05 april 2010

Man kan inte ha fri invandring i en välfärdsstat...

Berömda ord av Milton Friedman.

Illegala immigranter, speciellt från Mexico, anges ofta som den största anledningen till att Kalifornien är ekonomiskt under isen. Man säger att dessa illegala utnyttjar sjukvårds-och- välfärdssystemet och att det är vad som attraherar dem.
Undersökningar visar dock att de, i proportion till sitt antal, inte utnyttjar systemet mer än inhemska oförsäkrade.

Visst, det existerande välfärdssystemet attraherar fattiga, men den allmänt gällande uppfattningen är att de illegala kommer hit för att arbeta och tjäna pengar.
Med Obamacare riskerar vi nu att ändra den trenden.

Amerikanska vänstern har ända sedan 60-talet arbetat för att göra landet till en välfärdsstat likt Europa. Trots deras strävan spenderar ändå europeiska länder dubbelt så mycket på sociala program (20% av BNP jämfört med 10%) och hjälpen till de fattiga och arbetslösa är speciellt generös. Det väloljade maskineriet i Europa har verkligen lyckats med att ta från de produktiva och fördela det.

Attityden på de två kontinenterna är generellt olika.
I Europa har man en tendens att betrakta den "misslyckade" som en person som haft otur och som inte är personligt ansvarig för sin situation, medan amerikanen betraktar folk som "fuskare" om de lever på bidrag.
I Amerika anser över 70% att fattigdom är något man kan ändra på genom hårt arbete medan bara 40% av européerna är av den uppfattningen.

Det finns starka krafter som kämpar för en generösare reform vad gäller immigrationen och att ge frikort till de som redan är här illegalt. Obama måste försäkra sig om röster till nästa val.

I Europa har frikostiga hjälp-program lockat den typ av fattiga immigranter som tenderar att kraftigt utnyttja systemet och troligtvis aldrig kommer att arbeta.

Införandet av Obamacare kan göra USA till ett nytt Europa och attrahera drösvis med människor som annars inte skulle ha sökt sig till landet.
Immigration är det som byggt landet, därför att människorna kom av rätt anledning. Nu gör kollektivisterna sitt bästa för att ändra det.

Jason Riley, wsj.


9 Kommentarer:

Anonym sa...

Välfärdsstaten är vidrig.
http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/ola-larsmo-om-svensk-rasbiologi-1.1070192

Knegarn

Joern sa...

Her er de praktiske erfaringer med indvandring og velfærd i Danmark i kort version og med kontrol af vore hidtidge meldinger herom:

http://danmark.wordpress.com/2010/04/05/ikke-vestlige-er-der-mange-eller-faa-faar-de-nedskæringer-snyder-nogen-paa-vægten-ja/

Det er del værre fat i Sverige; endog med et procentvis noget større træk på velfærdsposter.

Knute sa...

Tack Jörn!

Icke-västligas förbrukning av välfärd i Danmark år 2010 är 3,47 gånger större än övrigas,
om jag läst rätt.

Gustav Wetter sa...

Eftersom vi i väst plundrar Afrika och mellanöstern på deras naturresurser och håller igång konflikthärdar där för att få ned priserna på olja och mineraler/malm så är det naturligt att de fattiga från dessa delar av världen söker sig hit.

Eftersom Europa och USA under århundraden har berövat dessa världsdelar deras rikedomar så har vi kunnat äta oss feta och ränna runt världen i jetplan på semester medan afrikaner samtidigt dör av svält. Detta samband är en sanning som man måste vara antingen ekonom eller SD-sympatisör för att inte förstå.

Bilden som målas upp av att det är invandrarna som berövar oss vårt välstånd är därför inte sann ur ett globalt perspektiv. Enligt min åsikt är ett par hundra miljarder per år ett litet pris att betala om vi jämför levnadsstandarden mellan oss och en genomsnittlig afrikan.

Knute sa...

Numera är det kineser och araber som plundrar Afrika och köper upp odlingsjord i megaskala för produktion av mat och biobränsle.

Berit sa...

Gustav Wetter, afrikanska ledare och många människor på vänsterkanten , skyller Afrikas problem på den onda kolonialismen. De anser också gränsvåldet beror på kolonialisterna eftersom de bestämde gränser som inte alltid följde etniciteten.
Många afrikanska länder har varit självständigt under fyra årtionden. Om koloniala gränser är ett stort problem borde de ha kunnat ändra dem vid det här laget. Fattigdomen i tredje världen kan inte skyllas på kolonialism. Några av dagens rikaste länder är före detta kolonier, såsom USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Hong Kong.
Några av dagens fattigaste länderna var aldrig kolonier, såsom Etiopien, Liberia, Tibet, Nepal och Bhutan. Det argument du framför Gustav, är helt enkelt bara för att urskulda afrikanska diktatorer. Nigerias President Olusegun Obasanjo beräknar att korrupta afrikanska ledare har stulit 140 biljoner dollar från folket under 40 år av oberoende.
Afrika är i dagsläget världens rikaste kontinent vad gäller naturresurser. De har 50 procent av världens guld, de flesta av världens diamanter och krom, 90 procent av kobolt, 40 procent av världens potentiella vattenkraft, 65 procent av mangan och miljoner hektar obrukade åkermark, samt andra naturresurser. Före självständigheten var samtliga afrikanska länder självförsörjande vad gäller livsmedelsproduktion, i dag är många beroende av import och andra står på randen till svält.
De enda som kan lösa problemen i Afrika är afrikanerna själva. Det är bara de som kan ändra sina ledare, få ett slut på korruptionen och skapa insyn i sina regeringar. Det mesta av vad de behöver kan väst inte ge dem : rättssäkerhet, privat äganderätt, färre ekonomiska restriktioner, oberoende rättsväsende och begränsade regering.

Ann-Marie sa...

Tack Berit för att du informerar Gustav Wetter; maken till oupplyst människa får man nog leta efter... men å andra sidan läser han nog bara gammelmedia och det vet vi ju alla hur den är.

Knute sa...

Wetters kommentar var intressant på ett provocerande sätt. Berit vederlade ju hans kolonialistiska tes, men just denna typiska inställning att vi är skyldiga att släppa in invandrare och islam, hur kommer man åt den? Det verkar inte vara en rationell inställning utan en grundmurad skuldkänsla av något slag. Jag hade tänkt skriva om det men kommer inte längre än så här.

Ann-Marie sa...

Från Wetters kommentar: "Enligt min åsikt är ett par hundra miljarder per år ett litet pris att betala om vi jämför levnadsstandarden mellan oss och en genomsnittlig afrikan.”
Javisst, det är alltid lätt och enkelt att vara generös med någon annans pengar! Hur mycket skatt och avgifter är du beredd på att betala?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.