17 april 2010

Varför har det hinduiska Indien blivit rikare än det muslimska Pakistan?

Bild: Den pakistanske cricketstjärnan Shoaib Malik fick ja från den indiska tennisstjärnan Sania Mirza. Om det varit tvärtom och han hindu och hon muslim hade det inte gått.

Andra asiatiska länder går framåt men Pakistan går motsatt väg. Den muslimska världen hamnar allt mer på efterkälken. I samtliga fall rör det sig om vanstyrda länder med dåligt utbildade befolkningar, präglade av ojämlikhet mellan könen, manlighetskultur och andra, liknande förlegade ideal.

Varför är det hinduiska Indien rikt och det muslimska Pakistan fattigt? Vad har hindrat Pakistan från att få en utbildad medelklass och därmed frihet och demokrati och marknadsekonomi? De har ju samma geografiska förutsättningar, folkslag med samma genetiska bakgrund, samma historiska utgångspunkt. Förklaringen är islam, och islam är knappast något medfött utan något som utspelar sig i en människas psyke. Ett tankevirus.

Ett virus som spridit sig till ända in i Vita huset. Nobelpristagaren Obama och hans muslimska kompisar är inte lite fräcka. I höstas undertecknade USA en FN-resolution som förbjuder att man förolämpar islam!

När man tänker på Indien är det lätt att man fixerar sig vid de stora fattiga och outbildade massorna, och glömmer att en tredjedel av befolkningen har uppnått västlig standard. 400 miljoner människor är som ännu ett USA eller Europa. Den utbildade medelklassen driver utvecklingen, men eftersom befolkningsökningen är enorm krymper förmodligen deras relativa andel.

Också Indien lider under islamisk terrorism. Med ca 160 miljoner anhängare, 13,5 procent av befolkningen, aktualiseras frågan, hur mycket islam kan en fri civilisation tåla?

7 Kommentarer:

Erik sa...

Så sant som det är sagt. Islam och välfärd går helt enkelt inte ihop. Jag skrev själv om detta förra sommaren.

Dåligt HDI i muslimska länder

Ikonoklast sa...

Ja, det här är jätteunderligt! :-))

Ingenjören sa...

Ehm, va? Pakistan hade högre BNP per kapita än indien fram till för ett par år sedan, nu ligger de mer eller mindre exakt lika nominellt och indien ligger marginellt före i köpkraftsjusterad BMP. Du kanske skulle ta och kolla lite, hehe, fakta?

Knute sa...

Jag gillar inte ditt tonfall, ingenjören. I synnerhet som dina uppblåsta pretentioner inte grundar sig i "fakta".

De senaste 20 åren har Indiens ekonomi vuxit snabbare än Pakistans. Som du skriver har Indien gått om i BMP.

Pakistan är bomullsberoende, Indien satsar på högteknologi. Tankefrihet, forskningsfrihet, politisk och ekonomisk stabilitet och trovärdighet samt väl utvecklade mänskliga resurser ger Indien en fördel.

Ta bara en sådan sak som läskunnighet, i Indien två tredjedelar av befolkningen, i Pakistan drygt hälften. Bland kvinnor är skillnaden ännu större.

http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_India

http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_Pakistan

Ingenjören sa...

Du tycker inte om mitt tonfall och jag tycker inte om ditt. Om ett land för ett par år sedan gått om ett annat med en knivsudd är det väl ändå extremt intellektuellt oärligt att referera till det ena som 'rikt' och det andra som 'fattigt'. Mer korrekt hade varit 'varför är Indien marginellt rikare än Pakistan' eller om du nu vill ha din poäng intakt 'varför har Indien de senaste 20 åren haft högre tillväxt än Pakistan'.

Knute sa...

Generaliseringar mottas tydligen inte nådigt. Det har förmodligen något med det svenska språket att göra, man måste uttrycka sig så att det bara kan tolkas på ett sätt, bokstavligen.

Så jag ändrar titeln som Ingenjören föreslår, till 'varför är Indien rikare än Pakistan'. Ordet 'marginellt' utgår eftersom Indien är väsentligt rikare på mänskliga resurser, vilket var själva poängen med inlägget.

Knute sa...

‏Den islamiska erövringen av Indien är förmodligen den blodigaste i historien (video 9 min)

It is estimated, that the islamic conquest in India cost the lives of 80 million people. Ole G.

This video gives you a general overview from approximately the 8th century to the 18th century.

Islamic Crusades 6: India’s Millennial Burden

“…the Islamic conquest of India is probably the bloodiest story in history. It is a discouraging tale, for its evident moral is that civilization is a precious good, whose delicate complex order and freedom can at any moment be overthrown by barbarians invading from without and multiplying from within.” -Historian Will Durant (1885 –1981)

http://themuslimissue.wordpress.com/2012/12/01/islamic-crusades-6-indias-millennial-burden/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.