09 maj 2010

Några skalder som ställer upp för nationen har inte synts till på länge

Kim Larsens musik har följt mig genom livet som ett soundtrack. Jag tycker han är en storartad konstnär, och bäst när han inte politiserar.

Från Uriasposten, dansk nationalskald vågar kritisera islams fiender: “… vad var 9/11 en reaktion på?”

»Den enda form för krig som jag moraliskt kan gå in för, är frihetskamp där man försvarar sitt land, sin familj och sig själv ... jag kan inte hitta någon ursäkt för att angripa ett annat land. Så har man kört mot rött.«

Kan man inte säga att avlägsnandet av talibanerna var en reaktion på 9/ 11, självförsvar?

»Hallå, och vad var 9/11 en reaktion på? Och så kan vi hålla på, dörrarna klappar bakåt hela tiden ... Jag tycker inte om att folk går till angrepp, vare sig det är nere på bodegan eller på ett land. Så du kan säga talibaner, och du kan säga kommunister och nazister och allt möjligt annat. Jag känner inte för det, det är bara så. Defend your own ground.«

Nästan lika irriterande vänsterromantiskt som hos Mikael Wiehe i Sverige, med den skillnaden att Kim Larsen är utvecklingsbar. Han säger ju att man ska försvara sitt land, sin familj och sig själv. Mot islam, det är den givna slutsatsen. Det var det amerikanerna gjorde när de gick in i Afghanistan och letade efter Osama bin Laden.

Mer från Uriasposten, norsk nationalskald törs inte kritisera islam: “Norge blir ju muslimskt i loppet av 50 till 100 år.”

Hans Rotmo är en norsk vissångare som tidigare har kritiserat kristendomen och gett ut den kristendomskritiska julskivan "Vårres Jul" (1980). Han tror inte att muslimer är lika toleranta som kristna när de hängs ut...

- Om jag skulle sagt vad jag egentligen menar om islam, så skulle jag inte bli långvarig i denna världen, nej...

Han är säker på att någon förr eller senare kommer att göra en "Vårres Jul" om islam.

- Men det blir inte jag. Det vågar jag inte. Det jag känner till om islam är ganska användbart. Där är det en helt annan tankegång. Vi som inte tror på islam skall fördömas och gå under. Detta står i varje sura i Koranen ...

En annan orsak till att Hans Rotmo är rädd för att säga sin mening om islam är att han är säker på att islam kommer att bli den rådande religionen i Norge.

- Norge blir ju muslimskt inom 50 till 100 år.

Eleganta antydningar av Hans Rotmo som avslöjar hur dåligt kritik av religion i allmänhet och kristendom i synnerhet fungerar mot islam. Därför att den stora massan av muslimer måste skaffa sig kristna värderingar på vägen till ett västerländskt sekulärt tänkande. Ayaan Hirsi Ali är inne på det:

"En tro som talar om en gudsuppfattning som skiljer sig från den muslimska, där du ombeds lämna in din vilja helt och rätta dig efter vad som finns i Koranen. Jag talar om en kristendom som är upplyst nog att skilja andlighet från resten av livet. Inte bara kyrka och stat, utan kunskap och kyrka. Religiösa grupper som inte säger vad du kan och inte kan göra, men religion som blir ett inre ting."

Eller som Drokles uttrycker det: "Vi har generellt förlorat känslan för hur mycket religionen spelar in i människans sinne. Vi förväxlar vår avslappnade hållning till kristendomen med muslimernas identifikation med islam, så vi tror att islam är kristendom bara i en annan upplaga."

Slutligen har vi ju i Sverige den skånske nationalskalden Peps Persson, han har också uttalat sig om islam...

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.