09 april 2010

Tea Party och Libertarians

Den folkstorm som drar fram över USA i protest mot Obamas socialisering av landet går skämtsamt under benämningen Tea Party Movement och Republikanerna försöker åka snålskjuts, eftersom de anser att opposition mot Demokraternas program innebär automatiskt en röst för Republikanerna.
Jag måste säga att TeaParty-rörelsen följer mycket mer Libertarianernas filosofi och på Fox Business Network försökt John Stossels alldeles nyss reda ut frågan, "Vad är en Libertarian"

Efter det att programmet spelades in skrev Stossel följande :
"Jag var tidigare en Kennedy-"liberal". Men sedan blev jag förståndig. Nu är jag Libertarian.

Men vad innebär det?

När jag frågade folk på gatan, hade hälften av dem ingen aning.
Vi vet att konservativa vill att regeringen ska bevara traditionella värderingar. De säger att de är för en begränsad regering, men de är för Kriget mot droger och för begränsad invandring. De är emot abort, och de stöder ofta "nationsbyggande".

Och de så kallade liberalerna? De tenderar att vara emot vapen och för abort. De förespråkar en omfattande, kraftfull regering. De säger att det gör livet enklare för människor.

Libertarianer däremot vill att regeringen lämnar människor ifred - både i den ekonomiska och personliga sfären. Lämna oss ifred så att vi kan anstränga oss att uppnå våra förhoppningar och drömmar, så länge vi inte skadar någon annan.
Ironiskt nog har det som brukade kallas "liberal" samma rot som "frihet". För flera hundra år sedan var liberalismen en reaktion mot de kvävande regler som uppstod från aristokrati och etablerade religioner.

Jag önskar att jag kunde kalla mig "liberal" nu. Men det ordet har helt omvänd betydelse. Nu innebär det "hälso-polis", höga skatter, regler för vad man får tänka och säga ...."

---------------
Libertarianism är idén att vuxna individer har rätt och ansvar att fatta avgörande beslut om sina liv.
Dagens regeringar hävdar att de ska fatta dessa beslut för oss, alltifrån hur våra barn ska undervisas till vad och var vi kan röka, till hur mycket vi måste spara till pension.
Samma anvisningar som Smokey the Bear ger om att elda en brasa utomhus passar bra vad gäller regering också.
" Se till att den är liten, håll den inom ett begränsat område och håll ett öga på den."

3 Kommentarer:

Dwight sa...

Jag anser att du glömde en viktig grupp som varken passar in i mainstreambilden av konservativa eller libertarianer och det är de paleokonservativa. De delar många av de neokonservativas åsikter i avseende på abort, kristendom och vapenanvändning, men de är emot onödiga krig och "foreign entanglement". De är också emot invandring och mångkultur (till skillnad från neokonservativa och libertarianer).

Berit sa...

Det är nog få människor som passar in under ett partis alla officiella ställningstaganden. För det mesta är det någon fråga där åsikterna inte delas av alla. De tre som jag räknar upp här är officiella partier
TeaParty grupperna är också (oftast) mer konservativa men delar rädslan för stor regeringsmakt med Libertarianerna.
Min främsta anledning till artikeln var att försöka förklara varför ordet "liberal" så ofta missförstås

Knute sa...

Michelle Malkin: Sabotaging the Tea Parties

One of the popular signs spotted at Tea Party protests across the country over the past year goes like this:

“It doesn’t matter what this sign says. You’ll call it racism, anyway!”

It’s a pithy, perfect rejoinder to the fusillade of attacks that limited-government activists have weathered from their Democratic detractors and a hostile national media. Committed Alinsky-ites never let reality get in the way of a good Tea Party-bashing narrative.

The radical acolytes of Chicago’s late left-wing organizer Saul Alinsky also understand the importance of manufacturing demons.

“Before men can act,” Alinsky preached, “an issue must be polarized.
Men will act when they are convinced their cause is 100 percent on the side of the angels, and that the opposition are 100 percent on the side of the devil.”

This explains the left’s relentless campaign to sabotage the anti-tax, anti-bailout movement from Day One.

http://frontpagemag.com/2010/04/15/sabotaging-the-tea-parties/

http://snaphanen.dk/2010/04/17/polariseringens-sp%C3%B8gelse-gar-gennem-verden/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.