23 april 2010

Attityder i kyrka och TV som är förödande för folkets förtroende

Kyrklig skepsis till att Victoria ska ledas in i Storkyrkan av pappa kungen när hon ska gifta sig.

Men vill man att pappan skall lämna över bruden tycker jag han ska få göra det, det är väl inget någon politiskt überkorrekt präst ska lägga sig i. Prästerna måste sluta säga nej till brudpar i frågan om överlämning, det är förödmjukande, väcker tårar och förstör något som skulle bli ett fint minne för livet. Men det är väl en fåfäng förhoppning när tankepolisen flåsar i nacken.

Säkert är det anti-amerikanismen som spökar, brudöverlämning kommer ju från Hollywood. Det är ju rena hederskulturen! säger dom. Nej, var inte så fega, inrikta er på det andra kvinnoförtrycket i stället, ni vet säkert vad jag syftar på.

Nyss var det katolska kyrkan och nu står monarkin i skottgluggen. Inte minst svensk TV har specialiserat sig på pekpinnar som man får sig på näsan.

Fler kyrkliga nyheter: Biskopen tar hjälp av Bamse. - Bamse är bra och står för värderingar som vi kristna tycker är viktiga, förklarar biskopen.

Jag blir lite misstänksam. Är inte Bamse en slags socialist? Visserligen är jag inte så hemma i bamsologin trots att jag läst högt ur serietidningen för mina barn när de var små, men mitt intryck var bestämt att budskapet var åt det marxistiska hållet. Krösus Sork är den elake kapitalisten. Bamse äter dunderhonung och välter månglarnas bord i templet.

Har kyrkan blivit så påverkad av 1970-talets slagord "allt är politik" att den glömt "ge kejsaren det som tillhör kejsaren och Gud det som tillhör Gud"...?

22 Kommentarer:

Otto sa...

Jesus var också socialist men det glömmer ni högerkristna i regel. Du gnäller över patriarkala strukturer i islam men värnar om dem i den kristna traditionen... Det måste vara svårt att vara så skenhelig.

Knute sa...

Otto, håll truten med beskyllningar om skenhelighet om du vill se dina kommentarer publicerade. Jag kan väl inte vara skenhelig när jag är så tydligt partisk, det är inget jag sticker under stol med. För övrigt får du leta länge om du ska hitta några patriarkala strukturer i Svenska kyrkan. Problemet är försumbart jämfört med islam.

Sen det där med att Jesus skull varit socialist, upp till bevis!

I den mån kristendomen har varit politisk har den varit det på trots av Jesus. Kristendomen uppstod i en politiskt förtvivlad situation. Ett antal Messias-gestalter hade förgäves gjort uppror mot romarna. Jesus lösning var att om varje enskild människa blir god och älskar sin nästa, då får vi Gudsriket på jorden. En individuell lösning, inte politisk.

b g gustafsson sa...

Otto var hittar du att Jesus var socialist tror du han hade stöttat AFA.DIAKONIA.m.m
Läs på lite innan du förnedrar Jesus.

Bengt Lundström sa...

Så detta med rutiner vid prinsessbröllop är landets viktigaste fråga? / Republikan

Berit sa...

Tänk Bengt Lundström, jag visste inte ens att det var fult att pappa går med dottern till altaret , men när nu så är fallet har du har nog rätt, det kommer att bli försommarens viktigaste fråga.
För några dagar sedan skrev jag en posting (som jag tyckte var viktig) om "Kulturen av beroende" där jag drog fram hur socialismen i både Sverige och USA har skapat ett tänkande som lett till själviskhet och beroende och fullständigt ändrat medborgarnas attityd, men det väcker inget intresse.

Biskop Kyrillos sa...

Det är märkligt vad folk och fä bryr sig. Personligen tycker jag det är vackert när en far för fram sin dotter till altaret, och jag lägger inga andra värderingar än, att det just är en far som gör det. Annars är det så att vi i t.ex. i den Ortodoxa kyrkan inte praktiserar den ordningen. Men inte gör det mig något att Kungen skall göra det i den lutherska kyrkan. Skulle någon politiker (t.ex. statsministern) göra det då hade jag reagerat. Även om det stundande bröllopet också är en ”statsangelägenhet” så är Kungen både far och statschef.

Och detta med biskopinnan från Lund och Bamse är helt enkelt tramsigt. Men så är det i en avkristnad kyrka, som den Svenska kyrkan, där måste man hitta på jippon för att dra folk.

Anonym sa...

Så många som växer upp nu har inte en far som bryr sig om dem. De har aldrig haft någon kontakt och i jämlikhetens namn måste det naturligtvis vara lika för alla. Alltså är det inte politiskt korrekt att pappa för fram dottern till altaret.

Lisa/

Carolina sa...

Överlämning skedde i Sverige på medeltiden, men sedan vigsel mellan man och kvinna sker på frivillig basis har man gått ifrån denna sed, för att visa att det är just ett frivilligt äktenskap. Detta står i Svenska kyrkans stadgar och det vore väl absurt om Kronprinsessan gick emot Svenska kyrkans förordningar, då hon är tvungen att vara medlem i denna kyrka och ska vara en representant för den?!

Alla som gifter sig i Svenska kyrkan borde följa dessa stadgar - jag tycker det är patetiskt och obildat att inte göra det!

Hur kan ni inte se det absurda i att bli överlämnad?! Det är väl det grundläggande i förnuftig jämställdhetspolitik?! Jag är inte på något sätt feminist, men har naturligtvis en syn på mig själv som kvinna i samhället att jag ska ha tillåtelse att göra allt och jag kan välja att göra det eller låta bli. Likaså att ingå äktenskap.

Om vi ska vara riktigt petiga så borde det ju vara Herr Westlings föräldrar som överlämnar honom, för det är ju han som ska in i Bernadotte-familjen och inte tvärtom!

Och som Otto säger - vi borde väl värna om en tradition som just visar på att vi, som en hyfsat utvecklad civilisation, gått ifrån "dåliga" handlingar som hör medeltiden till, till skillnad från den muslimska kultur vi så gärna betackar oss för i Europa!

Mangan sa...

"Säkert är det anti-amerikanismen som spökar, brudöverlämning kommer ju från Hollywood. Det är ju rena hederskulturen! säger dom" Man kan lika gärna vända på det, hade brudöverlämning varit en muslimsk eller t om fransk eller rysk tradition hade den aldrig uppfattats som hipp, då hade alla sett att den symboliserar kvinnans beroendeställning, verklig eller önskad. I Sverioge finns det ju en ihärdig önskan att bli accepterad av just amerikaner, ett kulturellt fjäsk inför USA som inte är lika påtagligt alls på de flesta andra håll i Europa (och en grundorsak till det där har förmodligen varit en känsla av tryck från Tyskland, den stora grannen i söder, långt före nazismen: det fanns en känsla av att det behövdes en motvikt och USA låg bra till).

Brudparets skäl för överlämning verkar synnerligen dimmiga och det är inte svensk tradition. Eftersom det här är en oficiell handliong, inget privatbröllop - det är vår blicavamnde statschef som gifter sig - så kan och bör man kräva att de gifter sig på ett stilfullt svenskt sätt. Ett bröllop som stilistiskt hanteras som en pizza, med vårdslöst inkastade bitar från olika håll och ett ölvermått av glassig nyfolklighet är det sista man vill se från en kungafamilj.

Och Victoria är ju faktiskt snart 33 fyllda och har bott med Daniel utanför slottet i flera år. Det är mycket för sent för att välja brudöverlämning, en tradition som är gjord för *unga* brudar, runt 20 eller så.

Knute sa...

Hovets/kungens argument väger tyngre, att "överlämningen" visar att statsöverhuvudet accepterar brudgummen, mannen av folket.

Mangan sa...

@Knute: I princip alla har redan upfattat att kungafamiljen har accepterat Daniel som en i kretsen - när han godkände förlovningen. Visst hörs det somliga som antyder att Daniel "inte är född med rätt stil" men det är ingen som tvivlat på att han faktiskt är helt accepterad för sin roll. Men om kungen överlämnar med motivet "från en statschef till en annan" så blir det dimmigt åå ett helt nytt sätt. Det är ju Vickan som är den blivande statschefen och inget tyder på att HMCG planerar att abdikera i förtid. Då kommer det att signalera att Daniel har någon slags del i den roll som statschef som Victoria kommer att utöva om några år. Det finns redan folk som säger "ammen borde han inte kallas Kung Daniel?" och det finns säkert en del som mellan skål och vägg tycker att en kung smäller ändå alltid högre än en drottning. En överlämning ger i så fall en suddig bild av att Victoria och daniel delar sin status, att hon kanske måste lyda honom ibland när den dagen kommer. Men det kan, som redan landskapslagarna visste, endast finnas en regent i landet.

Alltid Rött Alltid Rätt sa...

Och här trodde man att ni högerextrema var för att behålla svenska traditioner och var mot kvinnofientliga saker i samband religiöst utövande ;)

Är du emot att fira skolavslutningar i skolan också eller är det bara vissa traditioner du tycker det ska brytas med?

Knute sa...

"Alltid rött", det är bättre att tänka själv än att göra politik av allting. Som jag skrev är tjatandet om brudöverlämning förödmjukande, väcker tårar och förstör något som skulle bli ett fint minne för livet.

I ditt schema är de som inte delar dina åsikter högerextrema. Din politiskt korrekta världsbild är så ingrodd att du inte märker hur extrem den är.

Tony sa...

Det intressanta är att H.K i AB säger att när fadern lämnar bruden så är det något från hollywood. Det var den mest förvirrade och USA-hatiska jag läst på länge av henne.

Jag vet inte om hon är seriös i vad hon säger i sin ledare i AB, vet hon verkligen inte att det även finns i Bibeln hur fadern lämnar bruden till sin blivande make?

Men det är väl inte så konstigt att hon med flera präster i Svenska Sekten inte hittar det som finns att läsa, utan hittar alla andra möjliga sätt att gifta sig på som givetvis inte finns att läsa någonstans.

De förstör hela bröllopet med sitt babblande och fördömmande av Prinsessans egna vilja. Nu får man allt säga vad fan som helst, men när någon säger att man är emot något helt obibliskt då har man fobier. De är så inkonsekventa så att de blivit blinda på kuppen.

Ann-Marie sa...

Är det hela något att tjafsa om?! Det är Vickans bröllop hon får väl bestämma själv (givetvis inom vissa ramar) vad hon vill och inte vill göra.

David Willgren sa...

Av vilka anledningar ska präster sluta säga nej till överlämningar? Politiska? Kyrka och stat hänger mig veterligen inte ihop. Kyrkan måste agera utifrån sin egen självförståelse, inte utifrån yttre påtryckningar. En vigsel i kyrkan sker inför Gud, och därför bör det vara i centrum.

Knute sa...

Victoria och Daniel har fått kyrkofeminismen på halsen

http://missionxp.webblogg.se/2010/may/feminismen-och-arkebiskopen-har-aterigen-gjor.html

MS sa...

Det ska prästerna högaktningsfullt skita i. Svenska kyrkan är ett stort skämt. Jag tycker att det är upp till var och en. Att det skulle vara kvinnoförnedrande är bara nonsens. Om en vuxen kvinna vill att hennes far ska överlämna henne så ska hon få göra det.

Feminismens gift sprider sig även till kyrkan.

Anonym sa...

Per säger:
Om Victoria var en vanlig bortskämd och obildad överklassflicka var brudöverlämningen en privat fråga endast mellan henne, brudgummen och prästen. Och utan total enighet om denna Hollywoodceremoni fick det annars bli en borgerlig vigsel. Men nu är det en av folket betald symbolladdad vigsel i en nyrustad kyrka som TV-sänds över världen. Gud bevare kungariket Sverige för denna komplett sanslösa dumhet i det officiella ljuset. Detta är inte en privatangelägenhet. Detta är inte någon pubertal rätt att “bestämma själv”. Kan någon tala förstånd med denna blivande statschef? Hoppas ärkebiskopen inte är en liten menlös tjänare utan har någon egen kraft och uppfattning. Säger han nej får väl gaphalsen Ekman från Livets ord tjänstvilligt hoppa in i spektaklet.
Är detta första tecknet på den blivande regentens omdömeslöshet? Illavarslande för framtiden. Tids nog är det monarkin som blir omyndigförklarad…
Vad brudöverlämning egentligen innebär:
http://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/04/22/magdalena-om-att-ge-bort-bruden-7047

/Per

Anonym sa...

Jag undrar bara vem som ska följa och bevara våra svenska traditioner om inte ens kungahuset gör det? Det är ju deras jobb.

pb sa...

Jag tror dom gör ett misstag faktiskt med den här överlämningen. Kungahuset håller på sig för lite, det exklusiva försvinner gradvis. Små grejor som den här som verkar lite "white trash" gröper ur monarkin.

Anonym sa...

Hon är i första hand vår blivande statschef. Man kunde ju förvänta sig lite skinn på näsan och ruter i en sådan. Om hon överlämnas, så överlämnas även statscheferiet till Daniel. Och varför HAN skulle vara statschef vet inte jag. Han är ju varken vald eller av börd (=uppfostrad).

Eftersom det är befängt att föreställa sig att någon skulle överlämna sin son, så ska inte heller en dotter överlämnas.

/Lotta

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.