28 maj 2010

The Blame Game


Oljekatastrofen i Mexikanska golfen kallas av många för "Obamas Katrina".
Liksom man försökte göra Bush ansvarig för de aktioner som vidtogs, (eller inte vidtogs i tid) när orkanen orsakade förödelsen i New Orleans försöker politiker vinna sympati genom att anklaga Obama för att han inte "gör något" åt problemet. Hur illa jag än tycker om Obamas politik kan jag inte med bästa vilja i världen lägga allt ansvar på honom.

Charles Krauthammer drar uppmärksamhet till en grupp som vi verkar ha glömt bort, men som har en stor skuld i att oljeläckaget har fått så förödande konsekvenser.
"Varför borrar vi efter olja på 5000 fots djup ute i oceanen?"

Det finns många anledningar, men en är att grupper av miljöaktivister har tvingat fram det. Eftersom produktionen från den grundare delen av Mexikanska golfen minskat, går man djupare (1.000 fot) och djupare (5.000 fot och mer), delvis på grund av att miljöaktivister har lyckats göra Stilla havet och nästan hela Atlantkusten till områden där man inte får borra. (President Obamas trevande, selektiva försök att öppna vissa delar av Atlanten och utanför Alaska är nu dödsdömt.)
Och för den säkraste av alla platser, på land, har vi haft ett 30-årigt förbud mot borrning. (Arctic National Wildlife Refuge) .
Så därför borrar vi djupare än någon har gjort tidigare.

Förödande oljeläckage kommer alltid att ske. Man försöker naturligtvis undvika dem, men de kommer att hända och var vill vi hellre ha ett: i Mexikanska golfen, där tusentals människor är beroende av havet för sin försörjning, eller i norra Alaska där det praktiskt taget inte finns  människor?
Alla utsläpp skadar djurlivet allvarligt. Det är en självklarhet. Men varför har vi flyttat borrningen från karga, obebodda områden till tättbefolkade; från avlägsen vildmark till centrum för fiske, sjöfart, turism och rekreation?
Miljöaktivisterna är naturligtvis inte de enda som ska anklagas men det är underligt att de sluppit undan all kritik.

Obama håller tal och pekar finger åt allt och alla utom sig själv, samtidigt som han säger att "den här sortens problem har vi haft i ett tiotal år." (= "Bush gjorde det också")
I slutändan kommer vackra tal inte att ha någon betydelse. Om BP kan begränsa läckaget i tid för att förhindra en absolut katastrof i Golfen kommer presidenten att undkomma politiskt. Om det inte stoppas innan "tryckavlastningshål" har färdigställts i augusti - kommer det att bli Obamas Katrina.

Det är inte rättvist, eftersom Obama är inte mer ansvariga för skador som orsakats av detta, än Bush var för skador som orsakades av Katrina. Men det är typisk amerikansk politik och ett resultat av personkult: Vi förväntar oss att våra presidenter ska vara som Stålmannen. Hjälplöshet, är därför inget försvar.

Dessutom har Obama aldrig varit alltför blygsam om sin egen betydelse. För två år sedan förklarade han att historien kommer att markera hans uppstigning till presidentposten som den tidpunkt då "vår planet började helas" och " världshaven långsamt slutade att stiga."

Ja, när du utser dig själv till kung Knut den Store får du inte bli förvånad om undersåtarna förväntar sig att du vänder på tidvattnet.

2 Kommentarer:

Hemlige sa...

Ett oljeutsläpp i Mexikanska Golfen är ju då helt klart att föredra. Oljeutsläpp i kalla områden tar över 10 ggr så lång tid för naturen att återställa, medan det går rimligt fort i varmare områden. Centrum för det Amerikanska fisket finns snarare i Alaska än i Mexikanska golfen. Katrina var en naturkatastrof, där endast regeringen kunde hållas ansvarig, detta är en katastrof orsakad av ett företag, som naturligtvis skall hålla ansvarigt till sista dollarn.

Berit sa...

Katrina var en naturkatastrof som regeringen kunde hållas ansvarig för ??? Vad menar du? Vet du vad en orkan är?
Oljan i Alaska finns under land inte under oceanen. I Alaska kan ett läckage därför stoppas mycket enklare än under vatten.
Av samma anledning skulle inte fiskeindustrin påverkas, (borrningen sker på land) Turistindustrin lider inte heller i Alaska

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.