Det var bara USA som utmanade dem om andraplatsen .
Jordbruket var framstående, transportsystemet fungerade bra längs landets floder och hamnar och den industriella standarden var högre än många europeiska länder.
Telefon- och -järnvägsnätet var utbyggt.

1916 valde man Hipólito Irigoyen till president. Han lovade "fundamental förändring" framför allt för medelklassen och införde obligatorisk pensionsförsäkring, obligatorisk sjukvårdsförsäkring och socialbidrag till hus för låginkomsttagare. Han tog kontroll över en stor del av ekonomin och införde nya skatter för att betala för förändringarna.

Regeringens bidrag översteg snabbt skatteintäkterna på samma sätt som vi nu ser i USA vad gäller Social Security och Medicare.
Den verkliga dödsstöten kom emellertid med den fascistiske Juan Perón och hans hustru.
De inriktade sig på att krossa de rika och utökade regeringsbyråkratin i rasande fart. Han införde betungande bidragsprogram och gav facken mer makt.
Höga skatter och missbruk av makten har fortsatt även sedan Perón drivits bort. Föraktet för ekonomisk realitet fortsatte och regeringen spenderade mycket mer än de fick in.

I slutet på 80-talet var hyperinflation ett faktum, vilket är det sista stadiet efter att man isolerat handeln genom tullar och importavgifter, infört tvångsomfördelning av egendom genom höjda löner och ett allt växande statligt inflytande .

Som alltid när detta händer trycker regeringen mer pengar. Inflationen nådde 3000% ungefär som i Weimar. Upplopp var vanliga, affärer rånades och landet var i kaos.
I mitten av 90-talet hade pensionssystemet fullständigt pajat, arbetsgivaravgiften gått från 5 till 26%, man hade nya inkomstskatter, skatt på förmögenhet, VAT samt mervärdesskatt. Den privata sektorn knäcktes fullständigt.
År 2002 stod man inför en ekonomisk kris lika allvarlig som den som drabbade USA på 30-talet.

På något mindre än 100 år har Argentina gått från ett av de rikaste länderna i världen till ett med enorma problem.
Regeringar ruinerar allt de blandar sig i. Historien borde lära oss att ObamaCare och andra program som saknar täckning är fullständig katastrof för ett lands ekonomi. Regeringar driver allt de rör vid till konkurs.


3 Kommentarer:

Thomas sa...

Mycket riktigt!
Jag verkade i Argentina mellan åren 1981 t.o.m 1984!
Ett av världens rikaste länder 1970, nämligen Sverige, har "tagit rygg" på Argentina och kopierat "hela kittet"!
Sverige är verkligen på väg åt h-e!!!!

Knute sa...

Staten Arizona antar USA’s strängaste invandringslag mot Obamessias’ vilja

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10004140

http://hodja.wordpress.com/2010/04/24/staten-arizona-vedtager-usas-strengeste-indvandringslov-mod-obamessias-vilje/

Dexter sa...

Arbetsgivaravgift på 26% ? Det låter närmast som ett paradis i jämförelse med Sverige. Fast vilket land gör inte det numera?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.