23 maj 2010

Arizona på tapeten igen


Arizona är fortfarande det stora samtalsämnet efter beslutet om att man där verkligen kommer att följa upp de lagar som redan finns om illegal invandring.

Nu är man återigen på löpsedlarna, denna gång handlar det om lärare.
Statens skolstyrelse skickar ut inspektorer (*) som ska testa lärare för att se om deras kunskaper i engelska är tillfredsställande.
"Lärare som inte behärskar språket till fullo, som talar med tydlig accent och som inte använder riktig grammatik kommer att bli tillfälligt omplacerade."

Vi förutsätter att lärare i matte, fysik eller kemi ska veta vad de undervisar om och av samma anledning kräver vi att lärare i engelska verkligen ska kunna språket.

År 2000 röstade man fram ett beslut om att all undervisning i vetenskapsämnen ska ske på engelska och enligt President Bushs initiativ om "No child left behind" kan man inte få statsbidrag till skolan om inte engelsklärarna talar språket flytande.
Bland 236 skolor hittade man 9 som inte lever upp till standarden och i dessa skolor handlar det om flera lärare.
Det finns 1.2 miljoner skolbarn i Arizona och av dessa är det ungefär 150,000 som har engelska som sitt andraspråk. I vissa skolor innebär det att 35% av barnen talar spanska. De undervisas i engelska 4 till 5 timmar om dagen för att så snabbt som möjligt lära sig landets språk, flyta in i samhället och få en fullgod utbildning.

De lärare som inte lever upp till kraven erbjuds kurser och träning men naturligtvis kallar lärarfacket det för diskriminering!

4 Kommentarer:

Berit sa...

Kom just att tänka på:

Är det någon fler än jag som är gammal nog att minnas när "Inspektorn" kom till landsortsskolan? Hur vi var instruerade att sitta tysta och stilla, en timme eller så, och väluppfostrat svar på redan intränade frågor.
Vilken fars! Vilket jobb! och alla visste att det var teater.

Biskop Kyrillos sa...

Det påminner om den nu något gamla historien. Den nye läraren presenterade sig för en skolklass: ”Got tag jag vara ert nya svenskt larare”

Mats (Malmo) sa...

Berit
Ja, jag har varit med om det - men har nästan glömt hur det var. Det var i folkskolan, på landet, i början/mitten av 50-talet. Kan ha varit 1 eller 2 ggr jag var med om det.
Inte för att jag vill ha den tiden tillbaka på det sättet, men jag tror på t ex betyg, tidigt, som då - och betyg i uppförande och ordning - varför inte?

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

BK, det kommer ursprungligen härifrån:

http://www.youtube.com/watch?v=EvZhsouPFS4

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.