12 maj 2010

Tornet vacklar


Likt en scen ur en science fiction-film, sjönk Deepwater Horizons oljerigg i vågorna i Mexikanska golfen bara timmar efter explosionen.
Så verkar det vara med Europeiska unionen också. Långsiktiga spekulanter ser hur euron faller, även djupare än man föreställt sig och de säger "Detta kan inte hända".
Människor grips av panik och tar ut alla sina pengar från bankerna, som kippar efter andan när alltför många klamrar sig fast vid livbåten. Vi ser våldsamma gatu-upplopp och ekonomiska "tuppfäktningar".
Utåt verkade EU stabilt, även överbyggt, men det lutar nu mer och mer och konstruktionen vacklar i allt snabbare takt när stödpelarna i periferin sjunker i sanden. Detta kan inte hända. Men det händer.

John Taylor på F/X Concept skriver: "Det finns inget sätt att jämna ut handels-obalansen i euro mellan länderna med undantag av "interna devalveringar", vilket betyder år av prisfall och fattigdom för väljarna - och demonstranterna - i länder som uppvisar underskott.
Goodbye euro, hello drakman, pesetas, lire, och alla de andra. Världen hade hoppats på mer, speciellt européerna själva, men nu återstår bara att plocka upp bitarna. "

Jeff Cox på CNBC skriver: "Det nuvarande europeiska skuldkrisen kommer sannolikt inte att upphöra förrän euron faller ihop som valuta och tar hela EU med sig."

Verkligheten är en tuff läromästare, alltid på jakt efter drömmarna och de obetänksamma, eftersom man i en verklig ekonomi bara har rätt till det man själv förtjänar. Allt annat är förskingring, bedrägeri och stöld. Verkligheten kan vara hård, ful och obekväm. Många kan inte hantera den men det är den enda vägen framåt.
----------------

Vårterminen i amerikanska skolor slutar runt den sista maj men det finns skolor som redan har stängt därför att de inte har pengar.
Los Angelos har inga pengar, Illinois kan inte betala Medicaid-räkningarna (eller några andra för den delen) och dussintals andra statliga och lokala regeringar låtsas som de har pengar och "kan inte förstå" varför de inte kan betala sina leverantörer.
Redan förra året betalade Kalifornien med "en skuldsedel" (IOY), i stället för riktiga pengar men vägrade acceptera att de drabbade betalade sin inkomstskatt med samma skuldsedel.


Amerikanska politiker kommer inte att lära sig något från det europeiska sammanbrottet, utan anstränger sig att omvärdera den kinesiska valutan eftersom amerikansk export nu blivit ännu dyrare. Det kommer bara att reta Kina som hotar med att sälja de amerikanska skuldsedlarna på den öppna marknaden.

Ol'Remus

2 Kommentarer:

Arlav sa...

Början på EU var nog tämligen funktionsduglig men sen...
Har det kommit in/tagits in något land med en stabil ekonomi de senaste åren?
Skulle vilja påstå att 100& är rena bidragstagare och att gått in i EU med den (bak)tanken.
I smått har vi samma problem. Till Sverige kommer en majoritet av bidragstagare.
Detta fungerar INTE! Matchningen bidragstagare - skattegenererande arbetande är miserabel.
Det är inget annat än vad Dick Erixon säger idag, vi skjuter över betalningen på "nån annan" i detta fall nästa generation(er). Socialismens allra sämsta sidor har släppts lösa.
Hur kunde detta egentligen ske? I sydligare länder kan jag förstå att en tämligen obildad befolkning litat på politikernas löften men så har ju hänt även i andra mer utvecklade länder?
Klientifiering av medborgarna?

Dawit sa...

Amen. Håller med ovanstående till 100%.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.